Svenska Ishockeyförbundet förhandlar inte om domararvoden

Vi tar ett sista inlägg för dagen och följetången om domarnas kommande strejk. Följande kom i dag ut från Svenska Hockeyförbundet:

Svenska Ishockeyförbundet har meddelat att man inte vill förhandla om domararvoden av flera anledningar:
− Domararvoden för säsongen 2012/2013 är redan fastställda
− Division 1-föreningarna klarar inte med så här kort varsel en cirka 25-procentig höjning av domararvoden
− Division 1-domarnas intresseförenings, SFDF, önskemål förs fram för sent för att hinna tillmötesgå redan till säsongen 2012/2013
− Svenska Ishockeyförbundet kan tänka sig att redan under hösten 2012 påbörja samtal med SFDF om domararvoden inför säsongen 2013/2014
Svenska Ishockeyförbundets skrivning i sin helhet om domararvoden nedan:
Den 18/9 kl 15.37 skickade division 1-domarnas intresseförening SFDF ut ett mejl till domarchef Peter Andersson och tävlingschef Mikael Lundström på Svenska Ishockeyförbundet (SIF). I mejlet anges att division 1-domarna kommer att vidta konfliktåtgärder genom att från den 26/9 2012 inte döma några matcher i Division 1, J20-SuperElit, J18-Allsvenskan eller Riksserien.
En önskan om arvodesförhandlingar med tillhörande krav på en ca 25 -procentig höjning av arvodena inför säsongen 2012/2013 inkom per mejl till domarchef Peter Andersson den 7/8 2012. Vi klargjorde i vårt svar att arvodena för säsongen 2012/2013 redan var fastställda av SIF. De nya arvodena innebär en höjning på cirka fyra, fem procent jämfört med säsongen 2011/2012 . Dessutom påpekade vi att det är alldeles för sent att påbörja eventuella förhandlingar cirka en månad innan seriestart. Vi klargjorde också att vi kunde tänka oss att redan under hösten 2012 påbörja samtal med SFDF inför säsongen 2013/2014.
Vi har också meddelat SFDF att många division 1-föreningar inte klarar en cirka 25-procentig höjning av domararvodena rent ekonomiskt, i denna hållning får SIF fullt stöd av division 1-klubbarnas intresseförening HockeyEttan. De tillägger också att alla klubbar redan satt sina budgetar och kan tidigast i april 2013 ta ställning till eventuella arvodeshöjningar.
Därmed har vi också meddelat representant för SFDF att vi inte avser förhandla om arvodena eftersom de redan är fastställda.
Vi hoppas givetvis att våra domare tar sitt förnuft till fånga och inte gör allvar av sina tänkta konfliktåtgärder och att vi därigenom kan se fram mot att mötas i olika frågor inför säsongen 2013/2014.
Stockholm den 19 september 2012
Mikael Lundström     Peter Andersson
Tävlingschef              Domarchef

***

Jag trodde att detta skulle bli en kortvarig tvist, men så verkar fallet inte bli.

Jag fastnar för raderna ”Vi hoppas givetvis att våra domare tar sitt förnuft till fånga och inte gör allvar av sina tänkta konfliktåtgärder och att vi därigenom kan se fram mot att mötas i olika frågor inför säsongen 2013/2014.” Ska domarna ta sitt förnuft till fånga? Vad jag har förstått fick domarna löfte om att förhandla årets arvode redan förra säsongen och de kontaktade förbundet innan sommarn om detta. (rätta mig om jag har fel) Hur i hela friden kan man då gå ut och säga att kraven har kommit in för sent? Nä, skärpning hockeyförbundet, ni gör er till åtlöje! Eller så ljuger domarna? Hur som helst verkar de två parterna stå lika långt ifrån varandra som det är mellan Kiruna och Malmö.

Hockeysverige och Mjörnberg skrev i dag att förbundet hoppas på en lösning där Division 3 och 4-domare går in dömer matcherna. Om de nu lyckas hota dessa distriktsdomare till att bli strejkbrytare kommer det bli mycket intressant att följa ettan. Inte för att tala illa om landets distriktsdomare, men man är just distriktsdomare för en anledning. Antingen är man inte bra nog för ettan eller så har man precis börjat döma hockey. Tänk om en 15-årig kille ska döma ett derby mellan Björklöven och Teg. Det är inte bra för någon. Jag både tror och hoppas att även distriksdomarna, liksom de Allsvenska och Elitdomarna backar upp Division 1-domarna i detta.

2 kommentarer

  1. Skulle verkligen förvåna mig om det blir en strejk. Känns som tomma hot utan riktig uppbackning. Nästa vecka lär vi märka vad som händer. Kan dock inte tänka mig att förbundet backar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *