Mona, vad döljer du för oss?

Mona Sahlin gillar att stå i rampljuset. Under hela sin politiska karriär har hon rört sig i gräddfil och med jämna mellanrum har hon missbrukat sin ställning. Nu är hon åter förstasidesstoff. Denna gång eftersom hon skrivit ett falskt intyg på regeringens papper för att intyga att hennes personliga säkerhetssamordnare har tillräckligt hög inkomst för att kunna köpa en bostadsrätt för 10 miljoner kronor.

Mannen ifråga var anställd som livvakt för den nationella samordnaren och enligt intyget hade han en lön på 60 000 kronor/månad. Samtidigt var han anställd av Mona Sahlin privat som säkerhetssamordnare med en lön på 60 000 kronor/månad, vilket med sociala utgifter blir nästan exakt lika mycket som den nationella samordnaren Sahlins lön för sitt nationella samordnande.

Nu visar det sig att Sahlins intygande om livvaktens lön var falskt. Han tjänade i själva verket 43 000/månad för uppdraget som livvakt på nationella samordningskansliet. Men Sahlin betalade därutöver 60 000/mån exkl sociala utgifter för en privat säkerhetssamordnare som redan hade ett heltidsuppdrag på hennes kansli. Enligt uppgift jobbade livvakten i huvudsak hemifrån och med de två heltidsjobben arbetade han sålunda 200 %! Vilken otrolig kapacitet! Är det förresten tillåtet att jobba så mycket?

Sahlin myntade för ett antal år sedan uttrycket ”Det är häftigt att betala skatt”. Det har blivit en av hennes mest uttjatade floskler. Nu vet vi att hon trots sina floskler åter hamnat hos Kronofogden p g a obetalda skatter och sociala avgifter; vid årsskiftet var hennes skuld där 215 000. Dessutom framkom det under Expressens intervju med henne förra veckan att hon varken registrerat sig som arbetsgivare hos Skatteverket eller betalat in sociala avgifter för livvakten på den lön på 60 000/månad som hon betalar honom. Visserligen hävdade hon under intervjun att hon betalat in avgifterna, men det var också lögn. Avgifterna betalades in efter intervjun. Hon borde kanske byta ut ”Det är häftigt att betala skatt” mot ”Gör som jag säger, inte som jag gör”!

Nu framkommer det också att livvakten i verkligheten inte varit på jobbet så ofta och därför går under benämningen ”Spöket” där. Dessutom visar det sig att han beviljats egna förmåner, t ex en VIP-parkering i ett parkeringsgarage, vilket hittills kostat kansliet 50 000. Ingen annan på kansliet har haft gratis parkering. Har han deklarerat för det förmånsvärde som det innebär?

Expressen skriver (8/4): ”Den f d polisen handplockades i februari 2015 av Sahlin själv och anställdes i kommittén som lyder under Sahlin och huvudsekreterare Daniel Norlander. Tjänsten var som biträdande sekreterare och Mona Sahlin har själv bestämt förnekat att tjänsten skulle ha med hennes säkerhet att göra. Sahlin har redan sex poliser från Stockholmspolisen som sköter hennes säkerhet.”

”Arbetsuppgifterna beskrivs av flera med insyn i kommitténs arbete som ”luddiga” men i huvudsak tycks livvakten ha haft hand om förfrågningar och administrativa saker som har med Sahlins tjänst som samordnare att göra.” Sahlin hade själv huvudansvaret för livvakten, som rapporterade direkt till henne.

Innan Mona Sahlin och livvakten avgick praktiserade en släkting till livvakten hos Mona Sahlin – trots att myndigheten sa nej när förfrågan kom, vilket Aftonbladet först rapporterade. Daniel Nordlander, huvudsekreterare på kansliet för nationella samordnaren leder arbetet sedan Mona Sahlin lämnat. Han säger till Expressen (7/5) om beslutet:

– Jag konstaterade att hon söker praktikplats och vi nekade henne praktikplats med hänvisning till släktskapet med en annan medarbetare i kommittén.

– I och med att de var släkt nekade vi till praktikplatsen, fortsätter Nordlander som inte vill kommentera att kvinnan ändå följde med Mona Sahlin.

Enligt Aftonbladet har kvinnan använt uppgiften om sin praktikplats hos Mona Sahlin när hon sökt fyra jobb på olika departement.

Sahlin är en erfaren politiker, en av de mest erfarna som finns kvar i makten och härligheten fast i en annan roll här och nu, men hennes krishantering får t o m Mp att verka proffsiga ifråga om krishantering. Huvudsekreteraren på hennes kansli sa i Svt Aktuellt att polisen begärt in uppgifter från kansliet redan den 21 april. Sahlin visste därför att det var dags för nästa ’affär’ och borde ha förberett sig på vad hon anade skulle komma, d v s ett överlagt karaktärsmord. Trots sin erfarenhet av att hantera media och kriser verkade hon fullständigt oförberedd när Expressen intervjuade henne. Hon betedde sig ungefär som en ertappad tonåring; lögner, sarkasmer, ironi m m. Så, Mona, vad mer döljer du för oss i dina mörka ögon?

Låt mig avsluta med ett citat av Mae West:

-Det är inte vad jag gör, utan hur jag gör det. Det är inte vad jag säger, utan hur jag säger det, och hur jag ser ut när jag gör det och säger det.

Sahlin kanske borde gå igenom sina senaste intervjuer med Wests citat i bakhuvudet?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *