Skellefteå AIKs powerplay bäst i modern tid

För ett par veckor sedan skrev jag ett inlägg där jag listade de senaste 17 årens bästa lag i powerplay – en lista Linköping HC toppade. 
Efter i morgon färgas dock tronen svart och gul då Skellefteå AIK anno 2015/2016 tvingar Tony Mårtensson, Jan Hlavac och Mange Johansson att abdikera. 

…… Inlägget hittar ni här. Där kan ni bland annat läsa Mattias Ritolas förklaring till framgångarna och spelarnas roller med en eller två man mer på isen.

Skellefteå AIK har just nu 29,94 procent i numerärt överläge då de gjort 47 mål på 157 försök så här långt i årets SHL och om de inte spelar över halva matchen med en man mer på isen i morgon utan att göra mål – då blir de det bästa laget i den kategorin.
Sägas bör att statistiken endast sträcker sig 17 säsonger tillbaka, men att jämföra dagens moderna ishockey med dåtidens känns ändå ovärdigt så på ett sätt kanske bra att statistiken inte sträcker sig längre tillbaka.

Med sina 29,94 procent har laget just nu 2,91 procent till godo på Linköping som säsongen 2009/2010 slutade på 27,03 – då med Tony Mårtensson och Mange Johansson som framspelare till Micke Håkansson och Janne Hlavac som avslutare.
Ett par snabba tryck på miniräknaren visar att Skellefteå måste bränna 17 raka numerära överlägen för att hamna under 27,03 procent och även den ostudieskuldsatte kan snabbt förstå att det inte händer.

Säsongen 2015/2016 har redan nu varit historisk på flera sätt, hur ska den sluta?

Fotnot: Även Frölunda HC har stora chanser att slå Linköpings rekord då de just nu har 27,44 procent – men de hamnar i skymundan för Skellefteås notering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *