”Det var ingenting att fundera på”

Tampa-Bay_Photo-by-Andy-Martin-Jr-11
Bilden:
Skellefteå AIKs första nyförvärv inför kommande säsong, Mattias Ritola.
Statistik, klicka HÄR.

Misslyckandet i Örnsköldsvik blev till lycka i Leksand. Efter en trög start för både laget och Mattias Ritola själv så blev klubb-bytet en jackpot. I Dalarna så hittade Mattias ”hem” i dubbel bemärkelse. Det var i Leksand som karriären tog fart på senior-nivå, men det var även här som han under den gångna säsongen stod för sin poängmässigt bästa säsong i SHL.

Efter fyra år i Tampa Bay Lightning och Detroit Red Wings organisationer så bestämde sig Mattias året 2011 att vända hemåt igen för att komma upp i speltid och sätta fart på karriären igen. Flytten gick till Örnsköldsvik och MODO Hockey där han de följande tre säsongerna skrapade ihop 62 poäng och när Modo i år var ett väldigt namnfattigt lag så sågs forwarden som en av lagets viktigaste spelare.
Men efter en dålig start på säsongen för både laget och Mattias själv så bröts kontraktet och Leksands IF var nu ”hemma” igen. Och snacka om succé.
Med sina 36 poäng på 45 matcher så tillhörde Ritola en av Leksands allra viktigaste och bästa spelare sett över hela säsongen och därför kom det som en väldigt tung smäll när han skadade sig under den allra viktigaste delen av säsongen, matchserien mot Malmö. Skadan tvingade honom till operation och Mattias kom aldrig tillbaka till spel. Från läktaren så fick han se sitt lag åka ur SHL i en sjunde avgörande match mot Redhawks.
Såhär säger Mattias om skadan:
– Operationen är gjord och gick bra. Har dessutom kommit långt med min rehabilitetsträning och det ser bra ut, säger Mattias Ritola till bloggen.

”När Skellefteå hörde av sig så kändes det verkligen jättekul”
När degraderingen var ett faktum så följde även en ”masflykt” då flera av lagets tongivande spelare snabbt var klara för nya klubbar.
En av de mest jagade spelarna var givetvis Mattias, som under flera år bevisat att han är en toppspelare i SHL.
– Det var en del klubbar från SHL som var intresserade vet jag.

Men ingen annan klubb hade en chans när de senaste årens giganter i Svensk ishockey, Skellefteå AIK, hörde av sig och han framför sig fick ett kontrakt av Skellefteås GM Lasse Johansson. En chans som Mattias var ivrig och glad över att få, och förhandlingarna gick snabbt:
– Det har gått rätt snabbt från första kontakt. När Skellefteå hörde av sig så kändes det verkligen jättekul. Det var verkligen inget att fundera på och hela processen har varit smidig och snabb.
Och vad är din första känsla nu när du signerat kontraktet och alla bitar är på plats?
Det är väldigt skönt, grymt kul att få bli en del av Skellefteå. Man ger sig själv den bästa chansen att bli så bra som man kan bli. Det är absolut det bästa stället för mig att utvecklas.

Utveckling är ju något som många spelare fått i Skellefteå de senaste åren, man har ju exporterat spelare på löpande band till de större ligorna och det med en tydlig filosofi över hur allt skall vara, en filosofi som sträcker sig inte bara över seniorlaget utan även ner till de yngre åldrarna där spelare i tidig ålder får lära sig ”The Skellefteå way of play”.
Allting följer en plan i Västerbottens guldstad, ursäkta silverstad (fy, är fortfarande svårt att smälta) och det är helt klart den bäst strukturerade ishockey-föreningen i landet.
Från fysträning och matcher till kost.
Just träningen utanför isen är en faktor som chockat många nya spelare, som Andrew Calof sade en gång.
”Jag trodde att vi tränade hårt i USA, men det var ingenting emot hur man tränade här. ”. Detta är dock ingenting som skrämmer Mattias Ritola, nej tydligen så är det precis tvärtom:
– Det är kanon och ingenting som skrämmer mig. Jag är otroligt motiverad för att komma in i träningen. Speciellt när man är skadad så vill man ju träna hårdare än alla andra för att komma tillbaka så det ska bli kul, verkligen.

”Mardröm att åka upp till Skellefteå”
Mattias Ritola har de senaste fyra åren mött Skellefteå vid flera tillfällen och enligt honom själv så har det absolut inte varit en rolig upplevelse:
– Skellefteå har varit det absolut tyngsta laget att möta. Man spelar med en otrolig aggressivitet över hela isen och med en väldigt hög fart. Som motståndare så har det varit en mardröm att åka upp till Skellefteå.
En mardröm alltså, det  betyder alltså att du kommer bli en mardröm för många motståndare i vinter med andra ord?
Ja precis, haha!

Flyttlasset till Skellefteå går snart, när är ännu inte bestämt men enligt Mattias så är det inte långt borta. En flytt som bär honom nordligare än vad han någonsin bott förut, till en stad med få bekanta.
– Jag känner Zackrisson sedan tiden i Frölundas juniorlag, vi bodde i samma trapphus så vi känner varandra rätt väl. Sen känner jag Hanses från Leksand, men utöver dem så är det ingen jag känner, säger Mattias och fortsätter:
– Jag har inte velat ringa Zackrisson än dock. Med tanke på förlusten så har det känts som att det varit ”för tidigt” att ringa honom.

Skellefteås nyaste tillskott har alltså inte velat ringa Zackrisson än, i och med final-förlusten mot Växjö, utan velat ge honom lite tid att smälta den. Han såg dock alla matcher i finalen och avslöjar att han höll tummarna för sitt nya lag:
– Det var självklart att jag höll på Skellefteå. Under de sista matcherna så hade jag i stort sett kommit överrens med Skellefteå. Verkligen tråkigt att det blev som det blev, laget förtjänade ett bättre öde.
Skellefteå har ju slagits om guldet de senaste fem åren och kommer nog att göra det i många år framöver, lite skillnad från Modo och Leksand som slagits i botten av tabellen?
Det är självklart sjukt motiverande att få komma till ett lag som brukar vinna mycket och att jag personligen ska få vara med och slåss om guldet.

Fem snabba hockey-frågor.
1. Sämsta minnet av Skellefteå? Oj. Sämsta minne? Det måste nog vara där första året när jag kom till Modo och Skellefteå smackade dit oss rätt hårt så vi fick åka tidigt och spelal golf.
2. Bästa spelaren du mött inom Sveriges gränser. Jocke Lindström.
Följdfråga: Det går ju ett rykte om att Jocke kan vara påväg tillbaka till Skellefteå, dina tankar om det? Jag vet inget om det, men är det så då är det såklart grymt kul.
3. Och utanför? Sidney Crosby utan tvekan.
4. Vem i Skellefteå AIK ser du mest framemot att dela matchtröjan med. Det är Zacke.
5. Mål med kommande säsong? För mig så är det att utvecklas och komma in i Skellefteås stil att spela. Sen att kriga som bara helvete. För oss som lag så är det SM-Guld.

Fem snabba personliga frågor.
1. Musiksmak? Winnerbäck.
2. Äter helst? Den är svår. Men det är nog kött.
3. Gör du helst utanför isen? Umgås med frugan. Och tar det allmänt lugnt. Jag försöker med golf men jag är nåt fruktansvärt dålig ska jag säga dig. Det är en frustrerande sport haha.
4. Efter karriären? Jag tänker inte så mycket på det utan lägger all fokus på hockeyn. Förhoppningsvis så har jag många år kvar.

3 kommentarer

  1. Tack för en bra intervju. Du ska ha kredd för att du skriver om det folk vill läsa och inte bara en massa trams

  2. Håller med ”david”. Riktigt rolig intervju med lite övriga frågor än de klassiska klysch-frågorna ”hur känns det” osv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *