P-O hoppas på utländsk stjärna

Jag och mina vänner lämnade Umåker i vredesmod efter att ha rykt på sista loppet på V75:an. Så när jag kom hem ringde jag P-O Åberg, sportchef i Teg, för att lugna ner mig.

En som vanligt pratglad P-O svarade trots att han var nerbäddad och väldigt krasslig.

Om man ser på fjolåret så föll ni på målsnöret i kampen om en plats i Allettan. Vad är din analys?

Främsta orsaken var att vi inte kunde knyta ihop säcken i slutet av matcherna plus att vi fick många och långa skador, säger P-O och fortsätter:

Det handlar om att vara rätt fokuserad när det gäller. Matcherna mot Clemens och Kalix är ju typexempel. Det blir lite Vitryssland över det hela. Sedan har vi flera spelare som, enligt min mening, underpresterar rejält. Främsta orsaken var att vi var för dåligt tränade. Därför har vi till i år tagit in Terro Nevalainen som ska få ordning på flåset på grabbarna. Jag tror Terro kommer bli vårt bästa nyförvärv.

Efter jul var det som att ni tappade luften, håller du med?

Ja verkligen. Vi hade som målsättning att spela play-off men det låste sig totalt. Jag tror att besvikelsen att missa Alletten aldrig gick ur spelarna. Vi hade många unga spelare som aldrig tidigare hade haft förväntningar på sig, så de kunde inte slappna av.

Ni har satt Allettan som målsättning i år.

Ja nu djävlar ska vi spela i Allettan. Men samtidigt kommer det bli tufft. Det verkar som att Asplöven inte får någon gratisplats till Allsvenskan men vi ska visa att vi är värda fjärdeplatsen!

Ni har tappat er viktigaste spelare från i fjol, Emanuel ”Ägget” Gabrielsson, hur går jobbet att ersätta honom?

Jo, det går framåt. Vi har en hel del namn som vi jobbar med.

Några namn som du vill nämna?

 ……………. (P-O är tyst)

Kom igen nu.

Ja det är ju ingen nyhet att vi diskuterar med Marcus Evertsson. En ung kille som känns väldigt utvecklingsbar och har visat att han håller på den här nivån, analyserar P-O och fortsätter:

Vi har även pratat med Marcus Nyberg men han har bestämts sig för Piteå och på tisdag ska vi träffa en annan kille.

Ingen du vill namnge? 

Nej. Men jag tror målvaktsbiten inte kommer vara något problem att lösa. Det ringer folk från hela världen. Det är allt från tjecker, kanadensare och finnar som har hört av sig. Men vi jobbar inte så, vi vill ha killar med anknytning till stan. Sedan har Henrik Svanelöv sagt att han vill stanna. Inga papper är dock skrivna. Men det känns inte helt hundra att ha honom som uttalad första målvakt, så vi behöver ta in en.

Ja just det, Kalix målvakt (Jonathan Sääf, min anm) har ju också hört av sig. Han stod ju på huvud i alla matcher mot oss.

Hur går dina tankar kring lagbygget i övrigt för att nå Allettan?

Vi vill hålla truppen så intakt som möjligt. Det är bara Jocke Johansson och ”Ägget” som lämnar. Att tappa ”Ägget” är givetvis riktigt tungt. Nu jobbar jag med att få en back som kan höja backbesättningen och med en förstacenter.

På centersidan har jag ett namn på gång. Om man tittar på hans meriter så kommer han gå in som förstacenter.

Han har inget namn?

Det vill jag inte avslöja.

Det är inte kille från stan?

Helt rätt.

Är han svensk?

……….. (P-O är åter tyst) Nej det är han inte, har du hört så djävligt. Men han ska tydligen studera här i stan.

Vilken liga har han spelat i?

………. (P-O är tyst ännu längre) Nu försökte du lura mig. Om jag säger det avslöjar jag ju vart han är ifrån. Du börjar bli som Niklas Westman, säger P-O och skrattar gott och sedan fortsätter:

Det svåraste att hitta är helt klart en bra back. Se bara som Nicklas Wiklund i Clemensnäs.  Bra kille med riktigt bra attityd. Men nu har han fått jobb i Skellefteå, då blir det betydligt svårare för mig att få hit honom.

Men av erfarenhet brukar det ploppa upp spelare ända fram till juni/juli. Se bara på Per Backlund. Han gjorde jag klart med i juli i fjol.

Hur ser du på att ni kommande säsong är tre lag i Umeåregionen?

Bara kul. Det är riktigt jäkla skoj att Vännäs är tillbaka. Jag hoppas verkligen att de får ihop ett lag så de inte blir ett strykgäng. Det finns helt klart den härliga rivaliteten mellan oss. Vi har ju konkurrerat och följts åt sedan 50-talet.

Men det är riktigt tragiskt att Löven är med oss. Det ska minst vara i Allsvenskan!

Ja, det optimala för hockey i Umeå hade varit om Björklöven spelat i Allsvenskan eller om man får drömma, i Elitserien, och ni och Vännäs kamperat i ettan och utbildat spelare till Löven.

Ja exakt. Det är synd att Löven inte fattat det bara. Ända sedan jag började jobba för Teg har jag jobbat med att få in det tänket. Det är så man måste jobba. Jag menar, det sprutar ut juniorer från Vännäs och Teg varje år. Det är få juniorer som är klara allsvenska spelare. Division ett är en bra språngbräda för de flesta.

Något annat du vill tillägga? 

Ja. Vi har haft en bra kontinuitet i laget de senaste åren så om vissa spelare tar sig i kragen tror jag det kommer bli bra. Sedan höll jag på att glömma. Ludvig Eriksson är nästan som ett nyförvärv. Han fick hela fjolåret förstört på grund av hjärtproblem. Där har du en spelare som kan gå hur långt som helst. Hör vad jag säger! Minst allsvenskan om han inte får något bakslag, avslutar P-O Åberg.

Krya på dig nu.

Tack det ska jag göra.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *