Inför match: Tuff helg för Skellefteå, som har mycket att bevisa

HV 71, Djurgårdens IF och HC Kosice – en trio som bör hålla lägre klass och skicklighet än Skellefteå AIK. Något som också har lyst igenom i de tre senaste matcherna. Västerbottningarna är fyllda av klass och skicklighet. Såhär långt in i säsongen har de dock blivit fullkomligt överkörda, av lag med en betydligt högre vilja, ödmjukhet och respekt inför uppgiften.

Fortsätter Skellefteå på den vägen, då kommer många svartgula på söndag vakna upp med en rejäl ångest. Säga vad man vill om Luleå, men de kommer att gå in i helgens back-to-back med vilja, ödmjukhet och stor respekt inför uppgiften.
De känns hungriga – Skellefteå känns av någon konstig anledning mätta.
Att spela hockey i 20 minuter håller inte för ett lag med större ambitioner än att greppa golfklubban tidigt i mars, en ishockeymatch spelas som bekant längre än så och den svenska hockeyligan vimlar av lag som vill knäppa de senaste årens giganter på näsan. De bara tackar och tar emot när Skellefteå lämnar matchen efter första perioden.
Nu är vi tidigt in i säsongen och att dra slutsatser redan nu är givetvis förhastat, men vad vi sett verkar inte vara en slump utan en röd tråd som hållits till punkt och pricka.

I kvällens match, och morgondagens returmöte, krävs det ett ödmjukare och mer viljestarkt Skellefteå för att ha en chans. Det räcker inte att spelare som Pär Lindholm, Terry Broadhurst, Pontus Petterström med flera kommer upp med hjärtat på rätta stället igen. Nu måste stjärnorna i laget, i alla fall de tänkta stjärnorna, kliva fram och visa varför de belönas med förtroende.

Ställer mig även väldigt frågande till kedjekonstellationerna. Martin Lundberg är en häftig spelare som verkar bli bättre och bättre för varje dag som går, men varför para ihop honom med Zackrisson och Pesonen? I mina ögon skulle ”superduon” gynnas av en irrationell och skridskostark kedjekamrat.

Tre vitala punkter i Skellefteå som måste förbättras till ikväll.
*
Spelet i numerärt överläge har gått i baklås. Det som under försäsongen såg så lovande ut har visat sig vara helt förglömt. Passningarna sitter bakom rygg och spelare som Heed kan nästan aldrig utnyttja sitt vassa direktskott. Tempot har av någon märklig anledning också gått ner rejält i de 5-mot-4 chanser man hittills fått. Häromdagen fick jag en riktig nostalgitripp då jag fick äran att spela bordshockey igen, underbart och minnen från uppväxten sköljde över mig. Men som ni vet är spelet rätt stationärt i bordshockeyn, man har sina korta sträckor och inget mer än så. Precis som Skellefteås power play, det ser oproffesionellt stationärt ut. Spelarna har slutat att använda skridskorna till sin hjälp och istället låst sig vid en position och förflyttat pucken med, som tidigare sagt, dåliga passningar. Här behöver man höja sig rejält. Att flytta Pesonen från första PP-formationen är inte lösningen, det är där han ska vara.
* Spelet i numerärt underläge har inte alls varit sig likt, just nu är man hela seriens sämsta lag i den spelformen med smått katastrofala 62%. Kamperna framför mål måste börja vinnas av en svartgul, annars kommer Micflikier och Rajala att skörda stora framgånger.
* Den redan påpekade ödmjukheten, respekten och viljan. Det får inte se ut som det har gjort de senaste sju dagarna när större delen av laget åker runt och verkar nöjda med vad som sker på isen.

********************************************************************************************

Så spelar Skellefteå AIK ikväll

Markus Svensson, Erik Hanses

Alexander Urbom – Niclas Burström
Jimmie Ericsson – Erik Forssell – John Norman

Arvid Lundberg  – Tim Heed
Martin Lundberg – Patrik Zackrisson – Janne Pesonen

Anton Lindholm – Sebastian Aho
Andrew Calof – Axel Holmström – Terry Broadhurst

Marcus Pettersson- Sebastian Ohlsson
Adam Pettersson – Pär Lindholm – Pontus Petterström

Matchtips: 5-1 till Luleå. Just nu känns Luleå som ett betydligt genuinare och bättre lag, man drivs av en otrolig hunger som kan liknas vid Skellefteås dito säsongen 12/13. Med sin tyngd, finess och skicklighet kommer hemmalaget att göra livet surt för Skellefteå AIK och över matchens 60 minuter vinna rättvist.
Personligen tror jag att Skellefteå kommer att spela hem max 1 poäng i helgen, för mina läsares och Skellefteå AIKs del hoppas jag att det visar sig vara en felaktig känsla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *