Skräckblandad förtjusning.

Den nittonde April 2012, det är senaste gången som Skellefteå AIK spelade en match med förutsättningen vinna eller försvinna. Det är den senaste kvällen som en hel stad satt med hjärtat i halsgropen och visste att en förlust skulle innebära att säsongen var över och guldet bara en dröm, som stannade vid just en dröm.

DÅ, den nittonde April 2012, så stod Brynäs IF för motståndet och på deras hemmaplan så skulle de säkra sin fjärde vinst och ta hem guldet till Gävle med 4-2 i matcher efter att ha chansen att slå in matchbollen redan fyra dagar tidigare, då också på hemmaplan. Men vid första matchbollen, den femtonde April 2012 i Gävle, så ville Skellefteå annat och när Oscar Lindberg petade in 3-4 i förlängningen så såg han till att en hel stad fick behålla hjärtat i halsgropen lite längre. Hur det gick sen den nittonde April kommer nog alla ihåg.

Det är alltså över tre år sedan som Skellefteå senast hade matchbollar emot sig, då låg man under med 3-0 i matcher. Idag ligger man under med 3-2 i matcher och följer man samma linjer som den tråkiga våren 2012, så blir det en rolig vår 2015. Om man nu, precis som då, räddar två matchbollar så betyder det att man tar sitt tredje raka SM-guld, i game seven på Lördag!

Nu är det ju dock så att historia sällan är till någon gigantisk fördel i ett slutspel, det som tidigare har varit, det har varit. Och när Skellefteå för tre år sedan räddade två matchbollar så gjorde man det med ett, i stort sett, helt annat lag. Men det är inte heller till någon nackdel och vad jag vill belysa är att det är långt ifrån kört, det är först till fyra fortfarande och att Växjö nådde först till tre betyder ingenting ifall nu Skellefteå skulle vinna två raka. Vilket inte alls är en omöjlighet mina vänner.

I Växjö så har man dukat upp för guldfest. Supportrarna har redan börjat prata om vad man ska göra när laget vinner ikväll, inte om. Och att i ett slutspel visa en sådan självsäkerhet är något som snabbt kan straffa sig. Och givetvis så har tankarna om en guldfest ikväll hittat in till Växjö Lakers omklädningsrum, vare sig de vill erkänna det eller inte. I media så kommer du aldrig att se en spelare med ett uttalande som skvallrar om att man laddar för guldfest, givetvis inte. Men innerst inne, på de flesta spelare, så går det nog en darrande och pirrig känsla av att ”fan, ikväll kan vi fira guld”. Och en sådan känsla är givetvis väldigt svår att mota bort, och väldigt svår att hantera. Och släpper då Växjö lite på sin skicklighet och noggrannhet, då kommer Skellefteå att ta betalt för det. För en sak ska Växjö Lakers ha klart för sig, på andra sidan isen står inte vilket lag som helst.

Där står Skellefteå AIK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *