Skellefteås supersäsong – bättre än guldåren

Att Skellefteå AIK återigen regisserar för en supersäsong är ett faktum.
Ett annat är att laget tvingar rekordböckerna till ändringar efter ändringar.
Innan bläcket hinner torka kommer ett nytt.
Och årets upplaga är statistiskt sett den bästa någonsin i klubbens moderna historia.

När Modo under tisdagskvällen besegrades med odiskutabla 5-0 passade även laget på att kliva över tresiffrigt i poängkolumnen för fjärde året i rad. Den här säsongen är dock den bästa hittills då laget nått över 100 redan i omgång 46, fram till igår hade laget aldrig nått så högt tidigare än omgång 48.
Fortsätter vi sedan att grotta ned oss i statistik ser vi ännu en punkt där laget kan slå nytt eget rekord – poängsnitt.
Säsongen 12/13 spelade Skellefteå hem 114 poäng i SHL och blev överlägsna seriesegrare med ett poängsnitt på 2.07 poäng per match.
De två efterföljande åren tog Skellefteå 111 poäng vilket ger ett något lägre snitt, 2.01 poäng per match.
Just nu, med sina 102 poäng på 46 omgångar, snittar laget 2.21 poäng per match vilket också det är nytt rekord ifall det står sig.

Årets upplaga är på god väg att säkra en svartgul fjärde raka serieseger på lika många år och har dessutom chansen, med sex omgångar och arton poäng kvar, att slå det tidigare poängrekordet.
Detta finner jag extra imponerande då vissa aspekter vägs in.
Dels att de tidigare säsongerna har spelarna som bärgat de tresiffriga poängen varit Joakim Lindström, Pierre Eduard Bellemare, Oscar Möller, Oscar Lindberg med flera.
Dels för att laget då spelade i 55 omgångar och alltså hade tre matcher fler på sig att samla in poäng.
Nu är det givetvis för tidigt än att skriva att laget gör sin poängbästa säsong.
Men vi kan åtminstone konstatera att det är väldigt imponerande att de nått över tresiffrigt två omgångar tidigare än när de nämnda spelarna återfanns i laguppställningen.
Och att 2.21 poäng per match är ett snuskigt bra snitt.
Dessutom kan vi nog definitivt snart gratulera Skellefteå till ett nytt svenskt rekord – fyra raka seriesegrar. Med nio poängs marginal ser jag det som ett mirakel om miljonchecken delas ut i Scandinavium och inte Skellefteå Kraft Arena.
Rekord alltså. Det fick bli dagens ämne.

Avslutningsvis vill jag informera om att jag just nu har problem att hinna med att uppdatera bloggen i samma frekventa takt som tidigare då jag just nu har praktik på Västerbottens Kurirens sportsida och har häcken full med andra jobb.
Men givetvis ger jag er så mycket jag bara hinner med.
Och imorgon åker jag till Övik för att uppdatera er om vad som händer där nere.

ROBIN LINDGREN

ROBIN LINDGREN

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *