Inför match: Vårens tårar, kvällens styrka

Det är 180 dagar sedan Växjö Lakers förärade en plats i en fin men liten samling då de som sjuttonde lag någonsin fick titulera sig själva svenska mästare.
Då stod Skellefteå AIK, de senaste årens dominanter, på andra sidan isen – det gör de även ikväll när lagen drabbas samman för första gången på sex månader.

Läs även: Krönikan efter finalförlusten ”Tårar är ett bevis på styrka”

Ett halvt år har passerat sedan Axel Holmströms tårar definierade det faktum att Skellefteå AIK förlorat finalen – och chansen att plocka hem klubbens tredje raka guld. Den 23 april 2015 var en sorgens dag som för ett tag framöver såg till att ordet guldstaden inte längre hade någon betydelse.
Då – med pennan, i form av ett tangentbord och mina fingrar – försökte jag förvandla en hel stads känslor till skrift. Hur jag lyckades får ni själva avgöra i länken som ni hittar här ovanför.
Mitt huvudsakliga budskap att tårar är ett bevis på styrka, kändes som ett bra sammanfattat försök att emotionalisera den kvällen.

Ikväll, när vi bjuds på den första finalreprisen för i år, kommer vårens tårar att användas som styrka. I Skellefteås laguppställning ikväll hittar vi 18 spelare som allihopa tog del av fjolårens guldmiss.
18 spelare som ikväll kommer göra sitt yttersta för att ta en liten men ändå så betydelsefull revansch – en revansch som bara är ett delmål på väg mot slutstationen.
SM-guld.

Årets upplaga av Växjö Lakers får för stunden ses som en rejält nedgraderad version.  Den där vinnande bredden och spetsen saknas ännu – något som sportchef Evertsson dock lär se till att finna innan fönstret stänger.
Egentligen hittar vi bara en riktigt vass kedja, och det är den första med Tuomas Kiiskinen, Robert Rosén och Richard Gynge. En trio som tillsammans producerat 14 av lagets totalt 27 gjorda mål.

I Skellefteå är John Norman tillbaka – äntligen tänker många – då trettiosjuan var lagets bästa forward innan avstängningen. John går in i en intressant tredjekedja tillsammans med Sebastian Ohlsson och Axel Holmström.

Kuriosa
* Axel Holmström,som ifjol slog nytt poängrekord för juniorer i ett slutspel, har inte hittat nätet sedan finalserien. Upplagt för att den nollan spräcks ikväll?
* I Växjös mål hittar vi tidigare Skellefteå AIK-målvakten Stefan Steen.
* Växjö är ett av de lag som Skellefteå spelat jämnast mot sett över de senaste säsongerna. Sedan säsongen 11/12 har lagen drabbats samman vid 26 tillfällen, där Skellefteå vunnit 14 och Växjö 12.
* Den totala målskillnaden de senaste fyra säsongerna leds av Växjö, som gjort 55 mål på Skellefteå som i sin tur har gjort 54.
* Vid nio tillfällen (av 26 totalt) har slutresultatet skrivits till 2-1 eller 1-2.

Matchtips
3-2 till Skellefteå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *