Beten och nya mål


I helgen när vi var i Ö-vik hittade Felix ett gammalt bete i farfar´s snickarbod, det var en gammal wobbler som jag måste ha gjort i de nedre tonåren. Jag hade självklart glömt bort den, minnet kom snabbt tillbaks när jag satt där i solen och undersökte betet. Det var riktigt fint med bra linjer, en liten sked för att komma ner under ytan. Öglorna var dock snedvinklade och det sitter enormt små krokar på, jag släppte ner den i en tunna med regnvatten och den balanserade fint på ytan. Jag är väldigt sugen på att prova den men bestämmer mig nog för att spara den som minne, den visar att jag var fisketokig redan då.
DSC03545.JPG (Foto: Mats Söderholm)
Idag är det ett helt gäng duktiga betesbyggare som gör egna beten och säljer på internet, fantastiska beten som är snyggt målade, viktade för perfekt gång och lackade med epoxy. Handgjorda och minutiöst bearbetade för att vi ska kunna köpa dem och fiska med, idag har jag fyra beten som är handgjorda. Betet på bilden ovan är gjord av Johan ”Birkan” Björk och det är en ”Birkan Venom grandetail” i hans egen färg ”bralle”(?) som finns på birkan.se  mitt eget försök till dåtidens gäddmagnet. Tre av mina andra beten är ”Stealers”  gjorda av Patrik ”Nolle” Nordlund och dem hittar ni på slaktarnlures.se. De vann jag på UPO 2009 och har fiskat en del men inte lyckats kroka någon än, jag har haft hugg på dem och en massa följare som varit sugna!

Genom tiderna har det alltid tillverkats egen utrustning eftersom utbud eller ekonomi inte tillåtit inköp av grejor, idag köper man på internet eller besöker Blixt eller sin egna sportfiskebutik. Jag har påbörjat en ”pig” som ligger i förrådet tillsammans med en massa andra ämnen att göra beten av.
DSC00129.JPG (Foto: Mats Söderholm)
Det kanske blir min framtida vintersysselsättning förutom isfisket, att bygga egna beten för att det är så roligt att göra något själv samt att det är terapi att sitta med kniv tälja och putsa. Spara pengar är också viktigt, med min usla lön gäller det att vara klok, ekonomisk och snål!

————————————————————————————–
Mål för mitt fiske!
Gädda – 10 kg & 100 cm
Abborre – 1 kg
Id – 1,5 kg
Lake – 2,5 kg
Sik – 0,7 kg
Mört – 0,4 kg
Öring – 1 kg
—————————————————————————————
Skitfiske och snart semester!
M

7 kommentarer

  1. Kolla om det passar nåt pass nästa vecka för fiske med Espen och Carinas Alexander. Skulle vara trevligt i Tavelsjö vid Lövön.

  2. Tjena! Per – Det ska vi kunna ordna, rkna med att det blir mete eller pimpel isåfall. Danne – Målen är inte så enkla men ”nöta” ska jag, vikterna är silver eller brons i ”Recordfisken” på ”Fiskejournalen”. Ni har utökat fiskesortimentet såg jag, konkurrerar ni med Blixt? Ha en skön sommar med mycket och stor fisk!!
    M

  3. Då var man tillbaka från Finland! Kul med lite egen betestillverkning (håller själv på) och roligt med lite uppsatta mål. 🙂 Har du slaktat någon pig eller hittat ritning för hur den är viktad? kan säga att jag är intresserad.

  4. Hej på er, ikväll ska jag ut och dänga igen!!!! Martin – Du verkar vara lika tokig på ”fluga” som jag är på ”jerk”, vi kanske ska ta en sväng när det passar? Markus – Jag har täljt en egen ”pig”, vet inte hur jag ska fortsätta? Har några meter gammal gardinstång som jag ska göra några ytbeten av i sommar, de ska endast viktas med krokarna.Vart köper man ”skruvöglor” som hänger ring och krok på? Plaskhugg förväntar jag mig 🙂
    M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *