The Art of Football

Det finns många bitar av stora mästerskap som kan vara något alldeles extra i frågan om skönhet. Men det finns ett moment som är nära förknippat med just EM som jag fastnat lite extra för. Ett moment som kräver så mycket av en människa men ändå så lite. En liten bollträff en tioåring har tekniken att göra men bara en galning har psyke att göra. Jag skulle vilja säga att jag har en liten kärleksförklaring till just detta. Panenka-straffen.

Europamästerskapsfinalen 1976 var den stora scenen när en tjeckoslovakisk pionjär stegade fram mot straffpunkten på Crvena Zvezda Stadium. Antonín Panenka, en då helt okänd kille kunde skjuta guldet till Tjeckoslovakien. Mot sig stod den store Sepp Maier, världens bästa målvakt. En hel nation vred sig av nervositet. Panenka däremot, han var lugn som en filbunke. Ansatsen var lång och hastigheten snabb. De flesta förväntade sig nog ett ganska hårt vristskott. Men Panenka gjorde något annat.

Han. Chippade Mitt. I. Mål.

Och lyckades. 

Aldrig hade världen skådat något liknande. Det här var extremt. Hyllningarna världen över strömmade in och Panenka blev världskänd över en bollspark.

Än idag pratar man om ”the Panenka penalty”. Många har försökt kopiera och lyckats. I EM 2000 lyckades Totti på ett elegant vis överlista van der Sar. Samme Totti som i en ligamatch mot Lecce gjorde så här

I hemma-EM 2004 var det Helder Postigas tur att göra en Panenka

Och 2006 i Zidanes avskedsföreställning tillika VM-finalen gjorde mittfältsmaestron så här vackert 1-0 från straffpunkten.

Europamästerskapet med sin historia är utan tvekan det optimala tillfället att göra en ”Panenka”. Hela världens blickar är riktade mot samma match. Samma spelare. Samma straff.

Pelé kommenterade en gång i tiden Panenkas straff och sa att det krävdes antingen ett geni eller en galning för att slå en sådan straff. Undertecknad kan bara instämma och bjuder nedan på min topp fem lista över tänkbara kandidater till att slå en Panenka-straff i EM:

5. Antonio Cassano

En joker givetvis. Cassano som knappt någon trodde skulle hinna rehabilitera sig till turneringen har säkerligen fått en del nya perspektiv på livet och tokhetsfaktorn försvunnit en del. Men och hemskt mycket men, Cassano är fortfarande Cassano och då kan det mesta hända.

4. Ricardo Quaresma

Hur Quaresma fick en plats i EM-truppen förblir en gåta. Men mannen som en gång i tiden kallades ”Harry Potter” för sina magiska finter och knorrade in mål med yttersidan är i högsta grad en kandidat till att gå i Panenkas fotspår. Dock har genistämpeln försvunnit och den tidigare vinnaren av ”gyllene soptunnan” är mer utav en galning.

3. Nicklas Bendtner

Geni? Nej. Galning? Ja. Med ett Bendtnerskt självförtroende som på Arsenals psykologiska tester resulterade i 11/10 i självförtroende är Köpenhamnssonen definitivt en potentiell chippare.

2. Robin van Persie

Konstnärssonen van Persie talade tidigt i karriären om sin vilja att uttrycka sig kreativt på fotbollsplanen istället för vid skolbänken. Och även om den estetiska briljansen mer övergått till en kliniskt tänkande skyttekung kan van Persie mycket väl göra en Panenka i sommar.

1. Mario Balotelli

Super-Mario förstås. Med Balotelli i farten kan allt hända. Det räcker så.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *