Facket + brudar = sant

Tidningen Arbetet skrev i förra veckan om svårigheterna för tjejer att få fackliga förtroendeuppdrag. Med argument som ”det finns inga kompetenta tjejer att nominera” så faller tjejerna genom stolarna, med konsekvens att män fortsätter att välja män och kvinnorna hålls utanför den fackliga kampen och arbetsmarknaden fortsätter att vara ojämställd och allt går åt skogen, osv osv, vi vet alla hur dagens samhälle ser ut. Joa Bergold, utredare på LO säger:

Det är så att man väljer det man känner igen, och då ser man helt enkelt inte kvinnorna. Man ser inte heller kvinnors potential att bli ledare, om de får rätt uppbackning, på samma sätt som man ser och tar hand om unga lovande män.

 

Tina Nordling, ombudsman på elektrikerförbundet region mitt säger (elektrikerna som består av 99% män):

– Det är väldigt lätt att se och pusha dem man är kompis med. Män kanske inte menar att välja män, men det blir så för att de är vänner. De kan också ha lättare att förstå och kommunicera med varandra, även om det inte alltid är så.

 

Neziya Rahman, klubbordförande på Pågen i Malmö säger:

– Jag har fått frågan om jag klarar det här uppdraget när jag har familjen att tänka på. Det hade nog inte en man fått, men det gör mig bara mer taggad.

I samband med artikeln så publicerar tidningen även en bilaga med 100 kompetenta brudar, fullt redo både psykiskt och fysiskt att åta sig tunga fackliga uppdrag. Jag är även så himla glad över att Josefin Johansson, målare och styrelseledamot i Målarnas avdelning 5 i Norr- och Västerbotten och i LO-distriktet i Norra Sverige, fackligt-politiskt ansvarig i avdelningen, ledamot i regionala ungdomskommittén och handledare för LO:s ungdomskurser och funktionsutbildningar är med på listan, – med all rätt. Vi sitter även i samma distriktsstyrelse för SSU Västerbotten. Nu är det bara att vraka och välja, ska det bli nån skillnad är det dags att steppa upp några steg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *