Pirr i magen

Jag hade svårt att somna igår. På ett bra sätt. Ni vet, när det liksom pirrar i magen såsom när man som liten, dagen före julafton, låg och funderade på vilka julklappar man skulle få.

Mina tankar cirkulerade kring SM-finalen. De två matcher som redan spelats och de som komma skall. Efter gårdagens match så börjar jag betvivla min spådom om att det skulle gå till sju matcher. Nu känns fyra raka segrar för Skellefteå AIK mer troligt – även om jag är övertygad om att Luleå inte kommer rulla över på rygg och dö.

ooo

Gårdagens match var som sagt ett riktigt styrkebesked från AIK:s sida. Luleås inledande anstormning var total och med publiken i ryggen ångade de på som bara den. Delade ut tacklingar, vann puck i anfallszon och fick på så vis ett tidigt ledningsmål.

När Luleå sedan fick sin fem-mot-trea såg det onekligen mörkt ut för gästerna men tack vare oerhört inspirerande insatser av AIK:s penalty killers (särskilt Petterström och Forssell) så lyckades man överleva den anfallsvågen. Resten känner ni ju till. Den enorma vändningen och det tighta försvarandet man fick se när AIK, på Luleåmanér, drog tillbaka sina styrkor för att skapa en mur runt Joacim Eriksson. När man sedan fick tag på pucken så slog man ifrån sig den likt en tickande bomb och på så vis red man ut stormen.

ooo

Nä, jag tror att Luleås chanser till SM-guld blåstes bort igår. Skulle man vinna var gårdagens sammandrabbning en nyckelmatch. Rönnqvist och Berglunds mannar kom ut på precis det sätt som tränarduon efterfrågat efter rond 1 – där Luleås anfall var mer eller mindre obefintligt – men det räckte ändå inte. Luleås signum, försvaret, höll inte ihop när man släppte på handbromsen framåt.

”Ett fall framåt för oss”, sade Janne Sandström efter matchen igår. Frågan är bara om Luleå har ytterligare en växel i sig. Kanske. Det finns mer att hämta ur några av nyckelspelarna såsom Klasen och Olausson. Den sistnämnda var inblandad i mycket igår men det slutade allt som oftast med pucktapp och sjabbel. Gällande Klasen så har han inte riktigt kommit till. Han har hittills inte varit inblandad i mer än ett fåtal chanser som Luleå inte lyckats ta tillvara på.

De i Luleå som presterar på finalnivå är Abbottarna, Linus Persson och Niklas Fogström. Johan Gustafsson gjorde ju så klart en fenomenal inledningsmatch men när försvaret framför honom inte riktigt höll ihop och Skellefteå AIK fick komma med fart så förmådde han inte hålla samma standard.

Jag tror och hoppas att Luleå har åtminstone en seger i sig. Ifall de lyckas redan imorgon återstår att se men det kommer inte att bli en lätt uppgift. Sex tusen studsande hemmasupportrar och Sveriges bästa lag vill nog ogärna släppa in Luleå i matchen och ge dem en chans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *