Hitchock kan slänga sig i väggen – den här rysaren hade allt!

Sen Växjö-kvittering och förlängning i semifinalens match sju. Skulle jag ha sagt det till vilken svartgul sympatisör som helst inför i kväll hade nog ingen tagit det.

Fyra minuters utvisning på Jimmie Ericsson och en, vad det måste ha känts som, evighet med en man mindre på isen. I förlängningen. Inte heller något som hade köpts innan matchen.

Men däremot. Sättet som matchen avgjordes på i kväll. Att Växjö Lakers fick kvittera med så lite tid kvar och sedan spela fyra minuter i powerplay under förlängningen. Bara för att två minuter senare bli straffade av hela seriens klokaste anfallare, professor Forssell. Hade jag gett er den dramaturgin hade nog alla med svart och gult i blodet köpt den händelseutvecklingen innan match.

Jag säger bara. Pust. Vilken hjärtsnörpande rysare i Hitchcock-anda vi fick se.
Match sju, eller det mer kända uttrycket game seven, är som sagt idrottens svar på…. Ja finns det ens någon pararell att dra till det verkliga livet?
Hur som helst är en match sju den absoluta kröningen av en redan underbar matchserie. Att det sedermera även led till förlängning känns så välskrivet och regisserat att till och med den gode Alfred framstår som en charterfarsa med ny Nikon som försöker få familjeresan att framstå som ljuvligare än vad den faktiskt var när filmen ska visas upp för släkt och vänner.
Det kunde inte, på något som helst sätt, bli en bättre avslutning på den här fantastiska kvällen. En hel säsong definierades med en välkalkylerad styrning bara ett par minuter efter att den hade kunnat termineras av det extra långa numerära överläget.

Jag har anledning att återkomma till en summering av matchserien men tänkte ändå ge mig på en flyktig sådan och jag vill bara börja med att slänga av mig kepsen och buga för Växjö Lakers – laget som på bara ett par säsonger i SHL blivit till det lag vi såg i kväll och de sex andra kvällarna före det. De har i den här matchserien, trots skada på förstamålvakten, skakat om seriesegrande dynastin från schtaan på ett sätt inget annat lag klarat av sedan Anders Forsberg lämnade klubben.
Vill även passa på att hylla Sam Hallam som återigen visat vilken skicklig tränare han är. I kväll tog han flera avgörande beslut som blev till Växjös favör och coachade precis rätt i alla matchens skeden – timeouten med 40 sekunder kvar av Jimmies fyra är briljant och att plocka målvakten med tre minuter kvar likaså.
Efter match är han dessutom återigen stor, så stor, i nederlagets kölvatten och står i C-mores sändning på ett rakryggat sätt, utan att skylla på någonting, och talar så ärligt om säsongen och matchserien som varit.
Att han dessutom gått ut på isen för att hämta pucken och ge den till Forssell visar vilken människa han är. Kepsen av!

Nu väntar Frölunda Indians i finalen – ett lag som efter en stark grundserie stått för en sjukt imponerande resa i slutspelet där de ställts mot tufft motstånd och klarat av det på ett genialiskt sätt. Ett lag som har hot i alla fyra formationer, en backuppsättning av absolut toppklass och en forwardsdito med matchvinnartyper på led.
De enda två detaljer jag ser som downgrades från semifinalmotståndet Växjö är tränaren Roger Rönnberg som inte är lika skicklig i matchsituationer som Hallam samt rutinen. Smålänningarna vann guld i fjol och gick in till årets slutspel med staplad rutin från det – Frölunda har inte vunnit något i Sverige på elva år och har inte varit i final på tio.
Men precis som med utvärderingen av den gångna matchserien har jag anledningen att återkomma till förväntningarna inför den stundande och så lär jag göra inom en snar framtid.

2 kommentarer

  1. Och du Robin verkar inte ha några problem med hur cmore vinklade sändningen emot AIK ! Tydligen avskyr man( inom företaget cmore) AIK och norrland mer än jag trodde! Denna avsky tog sig många uttryck i går ,både under och efter matchen, där producenten hetsade åström att skämma ut sig och pressa domaren om AIK’s segermål. Vidrigt!! Förlåt att ni i syd o mellansverige får berika er på vår norrländska malm,vår elkraft, våra utbildade ungdomar. Jag börjar förstå hur arga ni måste vara på oss och vårt hockeylag AIK

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *