Gädd PB

Första gången på isen sen i januari, dags för pimpel och ev ismete om Lena fixar betesfisk åt mig!!

Lena tog en promenad ner på isen för lite fiske, det drog till i magen på mig av abstinens. Jag ringde Fredrik och undrade om han kunde hjälpa mig att ta ut skotern, det var inga problem och lite senare svänger jag ut på isen. Lena hade fått några småborrar som vanligt, jag åkte ut mot grundet som är nära Vindelvägen. Jag hade bara två spön med mig eftersom jag inte är så smidig, två 200 mm hål borrades i närheten av skotern som jag tänkte pimpla från. Jag ordnade spöna och tänkte att jag måste ta det lugnt om vippan fäller, hälsenan mår mycket bättre men jag får inte slarva och riskera att slita av den igen!!! Jag släppte ner pimplet och fick direkt hugg, en mört sprattlade upp ur hålet. Första spöt var räddat och jag riggade snabbt ihop allt, bromsarna ställdes och vippan fick sin böj. Lena kom gåendes och snabbt fixade hon en abborre att agna andra spöt med, det gick rätt snabbt eftersom jag var redo. Lena borrade sig runt utan att hitta några större matfiskar, vi satt och drog småfisk bägge två i den underbara vårsolen. Jag svettades i min flytoverall och det var skönt att sitta på den höga skotern. Det gick ett tag och storleken på mörtarna ökade, jag bytte agn på metet till de större och fortsatte pimpla.  

En bjällra lät lite mer än vanligt, jag tittar dit och ser vippan peka rakt ner i hålet. Ett hugg utan att linan släppt från vippan, jag haltar dit och ser spolen snurra febrilt. Behärskat lossar jag klämman som spöt vilar i, lyfter upp spöt och ser spolen stanna av. Jag gör mothugg och har krokad fisk, tyngden känns inte märkvärdig. Den kommer fram till hålet och gör en stadig rusning och jag känner tyngden i spöt, Lena filmar och hjälper till så gott hon kan. Jag jobbar med fisken strax under tio minuter, den tröttnar och jag kan gälgreppa den i hålet. DÅ upptäcker jag att avkrokningsmattan och vågnätet är kvar i stugan, jag försöker väldigt noga med att inte sätta ner fisken på snön. Jag väger den men vågen vill inte stanna, den är så tung att jag kan inte hålla den stilla.
Kopia_av_100403_02_16_1kg_1.jpg
(Foto: Lena Sjöblom)
Vågen studsar kring 16,40 kg, efter att ha tittat på bilderna Lena tog så ändrar jag till 16,10kg. Eftersom jag inte kunde lägga ner den struntade jag i mätningen och släppte tillbaks den. Den var ganska seg trots att vi varit snabba med allt, till slut plaskade den till i hålet och vände åter till sjöns djup. Min lycka är total och jag njuter fortfarande, gensvaret från mina fiskevänner har varit positivt. En aning avundsjuka finns där men gratulationerna är genuina, så är det för mig med när någon får fin fisk!! 
Kopia_av_100403_01_16_1kg_1.jpg
(Foto: Lena Sjöblom)

Jag hoppas verkligen att den vill hälsa på igen, då får den gärna väga mer och kanske ta på ett Birkan eller Stampebete? Catch and release fungerar!!!!

SKITFISKE
M

5 kommentarer

  1. Vilken grym insjökrokodil – stort grattis!! Den kalibern växer inte på träd här uppe och du riskerar att vara gäddkung länge på den. Jag fortsätter jaga de blanka istället då gäddtronen känns svåråtkomlig…/D

  2. Den var du så jävla värd vännen! Ser fram emot att få se fler storfiskar komma upp och vända i dina händer. Filmen var underbar att titta på.

    Ska själva göra ett tappert försök på att fånga en sådan luns denna säsong.

    Stort GRATTIS!!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *