Revfiske, Maldiverna

Jag klättrade ner i donin på fredag eftermiddag, ortsborna hade varit i moskén och nu var det dags för lite äventyr.

Dagen bestod av kurs på förmiddagen, eftersom det är ett muslimskt land skulle de till moskén efter lunch då det är deras söndag. Efter det blev vi hämtade på hotellet, lite sightseeing på ön och ett stopp vid en badplats. Vi blev bjudna på torkad tonfisk och en massa inhemska smakbitar, alla badade utom jag då jag inte ville riskera någon infektion i ärret på vaden. Tiden började närma sig fisket, vi åkte mot hotellet för att hämta Matti och mina fiskegrejor.

Donin låg och väntade på oss, brädan från land till båten såg inte stabil ut och jag frågade om den höll en vikings vikt. Jag kom ner i båten och började direkt rigga mina spön, rullarna skruvades fast och jag började ordna med tafsarna. På haspelspöt hade jag en tvinnad fluorocarbon på 27 kilo, spinnspöt fick samma vikt fast med vajer. Vi åkte ut i en överfull båt och jag började bli nervös, hur skulle jag fiska med alla dessa människor runt mig? En stund senare kommer en motorbåt jämsides och jag frågar snabbt om jag kan byta båt. Inga problem och jag kättrade över med Matti strax efter, han skötte kameran och han var väldigt nyfiken på mitt fiske. Vi fiskade runt en del och letade hoppande betesfisk samt fiskande fåglar. Jag drog betena i ytan och vevade in slaklina, olika färger prövades utan resultat. Axlarna och armarna började värka och jag var nöjd och glad med de tappra försök jag gjort. 

Jag nöjde mig och åkte tillbaks till de andra för att prova lite revfiske, handhållen lina med sänke och en stor krok agnat med bläckfisk. Agnade kroken med bläckfisk och släppte ner, jag kände ett nafs direkt och bad Matti att vara redo med kameran. ”Fish on” gällde och jag var peppad, ett nafs till och jag gjorde mothugg. ”FISH ON” ropade jag och började ta upp lina, sänket var ca 40 meter ner och jag började dra. Linan skar in  fingrarna och då kom jag ihåg mina fina handskar som låg kvar på hotellet. Jaja, bara att fira på! Ett bra tag senare lyfte jag in en ca två kilos triggerfish (rondo rondo på dihevi) i båten. Då jag lyfte upp fisken upptäckte jag att den var krokad i en fena, snacka om mothugg och inte konstigt att det var jobbigt att dra upp den!
Kopia_av_10_03_26_0158_1.jpg
(Foto: Matti Kontsas) 
Jag lyfte fisken mot kameran och ortsborna sa åt mig att vara försiktig. Den fisken kan bita av ett knivblad om man stoppar in det där!!! Min lycka var total och hejaropen skallade över indiska oceanen, ”go goalie”, ”Kom igen Mats” mm. Månen lyste upp vattenytan men det var mörkt runt oss, jag fick inga fler fiskar men nafs hade jag. Kvällen blev mörkare och det började bli dags för återfärd och middag. När vi kom iland gick jag runt och tackade alla deltagande. Lunchen dagen efter var inte helt fel, vi åt upp den fisk vi fångat och det smakade underbart. Jag trodde att båtägaren behöll fisken själv, det är trots allt alltid bäst att äta egenfångad fisk!!!
Kopia_av_10_03_26_0171_1.jpg
(Foto: Matti Kontsas) 

SKITFISKE
M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *