Inför Skellefteå-HV71

Torsdag och Skellefteå tar emot HV71 som inlett säsongen på ett horribelt sätt. Efter tio omgångar så ligger man sist i SHL med åtta poäng. Snacket går om interna problem och en förlust ikväll kan innebära sparken för tränare Ulf Dahlén.

Vi börjar titta bakifrån. Mellan stolparna så har man en målvaktsduo i Gustaf Wesslau och Jonas Gunnarsson som stått ungefär lika mycket, mest för att den förstnämnde underpresterat. Wesslau var uttalad förstemålvakt inför säsongen och vann så sent som i fjol priset som SHLs bästa målvakt. Hittills så har Gustaf Wesslau en räddningsprocent på 86,7%, klart underkänt.

Backsidan blandar och ger. Man har spännande namn i unge Oscar Fantenberg, som gjorde en riktigt bra säsong förra året samt Elias Fälth som var med och spelade VM för Tre Kronor i våras, duktig med pucken och besitter tunga offensiva kvaliteter. Fälth ligger tvåa i den interna poängligan med sju poäng på tio matcher.

Ett stort avbräck för Jönköpings-laget är att viktige Mattias Karlsson är axelskadad och inte kommer att kunna spela på hela säsongen.

Det ska även sägas att laget leds av kapten David Petrasek som säsongen 2009/2010 gjorde 53 poäng från sin backplats, så här långt har han noterats för en assistpoäng och har -7 i +/- statistiken.

Framåt så har man inte fått det att fungera. Man har starka namn blandat med unga talanger men det underpresteras på många händer och fötter.

Pålitlige poängplockaren Jason Krog som gör sin tredje säsong i laget har gjort 40 poäng båda sina tidigare säsonger och har hittills noterats för tre poäng på tio matcher, för dåligt för att vara en spelare HV71 litar på när det kommer till produktion. En annan med mycket rutin som ska vara med och dra skeppet framåt är Marcus Nilsson.

Jag gillar många spelare i HV71 och ser stor potential i en sån som William Karlsson, utlånad från Anaheim Mighty Ducks. Även Filip Sandberg som gjorde ett riktigt bra JVM i vintras kan vara livsfarlig framåt men ingen av de yngre kommer upp i den standard jag vet att de kan hålla.

Det ska bli spännande att se vad den här matchen kommer att bjuda på. Möjligtvis kan senaste förvärvet Kyle Beach jaga igång laget. Råskinnet från nordamerika som har legat kring 200 utvisningsminuter per säsong i AHL. Slog bland annat ner Mathis Olimb under ett träningsläger i Chicago. Länk till överfallet hittar ni här.

Jacob

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *