Att simma med tuttarna i vädret.

Nu har domen fallit, jag som tjej får inte, så som männen gör, strunta i den där pyttebikiniöverdelen och simma för hjärtans lust på medley. Jag tycker att det finns en hel drös av problematik i den här historien. Jag tänkte ta och beta av dessa, en efter en.

För det första (och det kanske största problemet, så som initiativtagarna också poängterar), är sexualiseringen av kvinnokroppen. Att få rätt i den här frågan är ett steg mot att avsexualisera kvinnokroppen och kvinnobrösten i och med att kvinnokroppen inte längre  behöver bli det där hemlighetsfulla och mystiska utan blir något normaliserat och vardagligt. Vi tar helt enkelt udden av det ”spännande” med ett par kvinnopattar med att visa upp dom i vardagliga sammanhang. För att ja, det är ett helt enormt problem att kvinnors kroppar ständigt är sexualiserade. Hur blir kvinnokroppen då sexualiserad? På grund av patriarkatet, könsmaktsordningen osv. skulle jag säga och att att värdet på våra kroppar avgörs av samhällets estetiska normer angående vad som anses attraktivt eller ej. Men hur som haver, jag håller med om problembeskrivningen i det här problemet; kvinnokroppen av sexualiserad av samhället och det är fel eftersom det innebär en begränsning av kvinnors utrymme i det offentliga rummet.

Det andra problemet är ju att problemet kvarstår. Problemet ligger i djupt rotade normer hos både män och kvinnor, och eftersom det tar tid att ändra normer och normalisera det onormala (som ett par bara kvinnobröst) så är jag väldigt rädd att topless- badandet endast kommer att bli ett sexualiserat tillfälle och att man helt enkelt spelar patriarkatet i händerna med att visa brösten. Tyvärr. Jag håller fortfarande med om att det är problematiskt med den sexualiserade kvinnokroppen men jag tror inte att lösningen på problemet är att bada topless. Det är ett statement, ja, men en lösning? Nej. Därför tycker jag att det är fel av medleys styrelse att neka kvinnor att få bada i bara badbyxor, det är ett steg tillbaka. Särskilt tycker jag att deras argument till beslutet suger; ”Anständighet räknas som ett skäl att män och kvinnor ska klä sig olika”. Kom igen, lever vi på sextiotalet?

Nu kommer vi till problem nummer tre. JAG TYCKER MÄNS KROPPAR ÄR STÖTANDE. Dom är precis överallt och det STÖR MIG. Eftersom jag av naturen anses vara heterosexuell och därför attraheras av den manliga kroppen tillsammans med det faktum att jag av naturen är kvinna så kan jag, till skillnad från männen, av naturen behärska mitt kåtslag. Därför anses inte mäns kroppar i det offentliga rummet vara ett problem. Jag är ledsen, men det ÄR ett problem. Jag känner mig stött av nakna manskroppar i sammanhang där jag inte vill ha nakna kroppar. Ni tycker att det är ett problem att kvinnor vill vara topless på ett badhus (please), jag tycker det är ett problem med män som är topless när jag är på restaurang/handlar mat/är på apoteket.

Det som jag tycker är viktigt att komma ihåg i det här sammanhanget är att allt har en historisk kontext. Det är inte av en slump att det är kvinnors kroppar som antingen ska döljas eller exponeras sexuellt i exempelvis företags vinstsyfte. Vi brukar prata om att kvinnan är förtryckt. Nu kanske du tänker, ”men jag har aldrig känt mig förtryckt,” eller ”jag skulle aldrig låta mig bli förtryckt, jag har för mycket skinn på näsan för det”. Jag tycker då att du ska känna efter lite, finns det någon gång som din chef har tafsat på dig? Finns det någon gång när du inte har fått vara med för att du är tjej? Kan det vara så att det är din bror som fick göra allt det roliga när ni var barn medan du som tjej skulle vara duktig och hjälpa till hemma istället? Jamen då så.

Tro det eller ej, men det är samma problem som ligger till grund för det ovanstående som också ligger till grund för det fruktansvärda med att en tjej visar tutten på ett badhus.

Sammanfattningsvis kan jag väl säga som så. Självklart är jag för att brudar ska få bada utan taskiga bikiniöverdelar, men nej, jag tror inte att det är lösningen på problemet.

Äckelvarning: Läs kommentarerna till artikeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *