Från älv och sjö till havet?


Fredag morgon och vi packar in oss i bilen för att fiska öring i älven, bra fart i vattnet och förhoppningarna var stora. Jag hade min ”amba” och 9 fots spinnspö, jag börjar kunna fisket med ”amba” nu och var inte orolig för trassel och strul. Började med att dänga 40 grams beten som snabbt drog iväg i strömmen, växlade till tubfluga och sänke efter ett tag. Vilken skön känsla att känna beten och sänken studsa på botten, samtidigt veta att det helt plötsligt kan stå en fisk i vägen och vill äta på det du har att erbjuda. Fiskade i fyra timmar och hade inte tappat några grejor alls, min rigg med tubfluga och bete som sänke fungerade alldeles utmärkt. Jag läste om det i Fiske-feber nr 1 2009, det är egentligen för öringfiske i havet men jag tänkte att det borde fungera i älven med. Sista timmen är ”katastrofal”, Jag tappar tre tubflugor, två sänken, fem beten, några beteslås och linan började trassla på rullen. Skit sa jag nu åker vi hem, det gör vi tyckte Lena som redan packat ihop som också haft en lika usel sista timme. Det tråkiga är att linan inte verkade bra, den gick av både för Lena och mig efter att vi dragit i bottennappen fast den ska hålla 20 kg. Det får bli ett snack med Blixt-Jonas om det där, linan ska hålla för att räta ut krokar men gick av ovanför! Det enda jag fick upp ur älven var ett bottennapp, döm om min förvånig då det sitter en tubfluga på kroken

På eftermiddagen åkte vi till Tavelsjö, jag tog mig raskt ner till båten och gjorde i ordning grejorna för ett pass innan middagen. Fiskade av vassen efter Tavelsjövägen som jag gjorde i onsdags men fick tyvärr inget, inga gäddor som följde betet eller några hugg. Lena ringde och jag var tvungen att avsluta för att åka och handla tillbehör, det gjorde jag så gärna eftersom vi skulle grilla öring, lake och jätteräkor! Mmm!!!!! Efter middagen stack jag ut igen och hade ett rejält hugg men sen var det totalt dött, klockan 22:30 sa jag god natt till fiskarna och vi ses imorrn! När jag kom in var Li på Skype, jag pratade med henne i 40 minuter och hon visade mitt ”fina” paket med olika vajer och beteslås mm. Hon var ”peppad eftersom hon skulle Sex and the city vandra i New York och se platser som är med i olika tv-serier. Jaja!! Alla har vi olika intressen men hon har verkligen varit ”schysst” och ordnat mina grejor, bara att vänta på brevbärar´n och hoppas att grejorna inte försvinner!

Lördag förmiddag försovde vi oss, Felix säger att han försökte väcka mig eftersom mobilen larmade. Lena och jag åkte ut till samma vass igen och började ”dänga” betena. Gäddorna verkar vara på gång då det var en massa följare men inga hugg, till slut satt det en liten skit på min ”papegojpig”.
090516.jpg (Foto: Lena Sjöblom)
Det blev inget mer men vi planerade att göra en sista sväng innan hemfärden till Grubbe, sagt och gjort vi åkte ut igen men mot Lövön där jag tog min första och största jerkgädda. Den som vägde 7,84 kg, jag tittade på fotot och mätte på durken i båten. Det var en 100-klubbare, min beräkning vi visade att den var mellan 1,05-1,08 meter Vi kastade en stund och jag sa till Lena att vara beredd, här kan det ”smälla” på ordentligt, vi har en massa hugg och följare på betena men inget i båten. Kort efteråt ropar Lena fisk, jag lägger bort min utrustning och hjälper henne. Måste jag röra den säger hon? Ja absolut eftersom vi ska ta kort och släppa tillbaks den. LEna´s gäddor högg på Savage gear 4play, hon lyckades men det har inte Blixt-Jonas gjort så de fungerar!
260kg.jpg 2,6 kg 358kg.jpg 3,58 kg (Foto: Mats Söderholm)
Nervöst och skakig tar hon ”krokodilen” och det blir likadant några minuter senare då hon får sin andra gädda. Mellan det har jag fisk på kroken men i mothugget så rycker fisken till, betet flyger upp och fastnar nästan på mig. Förbannat! Vi avslutar fisket rätt nöjda med två dagars fiske, det kommer att bli bättre då gäddorna verkar slöa men nyfikan utan att hugga hej vilt!

Söndag är det fullt upp med Felix scouttävling, vi är funktionärer och ska hjälpa till på olika stationer. Jonas och jag pratade om att åka till Skeppsvik på eftermiddagen, vi får se hur det blir eftersom inget av våra inplanerade träningspass har blivit av pga förhinder. Jag vill verkligen ”fightas” med med ”madamer” från havet, jag hoppas bara att de är mer på hugget än i sjön!

Skitfiske
M

3 kommentarer

  1. Vi var ute på udden. Abborren var också på hugget, och dom var rejält stora. Gäddorna låg runt kilot. Ska ut dit på lördag var det tänkt men har ingen bil då tyvärr. Frossade på fiskemässan på Blixt idag 🙂 Blev några jerkbaits 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *