Skellefteås disciplinproblem

Jo, det var det här med utvisningarna.

Ni vet att det har varit ett stående samtalsämne de senaste matcherna, men det är en sak att lite diffust säga att ”vi tar för många onödiga utvisningar” och en annan att se statistiken bakom. Så, jag kollade lite nuffror (Radiosporten-nostalgi) på Swehockey och kunde utläsa följande:

Skellefteå AIK har seriens tredje effektivaste boxplay – 87.30 % – och så långt är allt väl. Problemet har ju varit att det inte spelar någon roll hur många boxplay man dödar om det ändå ständigt kommer nya.

Statistiken bekräftar det. Skellefteå AIK har tillbringat 102 minuter och 10 sekunder med en man mindre på isen. Det är klart mest mest i elitserien – bara Linköping (95 min 42 sek) är i närheten. Jämför: Modo – näst effektivast i serien i numerärt underläge – har spelat boxplay i 56 min 2 sek – alltså drygt hälften av tiden som Skellefteå AIK har spenderat i spelformen.

Vänta nu, säger någon, beror inte den höga siffran på att Skellefteå släpper in få mål i boxplay och därmed blir det få utvisningar som avbryts i förtid? Nej, i en annan kolumn kan vi se att Skellefteå har haft flest ”Shorthanded oppurtunities” (63) av alla lag, alltså tillfällen där man har gett motståndaren chansen att spela powerplay, fyra fler än tvåan LHC.

Att Linköping leder utvisningsligan – knappt – beror mer på att de har busar som Andreas Jämtin, som drar på sig dubbelutvisningar och personliga straff. I kategorin ”onödiga tvåminutersutvisningar” är Skellefteå ohotad etta.

Det har inte varit så många matcher i år som vi sagt att Skellefteå skänkte bort matchen på grund av onödiga utvisningar – en eller två, visst, men inte mer. De kan tacka ett starkt boxplay för det, inte bra disciplin.

ooo

Apropå utvisningar och statistik – att Växjö inte har gjort ett enda mål på 47 försök i powerplay är så konstigt att jag knappt kan ta in det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *