Skellefteå AIK till SM-semifinal för åttonde året i rad

4-2 i matcher och Skellefteå AIK till semifinal. Så tippade jag inför den här kvartsfinalen, nu fick jag bara rätt på det sista skrivna då de svarta och gula slutspelsdominanterna bara behövde fyra matcher för att avancera. Igen.
Bortsett från finalserien mot Växjö Lakers i fjol har Skellefteå AIK vunnit 36 av sina 40 senaste slutspelsmatcher – 36 av 40 – och nu väntar alltså semifinal för åttonde säsongen i följd. Ja, slutspelsdominanter är inte att överdriva, hajpa eller på något sätt förvränga verkligheten till Skellefteås fördel. Det är bara fakta.

Ska vi snabbt summera den här matchserien så kan vi konstatera att det långt ifrån varit ett Skellefteå AIK som vunnit via maxinsatser varje kväll eller att laget spelat en bländande och felfri ishockey.
Nej Skellefteå har kort och gott gjort vad som krävts för att avancera – inte mer eller mindre. Än har vi inte sett fyra formationer som fungerat som den väloljade maskin de kan och egentligen har det handlat om en formation för var kväll som legat bakom segern. Vad händer när alla fyra formationer tillsammans levererar en maxinsats?
Vad händer när Patrik Zackrisson vaknar upp och levererar som under grundserien eller när Janne Pesonen blir sitt riktiga finländska super-jag.
Skellefteå AIK avancerade med fyra raka segrar utan att för den delen imponera och det är vad som imponerar mest.

I kväll bjöds vi verkligen inte på något klang, inte heller speciellt mycket jubel. Det blev bara ett mål under matchens 60 effektiva minuter och konstigt vore väl annars då lagen tillsammans bara kom att skjuta 28 puckar mot mål.
Matchens sista 40 minuter måste vara något slags bottenrekord i den svartgula boken då de endast fick fyra (!) skott på mål. Tre i andra perioden och ett i sista.

Men Skellefteå AIK är inte ett lag som varje kväll behöver gå ut och leverera en hundra procentig insats, det krävs inte att alla kuggar går i symbios eller att stjärnspelarna sätter ett par puckar var. Den otroligt höga lägstanivån ger laget möjligheten att helt enkelt gå ut, sätta en puck i första perioden och sedan följa sin gameplan till slutsignal för att åka hem med semifinalplatsen säkrad.
De 13 skott som Skellefteå fick mot mål i kväll hade varit betydligt fler om så hade behövts men laget insåg att de hade möjlighet att spara något på krafterna inför vad som komma skall, och gjorde också det.

Nu väntar tio dagars vila innan det är match igen – tio dagar där laget kan slicka sin små skavanker, träna på detaljer i sitt spel och finslipa formen samtidigt som de möjliga motstånden Färjestads BK, Växjö Lakers och Luleå HF får gå ytterligare fyra (jag tror det blir game seven i bägge matchserier) matcher och slita hårt på sina spelare.

Precis som Skellefteå AIK vill att det ska vara. Precis enligt lagets planering.
Och slutligen. Precis som det sett ut de senaste åren.

3 kommentarer

  1. Ingen rolig hockeymatch men en härlig vinst. Bra stämning i hallen som vanligt. Matchens behållning var att se på nära håll hur Anton tar hårda tacklingar utan att bry sej. Han har fullt fokus! Klass!

  2. Förstår vi egentligen..hur stolta vi Skelleftebor borde vara?
    Nu önskar jag laget med alla dessa fantastiska individer..och ledar-staben en härlig Påsk! Sedan avfyrar vi smällkaramellerna!

  3. Vi har och har haft en fantasktisk lagmaskin vars like inte har upplevts sedan brynäs storhetstid. Den stora frågan inför years to come: vem blir sportchef. Resten ordnat sig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *