Matchhjälte igår – fast i biltvätt idag

Sebastian Aho blev storhjälte igår när han startade den osannolika vändningen med ett drömmål. FOTO: Robert Granström, TT.

Sebastian Aho blev storhjälte igår när han startade den osannolika vändningen med ett drömmål. FOTO: Robert Granström, TT.

Igår tog det 47 minuter för Sebastian Aho att leverera – precis som resten av laget var det dittills ett rakt igenom slätstruket Skellefteå AIK som gjorde 5801 och många fler än så bekymrade och besvikna.
Idag tog Elithockeybloggen ett snack med Sebastian och nu precis som då tog det ett tag innan jag levererades svar på mina frågor. När jag kontaktade honom var han tillsammans med sambon Sandra dåligt till, i en biltvätt, och vi bestämde oss för att prata efter bullret runt omkring lagt sig.
Jag väntade. Och väntade. Sen, inte 47 men 51 minuter senare, kunde vi till slut samtala, och orsaken till förseningen? De hade fastnat i biltvätten.
– Haha det blev något strul med tvätten så vi fastnade där inne, men nu har vi kommit ut!

Igår, när Skellefteå AIK, vände semifinalmatch nummer fem från ett till synes kassaskåpssäkert nederlag till tvåmålsseger i den tredje periodens avslutande 13 minuter var det den unga Umeå-sonen som la grunden för den mäktiga vändningen.
– Det var en cool vändning och riktigt starkt av oss att vända ett sånt där underläge, det stärker oss.

Berätta om målet?
– Axel vann tekningen sen petade Norman pucken till mig. Jag tänkte först bara ta mig förbi första killen för att slå in en passning till någon i mitten men ser ingen att passa så då trampade jag runt och tänkte lägga in pucken mot mål för att skapa något där. Då gick den in i mål och det var givetvis riktigt skönt.

Målet var backens första på nästan fyra månader (senaste kom den 12 december då han sköt segermålet borta mot Örebro HK).
– Ja det var rätt bra tajming att spräcka den torkan, haha.

Kommer det fler mål i morgon?
– Förhoppningsvis!

Som jag redan skrivit höll lagets insats i de två första perioderna usel nivå och laget har redan hunnit prata igenom detta för att se till att det inte händer igen.
– Vi har pratat igenom det och sagt vad vi känner för att lösa det. Vi har kommit överrens att inte upprepa vår insats från period ett och två, säger Sebastian och fortsätter med att försöka förklara varför det såg ut som det gjorde:

– Vi var lite spända och tog inte för oss som vi brukar göra när vi spelar bra. Vi blev små, jag vet inte riktigt varför men vi lär oss av det här och det kan vara viktigt längre fram i slutspelet.

I morgon är det ny match då matchserien vänder ned till Småland och Växjö igen – med en matchboll att slå in har Sebbe redan klart för sig hur laget ska spela.
– Vi ska fortsätta som vi avslutade igår. Ta för oss, lägga flera puckar mot mål. Inte leta bättre lägen utan skicka allt mot mål för att sen ta det därifrån.

I Växjö Lakers mål kommer Stefan Steen att stå, den förre Skellefteå AIK-målvakten fick ju som bekant hoppa in när Cristopher Nihlstorp skadade sig förra gången det begav sig nere i Vida Arena.
Igår såg det länge ut att bli en trevlig kväll i gamla hemstaden för Steen men så var det ju de där, med Skellefteå-ögon sett, magiska minuterna i tredje perioden som förstörde allt för målvakten. Sebbe berättar att laget innan match gick igenom Steen extra mycket och planen var att mata honom med skott och sätta honom i svåra situationer – då han inte spelat på länge och inte kommit in i slutspelstempot.
-Ja vi pratade om det innan matchen, att vi skulle skjuta mycket då han inte stått på länge och det är en tuff sits för honom. Men jag tycker inte riktigt att vi gjorde det i de två första perioderna men i den tredje satter vi tryck mot honom och då gick det ju bra.

Avslutningsvis kom vi in på ämnet slutspel och de tuffa känslor som där bubblar fram. I matchserien mot HV 71 var det inte alls mycket av den varan men nu mot Växjö har det bökat och stökat till sig rejält. Lagen har av förståeliga skäl få goda tankar om varandra och handskarna har varit nära att ryka ett flertal gånger.
– Jag tycker det är kul. Det är så slutspel ska vara, det ska vara tjuvknep och gruff efter avblåsningar. Man blir mer inne i matchen när det är så. Mycket trashtalk.
Trashtalk ja, vem är glappast i käften i ert lag?
– Haha Jimmie är ju ruskigt bra på det där, så det är nog han. Eller Zackrisson. De två snackar mest!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *