Hockeyn lever – Länge leve hockeyn!

loven-sundsvall_ERAS_001

Lördagen den 19:e januari kommer för evigt vara den dagen som kommer vara ihågkommen som dagen då hockeyn kom tillbaka i Umeå.

Jag lägger mig på rygg, blottar strupen och erkänner. Det var länge sedan hockey var så het som den har varit den senaste veckan i Umeå.

Teg har startat ett hockeygym, Vännäs och Löven har börjat samarbeta, två Löven- och Tegfostrade killar är i toppen av de högst rankade spelare i europa inför NHL-draften, ett silly season-rykte fick fäste och spred sig som en löpeld. Men framförallt fick 4 398 visa sin kärlek till Björklöven, slå tillbaka och knäppa Sundsvall på näsen för det där brevet från våren 2010.

I dag var det hockeyfest, en sådan storslagen fest var det länge sedan jag har varit med om i Umeå Arena. Green Devils visade hur fruktansvärt bra där när de sluter upp och visar sin kärlek till sitt lag. Det är just det som är det bästa med GD, de visar sin kärlek istället för hat, även om en del glåpord smög sig in mot Sundsvall. Hur kan ett lag i division 1 ha en sådan fantastik klack? I dag skulle ni med lätthet gå i en förstafemma i SM-slutspelet! Green Devils har laddat för denna match ända sedan det blev klart att Sundsvall skulle spela i ettan. Behöver jag nämna att när Löven gjorde 1-0 höll taket formligen på att lyfta. Jag är fortfarande chockad.

Det var inte bara publiken som gjorde festen. Spelet var också en fin ingrediens. Matchen var spännande, grinig och underhållande. Så där härligt underhållande som en hockeymatch under en hockeyfest ska vara.

En annan som visade vad fel jag har haft var Johan Jarl. Lagkaptenen visade med sin rutin hur man ska spela i sådana här matcher, precis som en lagkapten ska göra. Pricken över i:et var att det var även han som fick avgöra matchen med sitt 5-3 mål. Även han var chockad över publikstödet:

– Jag blev chockad när de tände upp i hallen och jag såg hur många de var, de är helt fantastiska. Även sittplats höll i gång i dag. Jag vet att det finns ett bubblande intresse i stan men att det skulle bli så här trodde jag inte, säger Jarl och fortsätter:

– Vi är inte vana att spela sådana här matcher och det märktes stundtals i dag då vi ibland hade lite väl stela händer. Men det är inte så konstigt när man spelar en sådan här match inför en sådan stor och härlig publik.

Vad säger du om matchen då?

– Vi börjar matchen väldigt bra och får göra mål tidigt. De försöker vinna tid och få luft genom att vara på oss efter varje avblåsning och försöka få oss ur balans. Efter halva första perioden börjar vi slå av på takten och de får även ett pissmål men rycker upp oss efter det och spelar stabilt matchen igenom. Det andra målet de gjorde var det enda riktiga målet då tredje var ett självmål av oss. Det var en rättvis seger.

Du fick även avgöra matchen.

– Ja, det var ett riktigt klassmål på en fin passning.

loven-sundsvall_ERAS_004

En annan som visade klass var Stefan Andersson. Hans 3-2 mål i power play fick mig att tänka på när Nicklas Lidström avgjorde OS-finalen i Turin. Lika hårt och med lika stor precision satt pucken sådär fint i krysset.

– Det är inte ofta man får kliva in lägga in den sådär, säger Stefan själv.

Denna dag var lite som en OS-final, eller som Jens Öhman sa efter matchen:

– Av de som var här, vem fan tänkte på det att det spelades Division 1-hockey? Det var en ren hockeyfest.

Hann du njuta något av stämningen?

– Det är klart man är väldigt fokuserad under matchen. Men i dag var det svårt att undgå den fantastiska publiken. Jag tror de flesta som var här i dag tyckte det var väldigt med roligt med hockey och förhoppningsvis kommer de tillbaka.

Jag avslutar med att säga:

Hockey lever – Länge leve hockeyn! Än hur det går i år kommer jag och många andra komma i håg denna dag. Dagen då det äntligen var hockeyfest i Umeå igen och Green Devils fick en liten del av upprättelse för vad som hände våren 2010. Det är ni värda efter alla tårar av sorg. Efter i dag känns det lite som att om det är någon gång de ska få gråta lyckotårar så är det i år. Jag håller tummarna att så blir fallet, för i dag visade hela Löven och framförallt Green Devils att de hör hemma i Hockeyallsvenskan.

***

Grattis till Klas som vann den signerade bilden av Sedin-tvillingarna. Klas gissning var 4389 åskådare. Respekt.

***

Skrev på twitter i går om att jag fick in två lösa tips om att det ska vara Eric Johansson som är Lövens Mr X. Uppriktigt känns det som ett väldigt långskott.

***

Det enda tråkiga med dagen var att Sundsvalls spelarna blev av med datorer och plånböcker då någon hade gjort inbrott i spelarbussen. Nu var det tydligen av deras egna fans, märkligt.

***

Bjuder på några till bilder från matchen.

IF Björklöven - IF Sundsvall Hockey i Allettan Norra, Jon Palmebjörk IF Björklöven - IF Sundsvall Hockey i Allettan Norra, Petter Sandström IF Björklöven - IF Sundsvall Hockey i Allettan Norra, Olof Mårsloven-sundsvall_ERAS_007 IF Björklöven - IF Sundsvall Hockey i Allettan Norra, Nicklas Johanssonloven-sundsvall_ERAS_006

***

Just det, Björklöven vann med 6-3.

***

Måste även berömma domartrion. De höll verkligen för trycket och gjorde en mycket godkänd match.

15 kommentarer

  1. Respekt till GD och publiken som höll tyst när killen låg däckad på isen. Frågan är väl vad speakern höll på med, ruskig brist på respekt!

  2. Snygga bilder, Icing-Åström! NHL-kvalitet! Hur får man till sådant fokus att det känns som att spelarna står på en scen med välriktade ljuskällor från flera håll?

    • Tack så mycket 🙂
      Du vet när det är hockeyfest måste även fotografen tända till. Det är precis som du säger, välriktade ljuskällor. Hade i dag precis som i NHL monterat blixtar i taket för att få till bilderna såhär. Började med detta när jag jobbade åt Linköpings HC.

      • Får man fråga hur många blixtar som du monterade och vilket fabrikat på blixtarna samt hur du styrde dem med kameran? Grymt imponerad av bilderna. Har du redigerat dem i något bildbehandlingsprogram?

  3. Bilderna blev riktigt bra. Jag hoppas att det blir fler gånger!
    Är det för mycket jobb att få blixtarna mer in mot isen så att du kan rikta dom mer rakt ner?

  4. Tack. Blir nästan lite tårögd när jag läser. Tankar som, ”Tänk om-Kanske i år-Det känns bra nu”… Florerar och man vädrar frisk morgonluft som leder oss mot framgångar. Med vilja tro och hopp så tar vi oss fram genom ån som leder oss till sjön. Keep up the good work.

  5. Hej Tack för fina bilder och din fina beskrivning från matchen !
    Det var verkligen en höjdare, det kändes som om att ”nu börjar det”.
    Jag delar också din uppfattning om domarna ! De skötte sig utmärkt i en svår match ! Men en fråga : band inte huvuddomaren ris åt sin egen rygg, när han tillät allt detta gnäll och tjat från Sundsvalls spelare och ledare hela tiden. Det var ju gnäll efter varje avblåsning hela matchen. Kunde han ha stävjat med någon 10-minutare ? Det är mycket möjligt att han skötte det på bästa tänkbara sett, men det är irriterande med detta eviga gnäll. Hur ser du på det ?

    • Tack B-G!
      Håller med dig att det var ett evigt tjat efter avblåsningarna. Men jag tyckte han skötte det ändå ganska bra då han via sitt kroppsspråk visade att han inte accepterade hur mycket som helst. Sedan skickade han av en spelare av banan. Men det var någon gång han borde har varit mer tydligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *