Att vara rasist idag är inte detsamma som att vara rasist igår.

I helgen (i lördags närmare bestämt) var det en manifestation på rådhustorget här i Umeå. Anledningen var att det är flera öppet nazistiska förbund som har börjar bygga upp sin verksamhet här. Det är affischer över hela Umeå och värvningen sker öppet på stans krogar. Det skrämmer mig. Det skrämmer mig att det har kommit så nära, att det sker så öppet. Det som skrämmer mig om möjligt ännu mer är hur accepterat det nu mera är att vara öppet rasistisk. Det som kan skrämma mig allra, allra mest är de som inte förstår att de är rastister. Alla dessa protestgrupper på facebook som främjar rasism är ett konstant inslag i mitt flöde. Det like-as till höger och vänster. Det blir normalt att tycka att rasism är okej. Det som var tabu för sex år sedan är nu normalt. Det skrämmer mig mest.

Att säga: ”Jag är ju inte rasist, men… ” signalerar tydligt att du är rasist. Du tycker att du är bättre än andra. Du tycker att dina åsikter är så himla mycket bättre än andras åsikter. Du tycker att din kultur är så himla mycket bättre än andras kultur. Du tycker att ditt land är så himla mycket bättre än andras länder. Du tycker att din religion är så himla mycket bättre än andras religion.

Jag tycker att du är feg. Ja, jag tycker att du är förbannat feg. Jag tycker du är feg för att du inte vågar tänka dig en annorlunda verklighet än den du lever i exakt just nu. Tycker du att det är så hemskt med ett böneutrop en gång i veckan bör du tänka om. Vad signalerar det om dig? Förstår du hur det här ger ut signaler om din okunnighet? Argument som ”de ska inte bara komma hit och ta över vår kultur, de får ju faktiskt ta och anpassa sig lite” och ”ifall skolavslutningar inte längre får vara i en svensk kyrka ska väl heller inte dom där få ha sina böneutrop en gång i veckan” är bara skitsnack. Förutom att det är en annan verklighet nu än vad det var för femtio år sedan bör du göra din läxa. Gräv där du står innan du börjar klaga på andras grävning. Ta svenska kyrkan som exempel. Kan svenska kyrkan starta upp kyrkoföreningar på i stort sett alla ställen i världen där det bor svenskar är det väl inget konstigt med att det byggs en moské med böneutrop där det bor många muslimer i Sverige. Kan du stå ut med att alla kyrkklockor en gång i timmen ringer ut tiden och påminner om Din guds närvaro kan jag lova dig att ett utrop i veckan inte kommer störa dig nämnvärt.

Och du. Ha kolonialiseringen i åtanke innan du börjar spotta. Jag skulle utan tvekan hävda att kolonialiseringen är grunden för många av världens konflikter idag. Det innebär att det indirekt är Du, vita medelklassmänniska, som är anledningen till att många invandrare kommer hit idag och vill dela deras kultur med din.

Nu ger jag dig några sekunder till eftertanke. Tycker du fortfarande att det är obehagligt med folk från andra kulturer som bor här med dig? Hur tänker du dig att det kommer bli om du fortsätter och är sådär rädd för nya människor? Ska du sätta dina barn i en en särskild förskola, jobba på ett särskilt jobb där du och dina barn alltid, konstant, kommer vara i sociala sammanhang där du redan känner alla och är vänner med hela bunten? NEJ, DET FUNKAR INTE SÅ. Svälj din rädsla och ta några djupa andetag.

Nu har du chansen att du kan ta bort din like av facebook- gruppen ”Nej till Böneutrop i Sverige” och skärpa till dig.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *