Skellefteås lagbygge – ett pussel långt från fullständigt

Foto:; TT

Foto är ett montage, bilderna kommer från TT:

1-11 på två matcher och på sina senaste fem matcher har laget bara snittat 1,8 gjorda mål per match – samtidigt som man släppt hela 3,2 mål per match, i snitt. 
Klart är att man har problem, och min fråga är:
Är verkligen Jocke Lindström, Oscar Möller, Kyle Cumiskey nog för vända Skellefteås trend? 

När jag har kollat över Skellefteås lagbygge, såväl ögnat igenom som djupdykt, har jag haft svårt att få alla pusselbitar att gå ihop – pusslet kändes inför säsongen en bit från färdigt.

Nu, ett par veckor in i säsongen när flertalet luckor har blottats, känns det än mer ofärdigt.

Det saknas en agitator/grinder alá Martin Lundberg som kan matchas i spelets alla former, en spelare som delar ut den där offensiva tacklingen för att senare i samma byte offra såväl liv som lem i egen zon.

En Anton Lindholm/Alexander Urbom saknas dessutom, man har en av seriens yngsta och lättaste backuppsättningar, vilket har varit påtagligt i de senaste matcherna där motståndet gjort lite som de velat framför mål – något #54 och #55 aldrig tillät i fjol.

Där saknas också en ersättare till Mattias Ritola, en spetsforward som ger andrakedjan samma tyngd och offensiva slagkraft som Skellefteås, när den är hel, löjligt skickliga förstakedja. När dalmasen bröt med klubben var jag säker på att en ersättare skulle in, när han aldrig kom förstod jag väldigt lite.

Avslutningsvis så anser jag att där också saknas en ledande förstacenter som Patrik Zackrisson i fjol – Emil Pettersson har inlett bra i svartgult men i mitt tycke är det för mycket ansvar att att axla en sådan roll sitt första år i klubben, 22-åringen är dock perfekt lämpad för en andrakedja.

Summa summarum saknas det fyra viktiga pusselbitar och det går verkligen att ifrågasätta Skellefteå AIK.s lagbygge anno 16/17 – tillika Micke Lindgrens första sedan han tog över från Lasse Johansson. I den frågan vill jag dock påminna om att det var just den Schweiz-flyktade LJ som i stort sett hämtade in samtliga pusselbitar innan han lämnade över.

Micke Lindgren fick ett i stort sett fullständigt lag och har på egen hand kompletterat med två klassvärvningar i Joni Ortio och Kyle Cumiskey – hur hade laget sett ut om Lindgren fått bestämma helt själv?

Skellefteå AIK är landets rikaste klubb, och man strävar efter att återvinna det guld som förlorats två år i följd – kanske är det dags att visa allvar och öppna upp den feta plånboken, sondera marknaden och hämta in åtminstone ett par av de pusselbitar som saknas.

Inte för att man har 1-11 på två matcher, det ser jag mer som en tillfällig svacka än något annat, utan för att SHL i år är bättre än på länge och ska man gå hela vägen fordras fler producerande linor än den med Lindström/Möller som vi inom någon månad får se.

1 kommentarer

  1. Behövs absolut en ersättare till Lundberg och i viss mån till Ritola, men sett till vad som finns på marknaden så känns en värvning i nuläget som att man skulle få betala dyrt för något som inte är helt säkert levererar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *