Måndagslåten: ”Strip”.

Jag fick tips på artister och låtar att göra ”måndagslåten” av, ett av dom var Chris Brown. ”Ta random låt av Chris Brown, alla är lika vidriga”-  lät det och jag spotifyroulettade och hamnade på ”strip”. Ett alldeles förträffligt val av måndagslåt måste jag säga, den här ger mig magsjuka. Den här gillar jag extra mycket för jag vet att även den mest oinsatta och ointresserade genuspersonen kommer se videon, läsa texten och faktist förstå att det här inte är så himla okej. Några favoritrader ur texten:

Nice thighs, nice waist, and you know I cant forget about your face
But don’t none of that matter, I’m about to make your pocket fatter
Helt galet hur en kropp så lätt blir till en handelsvara. Det enda som krävs är att någon ska sätta ett pris. Verkligen, det räcker med att någon sätter ett pris. Just när det gäller kvinnokroppen räcker det så. Då är det inte jag som tjej som gör valet att ”lägga ut mig till försäljning” utan andra som lägger bud. Det räcker med att få en hand på röven eller på pattarna för att jag ska veta att nu är det någon som har värdesatt mig och jag äger inte längre mig själv och har inte längre rätten att bestämma vilka villkor som ska gälla för mig. Svårare än så är det inte. Tack, Chris att du gjorde det så lätt för mig att förstå.

Which one Ima take home, get my freak on
If you aint freakin, we aint speakin
You think I’m playing (No, I’m Not)
Och från att ha skådat skådespeleriet på håll är det nu andra bullar i ugnen. Chris vrakar och väljer tjej  värre än en annan väljer bland lösgodiset. Det blir senare i texten tydligt att han inte förväntar sig en privat föreställning, snarare en föreställning av och med hans privata delar. Och- If you aint freakin, we aint speakin- delen är ju bara rent avskyvärd.

Yeah, I wanna see your legs in the air–
— If you think you can and you know you can
Ima give you all this money, money, money
Han har ju gjort klart för alla vad det är han vill. Han har redan sagt att han kommer ta med sig henne hem, han har gjort klart för henne hur han ska ha sex med henne som; benen i luften- ställningen ni vet. Han peppar henne att våga ta steget in i prostitution med motiveringen att han kommer ju trots allt betala henne riktigt, riktigt bra.

Innan du börjar sjunga idag skulle jag vilja be er kolla här och ha med er bilden i bakhuvudet. Made by Chris Brown kan en säga. Med det sagt vill jag önska er en fin måndagslåt!

Take it off, I wanna love ya
And err’body wanna touch ya
You’re moving right, wanna see whats up under
Then back it up, beep beep, like a trucker
Nice thighs, nice waist, and you know I cant forget about your face
But don’t none of that matter, I’m about to make your pocket fatter

Girl I just wanna see you strip right now, cause its late babe
Girl I just wanna see you strip, girl take your time with it
Girl I just wanna see you strip, God damn you sexy, Goddamn you sexy, God damn you sexy
Girl I just wanna see you

Got my shades on, with my Jays on, in the club with a pocket full of ones
This girl booty outta control
Then she go up and down the pole
Which one Ima take home, get my freak on
If you aint freakin, we aint speakin
You think I’m playing (No, I’m Not)
Let me see you back it up and drop
Yeah, I wanna see your legs in the air
Baby don’t worry about your hair, all those tracks
I don’t give a damn about that
In the club, they’re playing my song
Turn it up, play it all night long
If you think you can and you know you can
Ima give you all this money, money, money

Girl I just wanna see you strip right now, cause its late babe
Girl I just wanna see you strip, girl take your time with it
Girl I just wanna see you strip, Goddamn you sexy, Goddamn you sexy, Goddamn you sexy
Girl I just wanna see you

Pants, shirt, you can take it off
Panties, bra, you can take it off
Red bottom heels, you can take em, wait wait, leave em on cause I like my women tall
You got it hot mama, you’re hotter than sauna
I wanna peel them clothes off your body like a banana
The only reason why I dress you in that designer, is to get you out that Dolce and Gabbana
I throw this money up, she watch it all fall
Toot that thang up, …
Anything you want baby, you can have it all
Starting with my last name, now they call you Mrs. McCall

Girl I just wanna see you strip right now, cause its late babe
Girl I just wanna see you strip, girl take your time with it
Girl I just wanna see you strip, Goddamn you sexy, Goddamn you sexy, Goddamn you sexy
Girl I just wanna see you

4 kommentarer

    • Onekligen bra iakttagelse! Jag har själv inte tänkt i de banorna utan bara lyssnat på radio och spellistor och kommit på mig själv att reagera väldigt mycket på texterna. När jag bara lyssnar är det ju lite ansikten som visas och utseende/hudfärg/kön spelar i det här fallet mindre roll då det inte är något jag utgår i från. När jag analyserar mina val av artister är jag inte förvånad över att det är mycket ”svarta” artister eftersom de har en stor plats på topplistor och liknande och spelas väldigt mycket på radio. Artisterna jag har valt är ofta ”kända” för att ha dålig framställning av kvinnor i sin musik, de är inte kända för att vara mörka. Jag låter musik gå före hudfärg på samma sätt som jag tycker att handling ska gå före kön. Hänger du med i mitt resonemang?

  1. Låter som bortförklaringar i mina öron. Du visste inte att Chris Brown och Usher var afroamerikaner? Detta spär ju på den rasistiska vanföreställningen att att afroamerikansk musik är särskilt kvinnofientlig. Skulle gärna se att du granskade det råa kvinnohatet som är legio inom punk- och singer/songwriter-kulturerna på samma sätt. Personligen har jag alltid tyckt att Bruce Springsteen som hyllas av många, har en underton av kvinnohat och kanske även våldsdyrkan.

    • Jag förstår din poäng. Jag har främst fokus på genus i den här bloggen och analyserar problem utifrån det perspektivet. Problemet med etnisk diskriminering är fortfarande ett väldigt stort, det är ingenting jag hymlar med. Det är inte lätt att vara politiskt korrekt på alla sätt och alla plan hela tiden och i det här fallet föll den etniska aspekten bort. Eftersom jag gjort det ”lätt” för mig att gräva i hip hip och rnb- kultur (som på den manliga sidan är väldigt känd för att vara kvinnofientlig) och det en musikgenre som spelas mycket i det offentliga rummet och radio. Den är också överrepresenterad mörka artister, så att det har blivit så att artisterna jag har valt är mörka är ju inte konstigt. Jag ska definitivt lyssna igenom Bruce’s senaste platta och ha genusglasögonen på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *