Vinst i första finalmatchen

Skellefteå AIK segrade rättvist i den första finalen mot Luleå. 45-18 i skott men bara 1-0 och det efter dryga åtta minuters förlängningsspel. Johan Gustafsson hade alltså 97,78% i kväll vilket är näst intill sjuka siffror. Christian Engstrand hade även han bra statistik mot Skellefteå i semifinalen och man börjar ju undra: Är det målvakterna som är bra eller är det AIK som gör dem bra?

Skellefteå AIK måste nog välja sina skott bättre. I slutet på tredje perioden så hade man ett långt fem-mot-tre-spel men istället för att spela med rörelse och högt passningstempo blev man statiska och tog, nästan uteslutande, skott från blå. Bud Holloway hade en riktig ”swing and a miss” när han laddade för kung och fosterland och missade pucken med ungefär två decimeter.

Trots sin luftmiss så måste man kanske ändå säga att det här nog var Holloways bästa match i slutspelet så här långt vilket ju är positivt. Passande då att det var Bud som fick avgöra.

– Jag hade typ åtta stenhårda skott som han räddade och så är det en felträff han släpper in, sade han om sitt avgörande mål.

Målet föregicks av en misstänkt tripping eller interference (kalla det vad ni vill) där Cam Abbott går omkull och Bellemare lyckas fånga upp pucken innanför blå. Fransmannen spelade snabbt fram till Jocke Lindström som hittade Bud Holloway på andra sidan. Cam rasade mot domarna efteråt och det är klart att det är trist att avgörandet kommer på en sådan grej. Däremot så var det en oerhört rättvis seger.

Skellefteå AIK tryckte tillbaka Luleå ordentligt och när bortalaget fick låna pucken orkade de sällan mer än att slå sarg ut för att sedan åka och byta.

Styrkebesked från Skellefteå att man fortsätter sitt spel utan panik men man bör som sagt välja sina skott lite bättre. I första perioden var det i och för sig väldigt nära att pucken trillade in bakom JG då Lindberg hade ett läge på en retur som han slog i stolpen. Pucken dansade genom målgården bakom luleåkeepern men ville inte in.

Joacim Eriksson höll ju nollan också och honom får man inte glömma bort. Det måste vara knepiga matcher när man blir stående länge utan ett skott emot sig för att sedan plötsligt få ett läge emot sig. Såhär sade han om matchen:

– Riktigt skönt. Det var en ganska svår match för, deras anfall kom ju bara ibland. Det gäller att hålla fokus hela tiden så man är med när de väl kommer. Men vi backcheckar hårt hela tiden och ger Luleå lite tid.
Eriksson ligger nu tvåa i slutspelets målvaktsliga efter Modos Linus Ullmark som på fem spelade matcher hade en räddningsprocent på 95,52%. Eriksson har 94,07%.
1-0 i matcher till Skellefteå men än är inget klart. Imorgon är det nedsläpp kl. 16:00 i Coop Arena och räkna med att jag kommer vara där! Ni som inte har tillgång till TV eller radio kan följa matchen live på sportnu.se!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *