Om att inte använda bajs i håret.

För snart ett år sen så fastnade jag för något som kallas ”no poo”. För den oinvigda handlar det från början om att inte använda schampoo, men har utvecklats till att försöka utesluta allt skit som finns i skönhetsprodukter. Skitet kan vara konserveringsmedel, olika typer av parfym, förtjockningsmedel osv. Gemensamt är att de kan vara cancerframkallande, uttorkande, hormonförändrande och liknande. Många som fastnat för no poo har haft problemhy, eksem, torr hud och har testat allt.

Ett exempel är mjällschampo. Du märker att ditt vanliga schampo ger dig mjäll och klåda, du byter till ett mjällschampo. Det finns inga snälla fabrikörer som vill att du ska bli av med ditt mjäll, tvärt om. Du får förmodligen mer mjäll. Du använder mer schampo. Eller om du har torrt hår. Du använder schampo för torrt hår. Ditt hår blir om möjligt ännu torrare, du köper en hårinpackning. Hårinpackningen gör ditt hår fylligt till en början, sen får du torrt hår igen och irriterad hårbotten. Du använder mer hårinpackning.

Samhället vill att vi ska köpa oss ur kriser och tvätta bort våra kliande hårbottnar. De flesta förstår att det här är ohållbart. Därför fastnar många för no poo. Alla gillar det av olika anledningar, så även jag.

Jag blev mest anti mot att allt är så dyrt och inte funkar. I samband med att jag såg dukumentären ”Underkastelsen” blev jag mer anti. Det är en dokumentär som tar upp hur olika kemikalier förändrar våra kroppar. Jag anammade framför allt delen om parfym. Om hur konstgjorda parfymämnen lagras i kroppen och trixar med det ena och det andra, med hormoner hit och celler dit. Jag har fortfarande parfymerad deo, men sen försöker jag ta bort allt parfymerat och välja oparfymerade alternativ istället. Sen tar jag en sak i sänder. Jag tvättar inte håret med ägg än och jag har en icke no poo- godkänd tvål. Jag röker ibland, dricker alkohol, använder buljongtärningar. Jag tror det blir plus-minus-noll, och det är jag fullt nöjd med. Jag gör det jag trivs med, så min oroliga hy hjälper jag med olika oljor, håret tvättar jag med balsam sex av sju dagar i veckan.

Så vad ger det här för resultat? Min hy är mycket bättre när jag inte använder rekommenderade, uttorkande, svindyra produkter. Jag uteslöt användandet av foundation och gick över till en snäll concealer och mineralpuder. Min hårbotten får inte kliande utslag.   Mina naglar som har skivat sig nå enormt under hela sommaren och nagelband som varit värre än en fransgardin är efter en vecka med mandelolja på väg att återhämta sig. Men allt parfymfritt då? Tja, det är inte så stor skillnad då det är saker som händer inne i min kropp. Det jag märker är att jag uppfattar lukter på ett annat sätt nu, oftast negativt. Det som luktar gott är inte parfymen, det är något annat som jag dras till.

Så hur lyder domen?

Är jag lyckligare som människa? Nej.
Är jag vackrare nu? Nej.
Är jag mer harmonisk? Nej.

Men jag har inte lika mycket finnar, det kliar inte i hårbotten, jag slipper svidande och inflammerade nagelband.

Läs mer här och här och här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *