Glädjevrålet i Cloetta Center

I lördags blev det klart att Skellefteå AIK ställs mot Linköpings HC i årets semifinal. Sedan västerbottningarna gjorde sitt återtåg till elitserien säsongen 05/06 har de ställs mot östgötarna i två slutspel – båda tidigare gånger i kvartsfinal och båda gångerna har matchserierna om bäst av sju gått till en sjunde avgörande match.

Båda dessa gånger har Skellefteå AIK stått som segrare och tagit sig till semifinal. Senast var säsongen 10/11 men det som dyker upp när jag bläddrar igenom minnesarkiven i huvudet är den rekordlånga matchen 08/09 i Cloetta Center. Det var just den sjunde och avgörande matchen men trots att Linköping hade övertaget spelmässigt så stod det 2-2 efter full tid och en förlängning väntade. Det blev en rekordlång förlängning och avgörandet kom inte förrän i början av den sjätte perioden efter att Christian Söderström stulit pucken på offensiv blå och spelat fram Kimmo Koskenkorva som tryckte upp pucken i krysset.

Underdogsen Skellefteå AIK hade slagit ut serietvåan Linköpings HC och tagit sig till semifinal – men av firandet att bedöma såg det närmast ut som ett SM-guld. Kimmo Koskenkorva slängde sig på knä och utstötte ett vrål av lycka som ekade ända hem till Skellefteå innan han fullständigt begravdes under sina jublande lagkamrater.

Semifinalen som följde blev en kort historia och man slogs, på knock out, ut av Färjestad BK efter 4-0 i matcher. Färjestad skulle också bli svenska mästare det året men mitt starkaste minne är trots detta Koskenkorvas glädjevrål och vad det innebar. Skellefteå AIK hade efter 16 säsonger i Allsvenskan åter etablerat sig i elitserien, på riktigt!

Sedan tv-puckshögen som bildades efter segern mot LHC har man som minst tagit sig till semifinal och under dessa år har man byggt och finslipat det mästerverk till hockeylag som i år varit det klart bästa i elitserien. Det hockeylag som för femte året i rad står inför en semifinal i kampen om Le Mat-bucklan och SM-guldet.

ooo

I årets semifinal ställs man alltså mot LHC och det kommer att bli tufft. Östgötarna har i år stått för ett av de bästa motstånden och de lär ska ha en ruskigt bra känsla i laget efter att ha varit i stort sett uträknade efter en match spelad mot HV71 där man förlorade med 6-0 och fick sin stjärna Carl Söderberg avstängd. Efter det trodde nog ingen förutom Roger Melin och hans spelare på en semifinal för Linköping men oj, så fel man kan ha. Linköping tog fyra raka segrar och vad som sett ut som en säker semifinal för HV71 hade fullständigt blåsts bort och kvar fanns bara tomhet för Jönköpingslaget.

Carl Söderbergs avstänging tog i och med LHC:s fjärde seger slut och han kommer att finnas med på torsdag då de gästar Skellefteå AIK. Båda lagen bör vara ordentligt utvilade så vi närmar oss förhoppningsvis en fartfylld och intensiv matchserie mellan två, såväl offensivt som defensivt, skickliga lag. Jag tippar 4-2 i matcher till Skellefteå AIK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *