Bloggkrönika: En gräns passerad allt för många gånger

Dubbelt så många utvisningsminuter än speltid på isen – Jere Karalahti är en återfallsförbrytare som inte hör hemma i SHL. I kvällens match, sin första efter fem matchers avstängning, drog han på sig sitt andra matchstraff på lika många matcher.

Ingressen säger egentligen allting jag i denna text tänkt lyfta. Men för att göra det än mer tydligt följer här en genomgång av Jere Karalahtis säsong.

* Han missar de tre första matcherna av säsongen efter en checking to the head på Linköpings danske Nichlas Hardt. En situation som anmäls i efterhand och inte resulterade i en utvisning under matchen. Bestraffas med 4 matchers avstängning, där en omvandlas till böter.
* Spelare sin första match för årets säsong i omgång 4 borta mot Brynäs. Hinner med att spela 5 minuter och 10 sekunder innan han vårdslöst tacklar Gävlelagets center Petr Vrana. Tacklingen träffar så illa att Vrana bryter käken och missar flera veckor.
Karalahti döms till 6 matchers avstängning där 1 omvandlas till böter.
* Efter fem matcher på läktaren är han ”äntligen” tillbaka i ett krisande HV 71, när de möter serieledande Frölunda på bortaplan. Drar först på sig tre stycken tvåminutare.
Med ett fåtal minuter kvar av matchen sätter han upp klubban i ansiktet på Frölundas Ryan Lasch och crosscheckar honom. Får matchstraff.

Karalahtis säsong 2015/2016 i siffror:
Tid på isen: 28 minuter, 14 sekunder.
Utvisningsminuter: 56 minuter.

Jag förväntar mig inget annat än säsongens längsta straff, inte för att situationen som Jere visas ut för ikväll är värre än Jimmie Ericssons.
Nej crosscheckingen ikväll hade inte alls väckt samma medialt intresse ifall det hade varit någon annan.
Men med tanke på vad Karalahti gjort ute på isen de senaste matcherna, och den brist av respekt som han visat, så kommer DN med all säkerhet att ta i med hårdhandskarna denna gång. Han leder seriens utvisningsliga, med endast 28 minuters speltid.
10 matcher? Allt annat skulle komma som en chock för mig.

Och HV 71 då? Det lag som på förhand såg ut som ett av de absolut mest intressanta, fyllda av kvalitet, kvantitet och spets. Med en centerlinje kanske starkast i SHL.
De har nu sex inspelade poäng på nio matcher, S E X poäng?
Givetvis är skadeläget prekärt i Jönköpingslaget, men det försvarar ändå inte hur katastrofalt uselt laget sett ut i egen zon. Och när målvakterna dessutom behagar att smörja sina plockar med olja, och till synes klippa hål i dem, då har ni en perfekt kombination för nederlag.

Bloggkrönika signerad Robin Lindgren

Bloggkrönika signerad Robin Lindgren

Och hur mörkt det än ser ut i Sveriges Jerusalem, så är det ingenting emot hur mörka rubrikerna kommer att vara när Karalahti släpps fri ute på isen igen och terminerar en lovande spelares framtid.
Låt honom inte spela en match till, men betala hans lön (han är trots allt en helt vanlig människa utanför isen, precis som alla vi andra med familj och åtaganden).
Hjälp honom att hitta rätt i livet utanför isen, ge honom det stöd han behöver, den hjälp han behöver.
Det är inte bara det enda rätta man kan göra.
Gränsen är passerad allt för många gånger.
Det är vad man måste göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *