Inför: Glöm inte att kolla tillbaka i historien

Skellefteå har förlorat tre av de fyra senaste matcherna men det som kanske oroat mest är hur laget uppträtt den senaste tiden.
Men att redan börja använda sig av ordet kris? Njae, calm your horses.
Ingen har väl glömt senaste guldsäsongen?

Alla lag har bra och dåliga perioder. En del har betydligt fler bra, en del fler dåliga.
Skellefteå har de senaste fem åren skämt bort sina anhängare med bra perioder, stundtals har det gått så lång tid utan förlust att folk glömt bort senaste förlusten.
Men med så många vinster kommer också förväntningarna, 2016 går Skellefteås publik till arenan eller slår sig ned i soffan och räknar med att lämna den med en seger.
När det då börjar gå emot dröjer det inte länge innan sociala medier svämmar över av texter med nyckelorden kris, Skellefteå AIK, inget guld och hjärta.

Finns det då någon anledning att börja ifrågasätta detta Skellefteå AIK?
Inte som jag ser det. Den senaste tiden har visserligen antytt att harmonin för tillfället är störd i truppen.  Jag talar till exempel om:
Zackrisson drar på sig matchavgörande utvisningar i rent vredesmod i slutet mot jumbon Karlskrona.
Spelarna riktar sitt fokus och sin frustration mot domarna, något som ofta innebär att laget lämnar isen utan poäng.

Säsongen 13/14 när Skellefteå tog sitt senaste guld, med det kanske bästa laget i SHL under modern tid, upplevde de all klass till trots en hel del motgångar under grundserien. Bland annat hade laget denna mindre smickrande sexmatchers-perioden:
Förlust vs. Örebro HK 2-3.
Förlust vs. Växjö Lakers 0-6.
Förlust vs. Luleå HF 1-2.
Förlust vs. MODO 1-2.
Vinst vs. Linköpings HC 4-2.
Förlust vs. HV71 2-4.
Ändå vann laget serien i imponerande stil och vann sedan guldet utan något som helst problem i tre snabba slutspelsserier. Fanns det även då röster som höjdes.
Orosmoln och kris? Ja.
Fanns det någon som helst anledning att då oroa sig? Uppenbarligen inte.
I stunder som dessa är det viktigt att inte glömma historian. Glöm inte att en dålig period i grundserien inte betyder ett dåligt slutspel. Förlustsviter i grundserien betyder noll när guldet delas ut.

Skellefteå AIK är två poäng från förstaplatsen i SHL trots att laget ännu inte varit komplett. Aldrig har Wallsson & co förfogat över en fullt skadefri trupp.
Laget har heller inte spelmässigt imponerat i någon större utsträckning. Visst, några matcher här och där har stuckit ut men undertecknad har sett alla matcher men ännu inte sett 60 hela minuter med bra spel. Laget ligger tvåa i tabellen med så mycket kvar att hämta – tvivlar någon än?
Sett det här i perspektiv till Frölunda HC som funnits i alla rubriker och hyllningskrönikor. Göteborgarna har stundtals lekt ishockey och imponerat med en totalhockey som varit högklassig över hela isen.
De ligger två poäng före Skellefteå.

Ikväll väntar Rögle BK. Ett lag som är bättre än vad tabellen visar, de har en hel hög med hedersamma uddamålsförluster i årets SHL och spelar en fartfylld ishockey med en tät defensiv.
För Skellefteå gäller det att glömma det som varit den senaste tiden och i dagens match rikta fullt fokus på sin insats, inte koncentrera sig på allt domaren gör eller inte gör. Då vinner Skellefteå AIK, men släpper de på någonting kan Rögle flyga hem med tre poäng. Det finns inga enkla poäng i SHL och det om något är en lärdom från lördagens bottennapp.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *