Skellefteå näst sämst av topplagen mot topplagen

Toppmöte i SHL direkt efter landslagsuppehållet och Skellefteå hade chansen att revanschera sig från den genanta 2-5 förlusten för en dryg månad sedan.
Då gjorde Skellefteå som de ofta gjort under säsongen mot topplagen – förlorade.

Skellefteå AIK leder SHL med åtta poäng även efter kvällens brakförlust mot seriens kanske mest intressanta och underskattade lag, Linköpings HC.
Ett lag som i Västerbotten vann med 2-5 och blottade ett par skönhetsfläckar i serieledarnas lagbygge, då.
Nu, ikväll, imponerade Linköping än mer och på ett sällsynt sätt dominerade de Skellefteå med en sylvass offensiv och solid defensiv. Och än en gång hittade laget delar i Skellefteås spel som tidigare lag inte hittat.
Under en väldigt lång tid har jag följt Skellefteå och sällan har jag sett ett lag pressa tillbaka laget i defensiv zon under så långa stunder som Linköping gjorde ikväll.
En svartgul symbol brukar vara lagets förmåga att, med en mäktig forechecking, vända på sina motståndarlag redan innan de fått ut pucken från egen zon.
Ikväll var det Skellefteås tur att känna på detta – hur många gånger blev inte uppspelen lästa innan pucken passerat blå?
Hur många anfall för Linköping hade kunnat vara över tidigt men blev förlängda tack vare östgöta-forecheckingen?
Inför match talades det om att Linköping ställdes mot mardrömsmotståndet.
Sett till de senaste två matcherna, totalt 10-4 i deras favör, börjar en fundera ifall inte de snarare är ett mardrömsmotstånd för Skellefteå i kommande slutspel?
Tangnes verkar ha läst Wallsson – får vi se en duell även i vår?

Nu kan de här två matcherna vara rent av tillfälligheternas karaktär.
Men när vi kollar på den interna tabellen mellan de fyra topplagen ser vi ren och skär fakta som visar på ett mönster. Det är inte bara tillfälligheter:

Den interna tabellen mellan fyra topplagen.

Den interna tabellen mellan fyra topplagen.

 

 

 

 

* Skellefteå är det näst sämsta laget poängmässigt.
* Skellefteå har släppt in överlägset flest mål.
* Skellefteå har väldigt dålig målskillnad.

Skellefteå har alltså bara tagit 14 av 33 möjliga poäng mot de tre konkurrenterna i topp-fyr och ikväll fick vi även se hur grund Skellefteås forwardsuppsättning är när Ritola och Pesonen saknas. Vem ska göra målen?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *