Oskar Sundqvist om tiden i Pittsburgh, världens bästa hockeyspelare och om att vara tillbaka i Skellefteå.

sunk
Jag
träffar Oskar Sundqvist på nybyggda Espresso House en kall torsdagsafton och det första han säger är att det är skönt att han äntligen kan prata svenska i intervjuer. Under vår cirka fyrtiofem minuter långa fika så hinner vi med att prata om bland annat den fyra veckor långa vistelsen i Pittsburgh, att komma hem till ett vinnande Skellefteå AIK och sin personliga målsättning för denna säsong.

– Oskar Sundqvist, vinst mot ett guldtippat Växjö igår och det kändes som att defensiven var nyckeln till gårdagens vinst, dina tankar om det?
Vi har en bra defensiv och ett bra spelsystem även i den egna zonen. Kul att boxplay funkar igår, där tycker jag vi är riktigt bra. Men defensiven blir ju enklare när vi har en så bra målvakt som vi har. Mackan tycker jag har varit riktigt bra alla matcher han spelat och man kan lita på honom fullt ut. Sen har vi ju även Martin Sevc som är stenhård och det är som att åka in i en sten när man åker in i honom så det känns tryggt att ha honom i sitt eget lag.

– Igår fick du spela ihop med Rob Schremp och Andrew Calof, två tekniskt skickliga spelare som båda har förutsättningarna att stå som poängkungar i slutet av säsongen. Hur trivdes du med de två transatlanterna?
Vi fick bara en träning ihop men det kändes ändå väldigt bra . Både Schremp och Calof är ju skickliga, Calof är även riktigt bra på rören så det är två bra spelare och ju längre matchen led så började vi hitta varandra mer och mer. Vi skulle nog ha fått in ett eller två mål.

– På platsen till höger om mig igår så satt en scout från Pittsburgh Penguins, har dom pratat något med dig om det. Kommer dom att vara här och hälsa på många gånger i vinter?
Dom kommer att hålla bra koll på mig den här säsongen, bland annat så kommer det några från USA vid tre olika tillfällen och det är väldigt skönt att ha dom här så man kan få lite feedback från dem.

– Tänker du mycket på att dom sitter där uppe när du spelar?
Nej, jag känner mig så trygg i mig själv och vad jag presterat. Det är just feedbacken efter match som känns bäst att få, för från deras position från läktaren så ser man bättre vad man behöver jobba på.

– Och just Pittsburgh är ju laget som har dina rättigheter och du har just kommit hem från en fyra veckors camp där borta. Det var väl inte först tänkt att du skulle vara där så länge?
Det var först tänkt att jag bara skulle vara där på rookiecampen och några extra dagar men det blev några extra veckor istället och det var en bra erfarenhet att få. Just i början så skickade dom hem spelare efter matcherna, men jag fick beskedet att det var från dag till dag på mig hur länge jag skulle vara med. Först såg det ut som att Malkin skulle missa premiären och då var det tänkt att jag skulle spela men han kom tillbaka från sin skada tidigare än väntat.

– Att få vara med och träna med några av världens bästa spelare måste ju ha varit en riktigt häftig upplevelse, jag tänker främst på Evgeni Malkin och Sidney Crosby. Beskriv känslan att dela omklädningsrum med dem?
Det var häftigt! Två väldigt professionella spelare både på och utanför isen, väldigt ödmjuka. Man lär sig mycket av att bara vara i deras omgivning.

– Just Sidney Crosby är ju kanske hela NHLs bästa spelare och är en i stort sett komplett spelare. Men hur är han som person, fick du några personliga synpunkter eller tips från superstjärnan?
Han har ju otroligt bra spelsinne så på isen så kan han ge några tips på vad man kan förbättra i vissa situationer just efter dom hänt. Otroligt ödmjuk kille, trodde faktiskt inte att han skulle vara sådär trevlig! Han har fått väldigt mycket beröm för sitt sätt att prata med de nya killarna.

– Du var ju bara en dag ifrån att göra debut i världens bästa liga, du var sista forward ur truppen. Trodde du att du skulle få chansen eller visste du om att du skulle få åka hem till Västerbotten?
Malkin kom ju tillbaka tidigare och då fick jag beskedet att jag skulle åka hem. Jag blev uppkallad till ett möte och då förstod jag att det var dags att packa ihop för den här gången. Men det var väldigt mycket spänning kring dom sista dagarna, jag var riktigt nervös där i slutet men jag känner mig ändå inte bitter. Nu är det bara att åka hem och utvecklas i Skellefteå för att sen ta nya tag nästa år.

– Vad fick du med dig hem från Pittsburgh? Ville tränarna att du skulle utveckla någon specifik del av spelet?
Dom var väldigt nöjda med min defensiv. Där tyckte dom att jag höll NHL-klass, men det kanske inte är så konstigt då jag hade en defensiv roll i Skellefteå förra året och utvecklade då mitt defensiva spel mycket. Det dom ville att jag skulle förbättra var den offensiva styrkan och det kan nog bli hur bra som helst nu när jag fått en offensivare roll i år. Känns som jag kan utvecklas mycket i den biten.

– Nu är du hemma i Skellefteå igen och har hunnit med att spela två matcher. Hur känns det att vara tillbaka i ett vinnande lag som dessutom leder serien?
Det känns bra, jag har försökt att kolla på deras matcher så mycket som möjligt när jag varit där borta och tycker dom har spelat riktigt bra. Det känns stabilt och vi har verkligen fått ihop laget väldigt snabbt. Ett gäng killar som krigar stenhårt både på match och träning.

– Hur mycket har du saknat Skellefteå, på och utanför isen, när du varit i Pittsburgh?
Det har väl gått lite i vågor tycker jag, till slut så kom jag in mer i det sociala och det vill jag tacka Patrik Hörnqvist för. Han bjöd med mig på massa grejer, en jättetrevlig kille som tog hand om mig där borta.

– Vad har du för målsättningar för dig själv som spelare denna säsong?
Det är väl just offensiven, men det känns att det börjar gå bättre och bättre. Bara här nu andra matchen mot Växjö så kändes det mycket bättre. Sen skulle jag gärna fira guld i vår, säger Oskar och brister ut i ett drömmande leende.

– Avslutningsvis. Färjestad borta på Lördag, blir det ännu en vinst?
Det blir en tuff match mot ett desperat lag. Färjestad verkar ju ha otroliga problem med målskyttet och sköt väl 40 skott nu senast mot HV. Men det blir alltid tuffa matcher där nere men till slut så tror jag att vi kommer stå som segrare.

Lite läsarfrågor.
Vem vinner poängligan i Skellefteå AIK? Oj! Lurig fråga. Jag tror ändå att Calof kommer vinna den om han fortsätter såhär, det ser lovande ut.

Skönast i omklädningsrummet? Ja vi har ju några pajasar i laget. Vi har ju trots allt Kabanov som gillar att skoja runt. Sen är faktiskt Sevc riktigt skön, han kanske inte ser ut som en skojare men han skojar riktigt mycket.

Bästa spelaren du spelat med? Ja det är ju Crosby. Jag tror inte han slog ett felpass på hela campet som jag var med på. Jag kommer ihåg en övning där jag skulle köra en två mot tvåa med honom och det enda jag tänkte var att jag skulle ge pucken till honom när jag fick pucken i mitten. Så jag la ut pucken till honom och åkte mot mål, när jag var på väg att vända mig om och kolla mot han så kom det en perfekt flippmacka som landade på bladet och jag var fri med målvakten. Jag funderade där ett tag om han var mänsklig eller inte. Det är överlägset den bästa spelaren jag spelat med.

Kommer ni att fira på Möjligheternas torg i vår? Ja det tror jag, det ser bra ut för oss och vi är en bra grupp.

Vad lyssnar du helst på före match? Före match så är det lite blandat. Lyssnar mest på det som spelas i omklädningsrummet och där kan det vara allt mellan country och house. Calof har lite smygandes tagit på sig Bud Holloways roll som countrykille. Men sen har vi ju även några svenskar som gillar country, till exempel Erik Andersson haha!

Fem snabba:
Kirill Kabanov eller Evgeni Malkin? Malkin måste jag nog säga.
Vinna SM-guld med Skellefteå eller spela i NHL med Pittsburgh? Oj. Tuff fråga. Drömmen är väl att först vinna guld här sedan åka över till Pittsburgh och gör NHL-debut.
Powerplay eller boxplay? Powerplay
Boden eller Skellefteå? Där måste jag ju säga Boden, där startade allt och om jag inte säger det så blir jag väl hängd i min hemstad, säger Oskar och skrattar högt.
Avicii eller Eminem? Avicii.

Avslutningsvis, en väldigt trevlig pratstund med en oerhört lugn och ödmjuk kille som endast fick ut en kopp kaffe av detta. Men ändå så ställer han upp och ger långa utförliga svar och visar verkligen upp en professionell sida. Även efter vi var klara så stannade han kvar för att snacka lite hockey med mig. Håll till godo läsare, nästa år spelar Sunken i NHL. Var så säkra!

1 kommentarer

  1. Pingback: Elithockeybloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *