Djurgården segrade och skickade HV 71 till Skellefteå

Djurgårdens IF motsvarade förväntningarna och skickade i kväll Brynäs IF till tidig semester – vilket betyder att Skellefteå AIKs kvartsfinalmotstånd är klart och det blir den tidigare storklubben HV 71 som på onsdag intar gästernas avbytarbås i Skellefteå Kraft Arena.

HV 71 har haft en märklig säsong där skadorna avlöst varandra på ett sällan skådat frekvent vis och laget som inför säsongen hade stor underdog-stämpel har under hela säsongen aldrig riktigt nått upp till sin fulla potential.
I åttondels-finalen bjöds vi på en fingervisning av lagets offensiva kvalitet då de körde över Örebro på hemmaplan och vann med 7-1. Om det säger mer om Örebros monumentala felbyggda lag eller Jönköping-laget låter jag vara osagt men att göra sju mål framåt är aldrig en slump.
Laget har en riktigt bra forwardsuppsättning som kan ställa till det för alla lag i det här slutspelet och när det i kväll blev klart att de blev Skellefteå AIKs motstånd, inte Brynäs IF, var det nog inte jättemånga som jublade.
Varför?
Skellefteå AIK är ju ett bättre lag och ska nio kvällar av tio slå HV 71.
Men av de tänkbara motstånden, Brynäs eller HV 71, är det sistnämnda som har störst skrällchans och det lag som passar västerbottningarna sämst.
Mattias Tedenby, Pär Arlbrandt, Erik Christensen, Martin Thörnberg, Simon Önerud.
Ja det finns att ta av, om vi säger så och jag tror att den här matchserien inte alls blir den komfortabla resa till semifinal som många andra lär tippa.
Jag tror att Skellefteå AIK går vidare men det lär inte avgöras i match fyra.

*********************************************************************

Så har lagen spelat tidigare under säsongen.

17 september.
Skellefteå AIK – HV 71 3-2 (1-0, 2-1, 0-1)
1-0 (18′) Terry Broadhurst (John Norman, Marcus Pettersson), 1-1 (26′) Björn Melin (Martin Thörnberg, Niklas Hansson), 2-1 (36′) Niclas Burström (Janne Pesonen, Martin Lundberg), 3-1 (39) John Norman (Jimmie Ericsson, Erik Forssell), 3-2 (57′) Anton Bengtsson (Filip Sandberg, Adam Almquist).

25 november.
HV 71 – Skellefteå AIK 2-3 (1-0, 1-2, 0-1)
1-0 (14′) Anton Bengtsson (Kristofer Berglund, Filip Sandberg), 1-1 (22′) Andrew Calof (John Norman, Niclas Burström), 2-1 (22′) Mattias Tedenby (Chris Abbott, Chris Campoli), 2-2 (31′) Marcus Pettersson (Andrew Calof, Martin Lundberg), 2-3 (42′) Patrik Zackrisson (Mattias Ritola, Andrew Calof).

28 januari.
HV 71 – Skellefteå AIK 2-5 (0-2, 2-1, 0-2)
0-1 (7′) Adam Pettersson, 0-2 (9′) Andrew Calof (Patrik Zackrisson, Mattias Ritola), 1-2 (21′) Erik Christensen, 1-3 (33′) Arvid Lundberg (Tim Heed, Erik Forssell), 2-3 (37′) Filip Sandberg (Simon Önerud), 2-4 (42′) Mattias Ritola (Marcus Pettersson, Fredrik Lindgren), 2-5 (59′) Adam Pettersson (Pär Lindholm, Martin Lundberg).

8 mars.
Skellefteå AIK – HV 71 1-2 (0-1, 0-1, 1-0)
0-1 (6′) Emil Johansson (Martin Thörnberg, Ted Brithén), 0-2 (40′) Simon Önerud (Erik Christensen, Erik Ersberg), 1-2 (47′) Patrik Zackrisson (Martin Lundberg, Anton Danielsson).

*********************************************************************

Skellefteå AIKs tre bästa poängplockare mot HV 71 under säsongen:

1. Andrew Calof, 4 poäng (2 mål, 2 assist).
2. Martin Lundberg, 4 poäng (0 mål, 4 assist).
3. Patrik Zackrisson, 3 poäng (2 mål, 1 assist).

Skellefteå AIKs tre bästa poängplockare totalt under säsongen:
1. Patrik Zackrisson, 48 poäng, (15 mål, 33 assist) på 52 matcher.
2. John Norman, 42 poäng, (17 mål 25 assist) på 47 matcher.
3. Andrew Calof, 34 poäng, (19 mål 15 assist) på 52 matcher.

HV 71s tre bästa poängplockare mot Skellefteå AIK under säsongen:
1. Filip Sandberg, 3 poäng (1 mål, 2 assist).
2. Anton Bengtsson, 2 poäng (2 mål).
3. Erik Christensen, Simon Önerud, 2 poäng (1 mål, 1 assist).

HV 71s tre bästa poängplockare totalt under säsongen:
1. Martin Thörnberg, 33 poäng, (11 mål, 22 assist) på 49 matcher.
2. Mattias Tedenby, 32 poäng, (13 mål, 19 assist) på 47 matcher.
3. Simon Önerud, 28 poäng, (17 mål, 11 assist) på 48 matcher.

Notera att…
Bästa kompisarna Sebastian Aho och Axel Holmström trivs med varandra, men mot HV 71 verkar de inte trivas. Duon har inte gjort ett enda poäng mot Jönköpings-laget.

*********************************************************************

Så bra är Skellefteå AIK och HV 71s lagdelar.

Målvakter
+ + + + + Skellefteå AIK
+ + + + HV 71
Kommentar:
Markus Svensson är ligans bästa målvakt och har visat det under hela säsongen med ett genuint målvaktsspel, en oerhört hög lägstanivå men framförallt en sällsynt jämn och hög nivå. Sällan, om någonsin, gör Svensson en dålig match. Backas upp av den lugne och rutinerade Johan Backlund samt en motiverad Erik Hanses som visat en uppåtgående kurva under säsongen.
HV 71s målvaktsduo består av Erik Ersberg och Fredrik Pettersson-Wentzel. Sistnämnda lär få förstaspaden och är den målvakt som varit bäst under säsongen, även om Ersberg spikade igen totalt i SHLs avslutande omgång då laget vann i Skellefteå.
PW är en bra målvakt med ett stabilt grundspel men ändå en klass sämre än Skellefteås inte så vanliga Svensson.

Backar
+ + + + Skellefteå AIK

+ + HV 71
Kommentar: Skellefteå AIK har det väldigt gott ställt på backsidan som är full av klass. Lagets sex första backar under slutspelet, de som kommer spela mest, blir med största sannolikhet Tim Heed, Niclas Burström, Anton Lindholm, Sebastian Aho, Alexander Urbom och Fredrik Lindgren. I mina ögon en i stort sett komplett uppsättning som kombinerar varandra på ett ypperligt sätt. Håll gärna ett öga på unge backen Filip Berglund som imponerat stort och kan få förtroende även här i slutspelet. Om så: här kan vi se nästa Anton Lindholm – backen som kom in i slutspelet 2013/2014, dominerade i egen zon och satte det förlösande 0-1 målet borta mot Färjestad i match fyra.
HV 71s backuppsättning är inte alls lika stabil och bred – här är rookien Niklas Hansson den stora stöttepelaren och det säger väl kanske allt om den lagdelen ändå. Ställer mig frågande till hur lagets rätt sega backar ska kunna stå emot Skellefteås översköljande offensiv över en längre tid. Adam Almquist och Chris Campoli är bra backar i sina bästa dagar men har haft svårt att leverera på daglig basis, något som är essentiellt för framgång under denna delen av säsongen.

Forwards
+ + + + +
Skellefteå AIK
+ + + + HV 71
Kommentar: Skellefteå AIK har i mina ögon seriens bredaste forwardsuppsättning men även seriens bästa, sett till både skicklighet som mix. Finns få, om inga, tränare i slutspelet med den ynnesten att kunna slänga in en tre livsfarliga kedjor.
Skellefteås nio första forwards, tre första kedjor, består av idel klass-spelare och i ”fjärde-kedjan” hittar vi Pontus Petterström – Axel Holmström – Adam Pettersson. Frågar ni mig är det inte en trio i klassiskt fjärdekedja-stuk. Jag skulle kunna rabbla upp alla klass-namn i laget men att nämna de tre och betona att det är lagets fjärde lina på papperet får vara nog.
Forwardsuppsättningen är även HV 71s starkaste lagdel och där de kan hota mest. Laget kan matcha två riktigt vassa kedjor och jag tycker faktiskt att HV 71 lätt har en av seriens fem främsta forwardsuppsättningar, får de alla sina kreatörer och skarpskyttar att leverera kan laget faktiskt ta den här matchserien till sex, kanske sju, matcher.

Totalt:
Skellefteå AIK 14 plus.
HV 71 10 plus.

1 kommentarer

  1. Pingback: Kvartsfinalerna klara – de går vidare | Elithockeybloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *