Måndagslåten: ”Nitar och Läder”.

Jamen hörrni, nu kör vi igen då! Veckans måndagslåt blir Magnus Ugglas ”Nitar och Läder”. Jag fick ett meddelande på facebook som lät ungefär: ”AAAA, JAG SITTER I EN BIL MED EN MASSA VETTIGA TJEJER OCH ALLA SJUNGER PÅ NITAR OCH LÄDER. DEN ÄR JU VIIIIDRIG!”. Och ja, efter att ha lyssnat i ca. tio sekunder insåg jag att det här är ju en självklar måndagslåts- kandidat. Men. Förutom att låten är rätt unken får den ändå mig att fundera… Vid lite eftertanke gillar jag ändå den här låten, så kritiken kommer för första gången ligga hos lyssnaren, inte artisten. Uggla är ju trots allt känd för att vara rätt bra på satir, särskilt inom området ”samhälle”.

Och om vi ser låten för vad den är, en extrem satir på ett av de drygaste problemet vi har i samhället , så är den faktiskt rätt bra. Den tar träffsäkert upp bilden av mannen och kvinnan i en heteronormativ relation. Han arbetar och står i, hon går passivt hemma och väntar på honom. Hon bör vara på G hela tiden för att passa upp honom och har egentligen igen identitet. Hon lever genom honom och han utnyttjar hennes passiva roll för egna syften.

Men. Jag är rätt säker på att det inte är så många som har sett låten som jag beskrev den här ovan. Många har lyssnat på den för att den är svängig och har sjungit med för att texten är lätt att sjunga. Vi är så vana vid att samhället ser ut som det gör och när det då kommer en låt som beskriver det som sådant reagerar vi inte över det absurda, utan gillar istället det vi hör. Det är vad vi är vana vid.

Många har nog uppmärksammat sidan ”vita kränkta män” på facebook. Den här låten hamnar inom samma genre tycker jag. Håller du med? Därför kommer kritiken till alla som lyssnar. Lite som en smäll på näsan: ”hörredudu, att du inte har varit mer noga med vad du har lyssnat på i dina dagar och reflekterat över det här tidigare utan bara sjungit med”. 

Hur som helst, peppa igång nu!

Världens ultimata flickvän
offrar gärna liv och lem
För att allt ska va på pricken
i vårt underbara hem
Tvättar, städar och diskar tills att
rubbet skiner flott
Att du gör precis allt lika glatt
ändrar inte nåt

Får jag inte nitar och läder
höga stön och porriga kläder
Har du glömt helt missbedömt
varför du blev min
Får jag inte komma på natten
sätter du vår kärlek på prov
För missar du så dissar du
alla mina manliga behov

Drabbas vi av små dispyter
uppstår det en vild konflikt
Även om humöret tryter
löser du det lika kvickt
Stöttar mig i vartenda projekt
utan förbehåll
Att du är näst intill helt perfekt
spelar ingen roll

Får jag inte nitar och läder
höga stön och porriga kläder
Har du glömt helt missbedömt
varför du blev min
Får jag inte komma på natten
sätter du vår kärlek på prov
För missar du så dissar du
alla mina manliga behov

Snälla bli som förut
och bekräfta mig som man
Jag vill inte göra slut
när jag vet att du kan

Får jag inte nitar och läder
höga stön och porriga kläder
Har du glömt helt missbedömt
varför du blev min
Får jag inte komma på natten
sätter du vår kärlek på prov
För missar du så dissar du
alla mina manliga behov

2 kommentarer

 1. Uggla friskriver sig från de traditionella könsrollerna du tolkar in i låten.

  Han säger att ALLA hans behov som man, är att få vara nära den kvinna han älskar.

  Det andra, att hon är perfekt och stöttar och uppehåller en snygg städad fasad inte är viktigt.
  Han hotar till och med att göra slut om hon inte slutar lägga all sin tid och energi på att städa.

  Det är väl bra?

  • Oja, klart att det är bra. Att städa och fejja tills man inte orkar mer är ju inte konstruktivt alls. Som jag skrev också är ju låten en satir, men jag tror inte att det är så många som har tänkt i dom banorna om Uggla. :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *