HV 71 måste vinna i kväll – annars ser vi nog fyra raka till Skellefteås favör

HV 71 har i afton den beryktade kniven mot strupen och i praktiken är det här säsongen definieras för Jönköpings-laget. Vid Skellefteå AIK-seger och 3-0 underläge i matchserien ska det här i 9999 av 10 000 fall vara avgjort – att HV 71 vinner fyra raka?

Visst, ishockey är en oförutsägbar sport där vi sett hur det omöjliga blivit möjligt på historiska kvällar som det än i dag visas filmer och skrivs böcker om.
Att HV 71 skulle vinna fyra raka mot Skellefteå AIK är alltså teoretiskt möjligt men ändå skulle jag avstå att ens slanta in en krona på det hur högt oddset än var. Varför?
Ja snål är jag inte, dricksar ofta för mycket för mitt eget CSN och frilans-bästa och till de stackars frysande medmänniskorna utanför livsmedelsaffärerna tvekar jag aldrig att dela med mig av vad jag har. En slant, en värmande kaffekopp eller en bulle.
Så nej, varför tror jag då att HV 71 saknar chans att avancera från kvartsfinalen vid förlust i afton?

* Bredden. Senast gick Lindbom ner på folk tidigt i matchen och rullade på tre kedjor vilket gav en tillfällig energiboost som höll på att vända matchen till deras fördel. Men ju senare kvällen blev desto mer påtagligt blev det hur Skellefteå AIK:s bredd blev övermäktig.
I förlängningen fortsatte västerbottningarna rulla på sina fyra formationer och till slut väntade vi bara på att Skellefteå skulle avgöra.
Ska HV 71 ha en chans i den här matchserien måste fyra fullt fungerande formationer kunna matchas genom alla 60 minuter.
* Arbetsinsatsen. Att Skellefteå AIK har det skickligare materialet. spetsigare spetsen och bredare truppen är väl knappast en hemlighet. Men i match ett och två har västerbottningarna också stått för det betydligt hårdare jobbet. Är det någonstans HV 71 kan hota är det i ett kollektivt hårt jobb men när de inte ens matchar Skellefteås arbetsinsats vet jag inte vad som talar för att de ska vända detta.
* Utvisningarna. HV 71 har hittills blivit straffade med två minuter på botbänken vid endast tre tillfällen – trots att Skellefteå AIK varit det spelmässigt överlägsna laget har domartrojkan behållit sina armar längs sidfläsket än så länge. Snart måste givetvis vit/blå-klädda börja visas ut och då lär Skellefteås powerplay, som ännu väntar på att få sina chanser, visa varför det var seriens främsta.

Nej i afton krävs det en HV 71-seger för att den här matchserien skall leva på onsdag. Vinner Skellefteå AIK kommer det här vara avgjort redan i match fyra på tisdag och Skellefteå än en gång enkelt vidare från första steget samtidigt som övriga matchserier verkar bli rejäla holmgångar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *