Cirkus Mp fortsätter

Kommunikation och timing är inte Miljöpartiets paradgren trots att de nu tränar var och varannan dag på detta. Igår kallade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson med 45 minuters varsel plötsligt till presskonferens . ”Årtusendets mest meningslösa presskonferens” som någon skrev. ”Man kallar väl till pressträff när man har något att säga – inte när man inte har något att säga?” sa en annan. De två krampaktigt leende språkrören pratade varannan gång och däremellan nickade de ivrigt och leende bifall åt varandra.

Romson och Fridolin ser kongressen om 3 veckor som en nystart. Några konkreta tecken på förändringar eller på kris- och självinsikt syntes inte och vilka värderingarna är förblir höljt i dunkel:

Vi avgår inte .. Varje politiker har brister och gör misstag .. Vi är beredda på ett nytt starkt mandat .. Vi är beredda i Miljöpartiet att ta svåra beslut .. Det finns mycket kvar att uträtta .. Vi tror att vi båda kan ta oss stärkta genom det här .. Vi har inte lyckats när vår kamp för miljö, mångfald och demokrati sätts i fråga och därför behöver partiet och partiets språkrör ett stärkt mandat .. Vi är trygga i våra värderingar….

-De säger att de vill fortsätta ta ansvar men att det är någon annans ansvar att svara på frågan om de kan ta ansvar i framtiden. Det blir Miljöpartiets valberedning som skall ta ansvar för Fridolins och Romsons framtida ansvar…

Hur ska Mp:s valberedning hinna vaska fram ett alternativt ’språkrörspar’ till Romson och Fridolin  på mindre än 2 veckor? Romson och Fridolin kan nog kallt räkna med att valberedning och parti inte hinner få fram några nya språkrör på den knappa tiden. Dessutom tillträder och avgår språkrören i par. Fridolin öppnade på presskonferensen dock för möjligheten att ”bägge eller bara det ena’ språkröret lämnar uppdraget.

Romson och Fridolin spelar ett högt spel. De vill inte avgå utan stanna kvar och rädda partiet från att implodera. De vill helt enkelt sitta kvar vid makten och köttgrytorna. Språkrören har hittills betalat ett mycket högt pris för sin makt. De har gång på gång tydligt visat sitt dåliga omdöme och ledarskap och att partiets ideologi och politik är underordnade deras egna maktambitioner. Nu säger de sig vilja stärka kampen för miljö, mångfald och demokrati. På miljöområdet har de hittills inte fått igenom något av värde och jag tvivlar på att socialdemokraterna kommer att bli mer tillmötesgående framöver.

-Miljöpartiet axlar regeringsansvar. Vi är stolta över vad vi uträttar i den svåra parlamentariska situation som Riksdagen har, sa Romson!

Också Socialdemokraterna har betalat ett mycket högt pris för att de valde att bilda regering med det regeringsodugliga Mp. Den svaga regeringen har om möjligt blivit ännu svagare och skakigare p g a Mp, som hittills tillåtits påverka regeringspolitiken mycket mer än de fick mandat för i valet 2014. Vad händer om Mp:s kongress avsätter språkrören Romson och Fridolin? Kan de då sitta kvar i regeringen som vice statsminister resp utbildningsminister? Regeringens redan låga förtroende lär inte stärkas av Mp:s haveri.

Samtidigt som språkrören kallade till presskonferens gick Per Gahrton iklädd offerkofta ut och attackerade det maktspel som pågår mot Mp. Han hävdade att Miljöpartiet är det mest hatade partiet i Sverige från höger till vänster. Vad säger Sverigedemokraterna om den beskrivningen?

I åratal har Mp varit riksdagens minst granskade parti. Vi är nog många som undrat hur Mp kunnat klara sig igenom så många valrörelser utan minsta kritik eller granskning. Kaplans umgänge och uttalanden och Kahns ovilja att ta kvinnor i hand har länge varit känt. Varför har Mp:s språkrör och media inte granskat detta tidigare? Förklaringen sägs ofta vara att så många i journalistkåren sympatiserar med Mp.

När de nu hamnade i stormens öga försökte Magnus Johansson, dåvarande presskontakt för Mp och planeringschef på Utbildningsdepartementet, där Fridolin är ansvarig, köpslå med Aktuellt för att få dem att avstå från diskussionen om Kaplan. Den moderate riksdagsledamoten Olof Lavesson lämnade därför igår in en KU-anmälan mot Fridolin. Lavesson anser att det är helt oacceptabelt att utbildningsdepartementet har försökt styra upp vad som sker i Svt. Det borde också Fridolin ha ansett, men gott omdöme är inte Mp-ministrarnas styrka.

Löfven skulle kanske också kalla till presskonferens och likt språkrören be om ett ”nytt starkt mandat”. Det skulle han behöva. Folkets förtroende för honom blir allt mindre och Mp:s härdsmälta kommer antagligen att bli ytterligare ett sänke för honom och hans svaga regering. Det är kanske dags att bevilja regeringen fullständig ansvarsbefrielse.

Läs också http://iotakt.se/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *