Lagbygget 16/17 – med kontraktsläget och rykten.

(uppdateras fortlöpande under våren)

DESSA HAR KONTRAKT ÖVER NÄSTA SÄSONG.
Målvakter (0 st):

Backar (5 st): Sebastian Aho, Niclas Burström, Tim Heed, Alexander Urbom, Fredrik Lindgren.
Forwards (6 st): Jimmie Ericsson, Pär Lindholm, Sebastian Ohlsson, Adam Pettersson, Mattias Ritola, Andreas Wingerli.

DESSA KONTRAKT GÅR UT.

Johan Backlund – Min känsla är att Backe blir en av två målvakter nästa säsong, tillsammans med en något yngre målvakt. KONTRAKTET FÖRLÄNGS.
Erik Hanses – Har i skymundan gjort en riktigt bra och stabil säsong. Skulle må bra av att komma till ett lag som satsar på honom, där han får vara förstamålvakt, och det tror jag inte Skellefteå kommer göra. Därför är känslan att ett eventuellt kontrakt kan erbjudas från Skellefteå men Erik tackar nej och flyttar. STANNAR EJ.
√ Markus Svensson
– Har på ett par år utvecklats till att bli seriens bästa målvakt, ja faktiskt en av de bästa svenska målvakterna på denna sida atlanten. Har stor chans att få vara med i VM även i vår. Detta har givetvis gjort avtryck och enligt uppgifter är det redan klart att Svensson lämnar efter denna säsong. Kommer att spela i KHL eller Växjö nästa säsong. STANNAR EJ.

Anton Lindholm – Om Colorado väljer att inte plocka över Anton är jag rätt säker på att han spelar i Skellefteå nästa säsong. Allt handlar om hur bra han spelar de resterande två månaderna och hur sommarens camp går. KONTRAKTET FÖRLÄNGS.
√ Arvid Lundberg
– Har även han, något i skymundan, gjort en riktigt stabil säsong där han framförallt utvecklat sitt defensiva spel och blivit betydligt säkrare med puck.
Tar enormt ansvar i numerärt underläge och tvekar inte att käka en puck för att hjälpa Skellefteå till poäng.Djurgården har visat intresse och kanske kan en säsong eller två i Stockholm locka för den unga backen och hans flickvän. 50/50STANNAR/STANNAR EJ.

Andrew Calof – Kom till Skellefteå inför förra säsongen som ett riktigt wildcard. Visade dock direkt vilken potential som fanns även om tempot och styrkan inte riktigt var på samma nivå som övriga i laget. Till denna säsongen har Andrew legat i hårdträning och nu håller han hög nivå i både tempo och styrka. Gör en kanonsäsong och är en matchvinnartyp med näsa för målet. Spelar på ett kontrakt värt betydligt mindre än vad liknande spelare gör och känslan är att Skellefteå inte kommer erbjuda Andrew vad han är värd. STANNAR EJ.
Erik Forssell – Skellefteås otroligt smarta och pålitliga center har börjat bli till åren vilket framförallt märks i tempot. Mot Linköping senast fick han ett friläge som aldrig hann bli farligt då det inte längre är några problem att åka ikapp Erik. Kompenserar detta med sin mentala närvaro och starka defensiv. Känslan är ändå att Skellefteå och Erik tackar varandra för trogen tjänst efter säsongen och att han med sin utbildning tar ett jobb i staden. Kanske fortsätter med hockeyn inom Lejons organisation? FÖRLÄNGS EJ.
Martin Lundberg
– Kommentarer överflödiga, egentligen räcker det att kolla reprisen av gårdagens norrderby för att greppa vilken utveckling Martin har gjort. Det började i mina ögon förra säsongen när han, efter massflykten, fick mer förtroende. I år har Martin visat upp ett spel på en helt ny nivå och just nu är han i mina ögon en av seriens bästa allround spelare. KONTRAKTET FÖRLÄNGS.
John Norman
– Precis som Martin har John gjort en makalös utveckling de senaste åren då han gått från att vara en snabbskrinnande forward till att vara en gamechanger som på egen hand vänder matcher. Kontraktet skulle ha förlängts redan under hösten för nu är känslan, och säkra uppgifter, att han efter säsongen lämnar för Djurgården. Borta bra, hemma bäst. STANNAR EJ.
Janne Pesonen – Har missat halva säsongen på grund av en jobbig skada men är nu äntligen på väg tillbaka i spel. Känns oerhört spelsugen och kan bli en faktor för Skellefteå i slutet av säsongen. Efter sista matchen är dock känslan att Pesonen lämnar för hemlandt. Uppgifter från flera håll gör gällande att Kärpät, som har tio forwards på kontrakt inför nästa säsong, lockar. STANNAR EJ.
Pontus Petterström – Kommer fortfarande till jobbet varje dag och täcker fler puckar än vad Skellefteås målvakter ibland behöver göra. Börjar dock, precis som Forssell, bli till åren och rollen Pontus fyller är inte en roll som är omöjlig att ersätta – även om han är Sveriges i särklass bästa spelare i numerärt underläge. Tror ändå han får en till säsong. KONTRAKTET FÖRLÄNGS.
Patrik Zackrisson
– Gör, precis som många andra i Skellefteå, sin livs säsong och ser starkare, skickligare och snabbare ut än när han kom ifjol. Har här fått den ro som krävts för att han ska få utvecklas och nu när han gjort det är känslan att han flyttar vidare. Mycket pekar på att han hamnar i Lugano, som har elva forwards på kontrakt nästa säsong. Där finns svågern Tony Mårtensson bland annat. STANNAR EJ.

Senhar Skellefteå två spelare vars utlåningar går ut efter denna säsongen, Marcus Pettersson och Axel Holmström.
Där är min känsla att bägge två blir utlånade till Skellefteå ännu en säsong.

****************************************************************************************

Dessa har Skellefteå ett intresse av inför nästa säsong:

√ Joakim Lindström.
Har meddelat att det står mellan SKA St Petersburg och Skellefteå AIK. Har inte alls levererat de siffror som förväntats av honom vilket gjort att han hamnat i en mer undanskymd roll i en tredjekedja med uppgiften att stänga ned motståndarlagens främsta enheter. I KHL har lagen bara fem platser för utländska spelare och känslan är att Lindström då inte kommer få en av dessa då lagen ofta söker spets för dessa platser – något som Lindström tyvärr inte visat sig vara.
Då återstår bara Skellefteå och det mesta pekar mot att han avslutar sin karriär i moderklubben. Talar mycket om att situationen ska passa för familjen, vilket till exempel var anledningen till att han inte vill byta klubb i KHL, och med tre-fyra år kvar av sin karriär lär Jocke vilja att barnen slipper byta skola ännu en gång.
Min känsla är att barnen hamnar på en skola i Skellefteå och att Jocke blir seriens främsta forward nästa säsong.
Chans att han spelar för Skellefteå nästa säsong: 90%.

Oscar Möller – Gör sin poängmässigt bästa säsong i KHL men det är nästan det enda som talar för att han stannar där även över nästa säsong. Skolgången och livssituationen i Ryssland är inte alls densamma för barn som här i Sverige och känslan är att Oscar vänder tillbaka till Västerbotten igen. Huset står fortfarande kvar.
En del uppgifter gör gällande att Oscar vill prova lyckan i NHL igen och givetvis har han alla verktyg för att klara det men vilket lag ska plocka in honom?
Chans att han spelar för Skellefteå nästa säsong: 60%.

√  Johan Alm – Har inte fått chansen sedan flytten till Nordamerika och fortsätter harva i AHL. Uppgifter pekar på att Johan nu vänt blickarna hemåt för att ge karriären en nystart. Skelleteå lär stå med öppna armar.
Chans att han spelar för Skellefteå nästa säsong: 40%.

Mattias Guter – Skarprättaren från Lidingö har imponerat i jumbon Karlskrona vilket medfört stort intresse från SHL-kollegor. Uppgifter som kommer från samma källa som avslöjade Broadhursts adjö gör gällande att Skellefteå ligger bra till i förhandlingarna. Guter har visat upp stora kvaliteter i målskyttet och är en spelartyp som känns perfekt för Skellefteås lagbygge.
Chans att han spelar för Skellefteå nästa säsong: 50%.

Carl Grundström – Den senaste veckan har uppgifter från flera håll pekat på att 18-åringen hamnar i Skellefteå, något som flera medier skrivit om.
Jag har inte hört något mer än detta men Grundström känns som en typisk Skellefteå-värvning och som en spelare som skulle kunna bli riktigt bra i organisationen.
Chans att han spelar för Skellefteå nästa säsong: 70%.

Victor Olofsson – Precis som Grundström har det den senaste veckan florerat rykten på flera medier att Olofsson är ett namn för Skellefteå.
Här är dock fler parter intresserade och bland annat Frölunda lär locka.
Chans att han spelar för Skellefteå nästa säsong: 20%.

Adam Schmidt – Ett rykte som nådde mig för tre dagar sedan och efter lite research har jag inte funnit något som gör ryktet mer konkret. Men Schmidt är en intressant spelartyp och precis ett sånt fynd som Skellefteå är bra på att göra. Har levererat 35 poäng på 47 matcher.
Chans att han spelar för Skellefteå nästa säsong: 10%.

Tim Erixon – Gör sin femte säsong i Nordamerika och har gått en något bakvänd utveckling där. Första säsongen fick Tim 18 matcher i NHL, andra säsongen 31, tredje 2, fjärde 42 men i årets säsong inte en enda match.
Har flyttat runt som en silvertärna de senaste åren och svårt att få stanna längre i någon organisation. Nu sägs Tim ha tröttnat på detta och precis som Johan vänt blickarna hemåt igen för en nystart.
Chans att han spelar för Skellefteå nästa säsong: 80%.

4 kommentarer

  1. Pingback: Nästa års lagbygge – en fråga redan nu | Elithockeybloggen

  2. Tror AIK ska vara ytterst försiktiga med att ta hem gamla,avdankade proffs. Allt för att inte störa talangfsbriken. Det finns kanske en orsak till att spelare hamnar på läktaren,waiverlistan eller i någon bondhåla med banjospelare i varje gathörn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *