Havsöring och abborre


På fredagen åkte Lena och jag ner till farfar Staffan och Märta, Felix hade besökt dem sen i söndags och vi satte oss i bilen och var framme lagom till Sverige- England i U21 EM. Pappa och jag satt och såg matchen men avbröt för middag när Sverige släppte in 0-3, mätt och belåten slog jag på tv´n för att kolla och helt plötslit stod det 3-3. Vilken match det verkar varit, gamla Umeå FC spelaren Mikael Lustig satte en straff i avgörandet men tyvärr förlorade Sverige semifinalen på straffarna!

Vi bytte om och tog pappa´s fyrhjuling till sundet mellan Skatsand och Råskärsön, i höstas såg jag att de fick havsöring i näten där och var nyfiken. Från land var det inte speciellt enkelt, man ska nog trolla eller sitta i en båt och kasta. Det gick inte bra och bottennappen var många men ingen förlorad utrusting. Spinntoppen till mitt FTN Dual pike spö fungerade utmärkt, tyvärr hade jag jerkrullen på och det var ”kanske” lite för tjock lina för det fisket men värt att prova. ”Plask” sa det och upp kommer en krypande Felix som ”plurrat” med pappa´s vadarstövlar, vi avbröt och körde hem och la ”blötdjuret”! Godnatt

Jag gick ner till bryggan för att flötmeta abborre, jag har kastat någongång där i min ungdom men inte fått något. Ut med flötet och det försvinner direkt, jag vevar in och har en fin matborre på kroken. Lena står på verandan och jag ropar fisk, snabbt kommer hon ner till mig och slänger ut sina grejor. Totalt får vi 16 stycken och de är alla godkända, det blir att röka dem i alved och enris så blir det smaskiga tunnbrödsmackor.
DSC00377.JPG
Tyvärr verkar det inte bli något ”jerkande” i min gamla vik, styrningen på båten satt fast och det kommer ta ett tag att fixa det. Vi åker till Vikbotten och dänger, där passar det också bra att flötmeta så att Lena har något att göra.
Förutom ”borrarna” har jag tre jättehugg och krokar alla tre, mitt UL-spö är böjt som det aldrig varit förut. Fisken drar och sliter men släpper vid de första två tillfällena, Lena ropar öring när hon ser den komma närmare bryggan och piren vi står på. När jag får det tredje hugget sitter kroken bra i munnen och jag lyckas drilla men hade ingenstans att ta vägen, Lena stod och tittade och hennes lina blockerade enda stället att ta upp fisken på. Fisken gör en rusning och hoppar mot en sten, där försvann den med kroken i munnen. Det var en öring säger Lena som såg bättre, jag springer upp och hämtar meteslådan för att rigga om men får tyvärr inget fler hugg. Det får däremot Lena och hon har den bra, jag hade hämtat håven för att landa ev fisk. Jag lyfter upp den och ser att det är id som spökat för oss, tungt var det men de var fruktansvärt roligt att drilla dem!

Skitfiske
M

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *