Förändringar måste till

Nu ska jag ta ett upp ämne som väcker många och starka känslor hos de flesta, nämligen domarna i Division 1. Jag efterlyser förändringar för att förbättra domarstandarden.

Jag upplever att domarstandarden sakta men säkert är på väg neråt. Det som gör mig mest bekymrad är att det verkar som att tacklingar snart inte är tillåtet. De tacklingar jag menar är de hårda schysta tacklingarna, de som gör ont att få men inte på något sätt är fula. Jag upplever att så fort de har utdelats och spelaren som fått den ligger ner och hämtar andan, tar domaren utvisning. Jag har även sett tacklingar som inte ens skulle vara utvisning inom damhockeyn som har renderat i utvisning. En annan sak som inte är så bra är skillnaden i bedömningsnivån hos de olika domarna gällande de spelförstörande momenten.

En sak vi aldrig kommer få bort är den mänskliga faktorn. Så länge det är människor som dömer kommer det alltid bli misstag. Samma sak gäller spelarna. Misstag kommer alltid att ske men ingen människa gör misstag med flit. Däremot måste en domare vilja minimera misstagen. Samma sak gäller lagen, de nöter och nöter uppspel, styrspel, fysik med mera för att misstagen ska bli så få som möjligt. Nackdelen för domare är att de inte kan träna på samma sätt som lagen. Men de kan se till att komma välförberedd till säsongen genom att träna kondis och plugga regler. Det gör de flesta, annars får de inte döma om de inte klarar av testerna. Den förändring jag främst vill åt är att domarna själva måste lämna ”hugga kniven i ryggen mentaliteten” som har funnits inom domarkåren på tok för länge.  Det är alldeles för många domarna, linjemän och domargranskare som inte vågar ge konstruktiv negativ feedback. Istället klappar de om varandra och säger att kollegan har gjort en bra match och när man lämnar domarrummet kommer sanningen fram och man pratar med kollegor och ansvariga hur dåliga kollegan har varit. Hur ska en domare kunna förbättra sig om han aldrig får veta vad han behöver förbättra? Tyvärr är det för många domare som inte är intresserade av att hjälpa kollegor för då finns risken att jag som domare tappar ranking och inte får kliva upp i seriesystemet eller inte få döma de ”roliga” matcherna. Jag tycker även att domarna kan försöka bli bättre på kommunicera med lagen och tränarna. Varför inte bjuda in sig själva till föreningarna och gå igenom regelnyheter (nu är det kanske inte så många lag som är intresserade av det, men man kan ju pröva)? Kanske även införa telefonmöten med tränare och domare och deras ansvariga lite nu och då för att gå igenom vad som har hänt under säsongen. Här gäller det verkligen att tränare och ledare är stora nog och kunna se bortom enstaka händelser och bedömningar och istället se till helheten för att kunna skapa ett bättre klimat. En annan sak som föreningarna i Hockeyettan kan göra är att de klubbar som filmar matcherna delger domarna en DVD-kopia av matcherna, för att domarna ska kunna analysera deras insats. Björklöven däremot har valt att ta bort denna service i rädsla för att få efteranmälningar på spelare. Det är verkligen ett mycket märkligt beslut då Björklöven som förening strävar uppåt till Allsvenskan, då måste de också vara proffsiga och hjälpa till att utveckla domarna och återinföra denna service precis som lagen i Allsvenskan och Elitserien har. Ansvaret ligger inte bara hos domarna och domarorganisationen, utan även hos föreningarna.

Så till domarna och föreningarna. Lämna sandlådan och hjälps åt att bli bättre istället för att bara sitta och grina på varandra.

22 kommentarer

 1. Mycket intressant inlägg av dig, du som ändå sett domarlyrket från den andra sidan. Jag har ju i regel skällt mycket på domarna framför allt förr i tiden även på dig. Ett samarbete mellan domare tränare o föreningar tror jag inte vore så dumt heller.

 2. Tycker att du tar upp ett ämne som få vill eller vågar diskutera, jag tycker att du är väldigt sparsam i din kritik mot domarna i div 1. Standarden på dagens domare i div 1 är alldeles för låg och det drabbar spelet i sig och en del lag får mer eller mindre för eller nackdelar av det. Topp lagen får som oftast svårt att ha ett bra spel tills det att kval serierna börjar då domarna blåser sönder matcherna för ofta, jag står för att av det jag sett under mina 25 år inom hockey världen så har jag aldrig sett så låg standard på domare som jag sett de 3 senaste åren i div 1 A. vad ska man göra då för att påverka detta? enligt mig så är det svårt! det är som inom fotbollen! domare håller varandra om ryggen och är det så att ett lag kritiserar en domare öppet eller direkt till denne så är risken att det straffas senare för det.! genom att de kan själva anmälas till svenska hockey förbundet mm. så tyvärr får vi stå ut med att ha en så pass låg nivå tills den dag att svenska hockey förbundet själva eller domarna själv gör något åt det, för att om klubbarna skulle säga nått nä det straffar sig bara i längden! kanske jag är pessimistisk nu men som det döms just nu så blir man mest bara ledsen över standarden och därmed tappar man allt förtroende för div 1 domarna p.s alla domare är självklart inte usla och dömer fel jämt men det sker för ofta för att seriösa klubbar som vill uppåt riskerar att drabbas negativt av det därav tror jag med att Björklöven inte delar ut sina matcher på dvd till domarna!

  • Ja om tränare eller ledare går ut i media och säger att domarna är så dålig för att de bara rapar bullar så kommer de ingen vart. Jag är ute efter mer än bara kasta skit på varandra som du kan läsa.

   • Tack för ditt svar Erik.Jag förstår vad du menar men jag har svårt att tro att det är genomförbart genom att klubbarna skulle starta ett samarbete med domarna för att lyfta deras standard som domare! Alla klubbar är mer eller mindre benägna att inte sticka ut hakan och kritisera domarna utanför rinken, än mindre skulle en klubb kunna starta ett samarbete med domarna och hjälpa dem med att få bättre utbildningar! det skulle inte i det läget ta lång tid innan den klubben får ryktet efter sig att de har fördelar då de sponsrar domarna, därför tror jag att det är som det ser ut med idag. Att klubbarna ska hjälpa till håller jag med dig om men det måste komma från hockey förbundet eller liknande för att det ska gå att genomföra- Annars skulle nog de olika klibbar som hjälper till misstänkas av fans osv för att ha fördelar av att ha startat ett samarbete (Tyvärr är det å det ser ut i dagens samhälle tilliten är inte stor och föreningarna ser till sitt eget bästa) så jag tycker inte alls annorlunda än dig Erik det är bara att jag har svårt att se att det ska funka om inte det kommer från högre ort. men att det vore bra för alla parter i slutändan ja det håller jag med dig om.

  • Grunden till att det idag finns för få bra domare i norr beror på flera orsaker.
   1. Rekryteringen av nya domare är obefintlig, kan nämnas att inget av lagen i regionen har något större intresse av att delta i utbildningar som leder till fler domare.
   2. Många av de duktiga domarna slutar för tidigt, av flera skäl men ett stort skäl är att vi idag inte tar hand om domarna. Det finns inga resurser avsatt till att internutbilda och coacha yngre domare.
   3. Utbytet med andra delar av hockeysverige är nästan obefintligt, det betyder att vissa regioner drabbas av att samma domare dömer samma lag. Det är inte bra för lag eller domare.

   Så visst finns det en del att jobba på, men som alltid så är det upp till hockeyförbundet och medlemmarna i detta förbund att bygga upp en fungerande organisation kring domare.

  • Hej Christer !

   Som du vet har jag varit domare i div 1 och kvalmatcher på den gamla tiden. Det du skriver håller jag med om till 100% Standarden har blivit mycket sämre och på min tid utvecklade man och tog vara på spelare som slutat spela för att kunna ta till vara den så kallade split vision . Fördelen med detta var en klar fördel i de situationer som uppstod på isen OCH kunde uppstå.Man kunde räkna ut vad som skulle ske och man rörde sig också bättre för att ej vara ivägen för spelet Det är en klar fördel att vara skärpt och se allt och inte koncentrera sig på att ta sig undan vilket föranleder att man tappar fokus.

   • Hej Roger…

    Är rätt säker på att de flesta som dömer förbundsmatcher har en hockeybakgrund och dömer en snabbare hockey än förr.

 3. En annan sida är ju ekonomin, man tar ju mer ofta än sällan domare ifrån närområdet, vilket väl också hindrar utvecklingen för domarna? Någon form av utjämningstaxa kanske skulle göra att man kan ha domare längre ifrån, bra för både domare och föreningar. Bara en tanke, eftersom jag inte känner till ersättningsgången för domarna.

 4. Det du glömmer för poängtera tydligt Erik är det här med Respekt för domarna. (vilket jag tycker är konstigt då du själv är gammal elitdomare)
  Det skall alltid gnällas i media, från tränare, spelare och även läktare (supportrar och föräldrar) vilket gör att många som börjar döma slutar därför att det inte är roligt att ta en jävla massa skit och gnäll och bli hatad. Vilket gör att standarden bara blir sämre och sämte och bristen på domare bara större, det är svårt att utveckla en stor massa och många slutar efter bara någon säsong eftersom de aldrig tillåts arbeta och utvecklas. utan att det skall gnällas !! Börja arbeta med klubbarnas respekt mot domaryrket, sedan kanske man kan arbeta vidaer på ett annat sätt.. Men börja med det egentliga problemet för.. Klubarnas respekt för domaryrket.. Ta abra Löven tillexempel, på deras träningar åker den som varit sämst runt med en domartröja med citron.. det kallar inte jag respekt.. Pinsamt!!

  • Hockeyälskare: Respekt är något man förtjänar. Man måste som domare räkna med att om har tagit ett felbeslut kommer det bli ett jäkla liv! Främst från fansen. Så enkelt är det. Det jag skrev om är situationen i division 1. Men jag håller absolut med dig om att i pojk och junioråldern måste respekten bli bättre! och att föreningarna måste ta ett större ansvar i rekryteringen och i arbetet kring attityden kring domarna. Men det kommer jag ta upp i senare inlägg. Att en i Löven får åka i domartröja tycker jag fall är lika respektlöst som att domare värmer med en klubbjacka. Det vill säga inte alls speciellt respektlöst.

   • Bara att du säger att respekt är något man måste förtjäna gör mig besviken.. Det är ett gammaldags synsätt. Är det så dagens samhälle fungerar? Nej, alla skall respekteras oavsett yrkesroll och bakgrund.. Tänk om lite Erik..
    Visst som domare får man räkna med att få skit när man tar ett felbeslut, men denna skall komma från det egna ledet med viljan att utveckla istället för trycka ned., inte från läktare, spelare, ledare.. Jag tycker att du skaffar dig ett modernare synsätt och ledarskap om du skall hantera/diskutera utvecklingsfrägor Erik..

    • Självklart ska man respektera alla och jag respekterar din åsikt. Men en domare som kör med härskarteknik och tror att han är bättre än vad han egentligen är kommer aldrig få respekt av spelare, ledare eller publik för han respekterar inte en domars uppgift. Att vara matchledare och hjälpa spelarna. Men detta är en helt annan diskussion än vad jag har skrivit om. Jag säger det igen, domare måste bli ödmjukare mot sina kollegor och deras ledning likaså. Även föreningarna har en stor del i detta om de vill få bättre domare. Så till domarna och föreningarna. Lämna sandlådan och hjälps åt att bli bättre istället för att bara sitta och grina på varandra.

    • Självklart behöver respekten för domarrollen på många håll bli bättre – framförallt på ungdomsnivå. Vi i domarkåren måste dock ställa oss frågan vad vi kan göras för att förbättra respekten då vi till viss del äger frågan själva. Vi måste själva se till att alltid vara seriösa, väl förberedda och ödmjuka inför uppgiften, mot spelare, ledare och publik. Är vi det så kommer respekten öka. Bjuder vi domare till kommer vi att få något bra tillbaka. Jag tror det är det som Erik menar när han pratar om att respekt förtjänar man.

     Domare bör inte skylla på yttre omständigheter utan fokusera på vad de själv kan göra för att förbättra sin situation. På samma sätt bör spelare och ledare inte heller fokusera på yttre omständigheter så som att domaren var dålig.

     Förövrigt tror jag att vi bör ha sådan självdistans så att vi inte tar illa vid oss av att någon som förlorar en strafftävling får ha en domartröja på sig.

 5. Hej Erik

  Det är bara att dra på dig den svartvita igen och visa var skåpet skall stå. Nog tror jag att forna elitdomare och tillika granskare/utbildare har nog med ”guts” att våga berätta för respektive domare ifall dom gör bra eller dåliga saker. Men det finns kanske inga nya heta domare att stoppa in där vissa inte bör platsa – jämför med region syd, öst eller väst.

  De domare som inte räcker till ryker ju till nästa år då div 1A och 1B blir div 1 norr, förhoppningsvis blir de bättre lagen och domarna kvar. Utbytet mellan olika regioner kanske ökar, om klubbarna vill betala för resorna.

  Intresset för vidareutbildning, fortbildning, dialog mellan domare och föreningar finns från domarnas håll. Frågan är ju hur kopplingen: förening – förbund – domare, är? Domarna i division 1 är inte högt prioriterade i dagens hockeyförbund. Sanningen om skillnaderna mellan de olika regionerna kan ni ju gräva fram själv…

  /en jävel som vill bli bättre

  • Kommer aldrig dra på mig tröjan igen 😉 Jag lämnade denna värld just på grund av ”hugga kniven i ryggen mentaliteten” Håller med dig om att div 1 domarna är är högst upp på agendan, därför är det extra viktigt att domarna själv hjälps åt att bli bättre. Även ledningen i region norr har extremt mycket att förbättra, likaså föreningarna.

 6. Bra, detta behöver luftas.

  Varför kan inte domare och tränare från båda lagen mötas efter matchen och rensa luften? Rakare feedback finns kanske inte.

  Givetvis är det så att en domare gör ganska många beslut under en match, och konstigt vore det ju om alla gillade alla beslut. Det sker ju inte ens i VM eller OS? Men huvudsaken är väl att nivån på domarna och deras beslut är konsekventa och samstämmiga.

  Högre i taket välkomnas

 7. Det som är frapperande att se är så många direkta fel som görs av domarna. Man skulle kunna göra en diger lista så här ”långt” redan i seriens första hälft. Attityden på domarna är ibland beklämmande att skåda, översittare fasoner som skulle få Jan Guillou att framstå som ödmjuk. Det är många gånger då man som ledare skulle vilja kapa en domare, men ser man till det egna lagets misstag med missade passningar tappade puckar i frilägen mm, som har en mer avgörande utgång av matchen. Då är det lättare att bita sig i tungan och tacka domarna för en ”bra” insats. Men det jag sett under hösten i Div 1a är beklämmande många stunder. Då lagen verkligen lägger ner mycket tid och kraft på träning. Sedan dyker en stöddig regel okunnig domare upp och tar över hela tillställningen. Jag förstår frustrationen på både spelare (Alexander Hellström) och ledare, för att inte tala om publiken som dock kan vara lite enögda (för det mesta).

  • Det är frapperande att se en så bra hockeyspelare som Hellström åka runt och gnälla på en allsvensk linjedomares bedömning av huruvida han var offside eller inte men ord somjag inte tänker skriva här.
   Det är frapperande att en del föreningar, vkbloggare och andra förståsigpåare i detta län ägnar mer tid åt att tycka till om domarnas beslut än att fundera på hur ett allsvensk lag har så små marginaler mellan vinst och förlust så felfaktorn från dom randiga avgör?
   Syna SIF:s verksamhet lite djupare än den skorpan ni ser på banan så får ni svaret på varför inte de bästa domarna blir kvar…

 8. Kan till viss del instämma i det du skriver om domarnivån,. Konstruktiv kritik bör alla kunna ta, speciellt om man strävar framåt och vill utvecklas i sin roll som domare. Men samtidigt måste gemeneman (spelare och framförallt publik) kanske rannsaka sig själv innan de börjar kasta skit på de randiga. Det är ”skrämmande” när man hör vuxna skrika könsord, sjyssta ramsor om hur dåliga domarna etc. etc. för att i nästa sekund fråga om vilka regler som gäller vid ex. icing.. Alltså; man kan inget själv men klagar gärna på de vit-/svartrandiga. Så, se över ditt eget hockeykunnande innan du kastar skit på de som faktiskt dömer! (du som i publik, ej du som i bloggare…)
  Samtidigt får man det man betalar för, ämnet gäller div. 1, landets tredje högsta hockeyserie, många lag betalar inte spelare för att spela i laget, vissa får mindre ersättning medan några klubbar/spelare är heltidsproffs. Domarna i denna serie är långt ifrån proffs, de ersätts med, vad klubbarna själv anser(syftar då på domarstrejken som avblåstes i sista stund i höstas) en rimlig summa. Kontentan: Du får vad du betalar för!

  • SP: Vi kommer aldrig få bort att spelare, ledare och publik reagerar på tvivelaktiga eller korrekta beslut, så är det bara. Jag kan lova att du själv någon gång i livet har reagerat starkt på en domare när du har kollat på en match på tv eller live. Men jag håller med om att ibland går publiken för långt! Det är inte den diskussionen jag är ute efter. Jag vill höja nivån på domarna och där har domarna själva och framförallt ledningen i regionen i region norr ett stort ansvar! De/ni måste sluta upp med att se till sitt eget bästa och gemensamt få till en förändring tillsammans med föreningarna. Istället för att bara sitta och tycka synd om en för att publiken och ledarna är taskiga. Att bara höja arvodet kommer aldrig leda till att vi får bättre domare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *