Tomrummet fylldes med nyfunnen kärlek

Torsdagskvällens match mellan Skellefteå AIK och Linköpings HC blev en ensidig historia där hemmalaget Skellefteå var ofina nog att förlöjliga gästerna från Östergötland.
Efter att den inledande perioden slutat mållös så bestämde sig Skellefteå att öka på takten och det var precis vad man gjorde. Den andra perioden blev en enda lång uppvisning från de regerande mästarna och när slutsignalen gick så hade hemmalaget ryckt åt sig en komfortabel och välförtjänt 3-0 ledning efter två mål av Martin Lundberg och ett av Andrew Calof.
I den tredje perioden så fortsatte showen och när artisten Kirill Kabanov placerade in 4-0 så var matchen avgjord. Skellefteå bokfördes för säsongens andra seger och hittills så är man obesegrade efter full tid.

Skellefteå AIK har startat årets säsong på ett djupt imponerande sätt, ja till och med bättre än fjolåret statistiskt sett. På fjolårets inledande matcher så gjorde man nio mål framåt och hittills i år är man uppe på tolv. Nu ska vi inte dra så stora växlar av det och det är inte de gjorda målen som hittills imponerat mest. Det som imponerat mest är det höga tempo som allt, och då menar jag allt, sker i. Pucktempot i passningsspelet är enastående och tempot i skridskoåkningen är bländande.

När stjärna efter stjärna lämnade laget och staden så var det många supportrar i Skellefteå som suckade så djupt så att det hördes till Umeå, Luleå och Mo i Rana.
Men vad Skellefteå AIK anno 2014/2015 hittills presterat är imponerande och de djupa suckarna har bytts ut till ovationer och glädjeskrik. För det talangfulla och hungriga laget från Västerbotten har bestämt sig. Bestämt sig att fylla tomrummen som skapades i supportrarnas hjärtan när en outstanding Jocke Lindström, en evigt pigg fransos och Kapten Ericsson som är en större ledare än Djingis Khan, lämnade laget. Och med hjälp av lite ryskt artisteri, lite tjeckiskt stål och lite svensk dynamit så har de där tomrummen börjat fyllas med nyfunnen kärlek. En kärlek som kommer att växa och växa ikapp med hur årets lag kommer att växa. För tro inte att detta är den slutgiltiga destinationen på lagets resa. Nej Forssell & co har just startat och resan de gett sig ut på ser ut att kunna bli lång, framgångsrik och underhållande.

I kvällens match så fanns det bara ett lag på isen, och det laget pumpade på utan tveksamheter. Det laget spelade ut sina motståndare Linköping som ikväll fick agera statister och åskådare medan Skellefteå AIK skötte spelet. För något spel det hade inte Linköping att erbjuda ikväll. Trots en superkedja med tre transatlanter, trots en forwardsuppsättning som är imponerande och trots att man bakom sig i båset har en av seriens bästa tränare, Roger Melin. Roger som efter matchen var väldigt besviken och gav ett närmast uppgivet intryck under presskonferensen.
Melin påpekade gång på gång under presskonferensen att man ikväll mött ett alltför mäktigt motstånd.
– Vi är ikväll inte bättre än Skellefteå i någonting där ute på isen. Skellefteå gör en fantastisk match och ger oss en lektion i hur man spelar. Jag sätter ihop en transatlant-kedja men den lyckas inte ens överglänsa Skellefteås fjärdekedja. Vi hittar inga vägar in mot mål och det är bara att gratulera Skellefteå till en väl genomförd match, säger Roger Melin på presskonferensen.

Torsdagskvällen bjöd även på två premiärmålskyttar då först Andrew Calof fick sätta sitt första mål i SHL, fint framspelad av John Norman.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse. När jag ser pucken gå in så vet jag inte riktigt vad jag ska göra, jag exploderar av glädje och lättnad, säger Andrew Calof om målet.
I den avslutande perioden så fick även den fantastiskt skicklige Kirill Kabanov göra sitt första mål, ett välplacerat skott som överlistade Rautio i LHC-kassen. Kirill har de två senaste matcherna visat upp en kreativitet och finurlighet som det var längesen Skellefteå-publiken fick uppleva. Han får mycket beröm av Hans Wallsson som säger att det är en fantastisk spelare som kommit till staden och laget. En spelare som bryter mönster och skapar lägen ur ingenting.

Just Hans Wallsson var även väldigt glad att Andrew Calof äntligen fick sätta en puck.
– En fantastisk kille som jobbar stenhårt varje dag för att komma ikapp fysiskt. En kille som bara kommer att växa och börjar ta stora steg för varje match som går.
Och det går under min intervju inte att ta miste på det lyckorus som kanadensaren befinner sig i. Han talar gott om sina medspelare men framförallt om staden Skellefteå. – Jag har känt mig som en i laget redan från dag ett. Grabbarna har varit fantastiska på att ta emot mig och de har jag mycket att tacka för. Men vad som är än mer fantastiskt är alla lyckohälsningar, positiva komplimanger och det engagemang som man möts av när man går runt i centrum. Alla i denna stad verkar bry sig om detta lag och det är en fantastisk känsla för en ny kille som jag, säger Andrew Calof om sitt nya lag och sin nya stad.

Att Skellefteå är ett lag som drivs av en evigt brinnande hunger är inget nytt. Att Skellefteå är ett lag som tar tillvara på talang och utvecklar den via hård träning och strukturerade träningsprogram personligt anpassade för varje spelare är inte heller något nytt. Det enda som är nytt är hur spelare som tidigare haft defensiva roller plötsligt börjar visa upp offensiva egenskaper som håller hög klass. Det är som att Hans Wallsson, inne i sitt tränarrum, har en bottenlös tombola med spelare som han inför varje säsong väljer att använda för att få fram någon ny offensiv stjärna. Inför denna säsong verkar tombolan ha skänkt Wallsson inte bara en utan två spelare som fått nya roller och visat upp egenskaper som ingen trodde fanns. Efter dagens match är det lätt att förstå att en av dom heter Martin Lundberg, en spelare som tidigare år haft en uttalad defensiv roll men i år har fått stort förtroende högre upp i hierarkin. Ett förtroende som han förvaltat på bästa sätt då Martin har visat upp ett offensivt spel som nog inte många trodde fanns. Den andra spelaren som Wallsson fick upp i tombolan är Adam Pettersson, som också han haft en uttalad defensiv roll. Men inför årets säsong, med alla spelartapp, så såg firma Wallsson, Robertsson, Klockare en möjlighet i Adam. En möjlighet att låta honom med förtroende och träning ta steget från en defensiv roll till en offensiv och bärande roll. Och redan efter tre matcher så ser man självförtroendet och glädjen som sprudlar runt Adam när han tillsammans med Zackrisson och Widing äger isen.

Den där tombolan vill nog alla sportchefer i SHL ha. Den där tombolan kommer inte att sluta spotta ut talanger och klass-spelare. Den där tombolan kan föra Skellefteå till Möjligheternas Torg i April -2015.

Robin Lindgren

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *