Båtpyssel

En härlig helg i Tavelsjö, fix med båten och några sköna dagar med god mat

I fredags slutade Felix skolan klockan 13:00, bilen packades snabbt och vi stannade på affär´n för att proviantera. Lite lammfärs, sej och getost samt en massa annat gott så var vi äntligen på väg. Vi hade inte varit där sen i påskas, då jag tog min jättegädda på 16,1 kg som nu är med och tävlar i RecordfiskenFiskejournalen. Inne i stugan var det rått och kallt, en brasa och några element värmde snabbt upp den gamla västerbottensgården. Jag letade reda på arbetskläderna, plockade fram lim och allt annat jag behövde för att ordna med båten. Lena började direkt påta i jorden, hon ansade ett antal växter efter väggarna.        

Jag satte mig på en vikstol och började ordna med aktern på båten, bakstycket som skyddar båten från motorn behövde bytas. En formplyfaskiva var förberedd och passade alldeles utmärkt, jag limmade sågsnittet och skruvade fast den i aktern.
10_05_07_009_1.jpg
(Foto: Lena Sjöblom)
Efter en smarrig ugnstekt sejfilé, ett glas vin och en ”bira” fick Lena och jag hjälp av Lindgren att vända på båten för nästa dags pyssel med att fästa spöhållare och byta ett handtag. Jag tittade ut över sjön och det verkar vara mycket is kvar, tur att vädret visar på sol och lite regn så kanske båten kan komma i snart?

Lördag morgon och det strålande vädret fortsatte, det var inte så mycket vind och det gick bra att sitta i t-shirt. Isen hade släppt mer från stranden och det lovade gott, efter en kopp kaffe och en macka så satte jag igång. Det visade sig inte vara så tvärlätt, jag hade köpt fel bult och det gick inte att fästa spöhållarna där jag tänkt. En snabb tur till byn så fick jag fyra bultar av Roberts granne och kunde fortsätta. Jag var tvungen att tillverka en platta att fästa hållarna, plattan skruvade jag fast i relingen. Jag är mycket nöjd med resultatet, jag vet att det inte är världens säkraste spöhållare men med ett säkerhetssnöre runt spöet så kommer det att fungera för ”fultrolling” och transport!
Kopia_av_10_05_08_001_1.jpg
(Foto: Mats Söderholm)�
Som sagt så kröp isen sakta från land, och det var dags för middag. Jag gick in i köket och fixade iordning några lammfärsbiffar, kycklingfilé, ugnspotatis och en getaostsås. Lena startade grillen, vi satt i lä och tog en öl och bara slappade i eftermiddagssolen. Grillen blev klar, när jag hämtat maten i köket tittade jag ner mot sjön. Vinden hade vänt och hade styrt upp isen på sandstranden, vilken tur att jag inte satte i båten . Den och motorn hade nog blivit ”rätt” tilltygad om den legat där.
Kopia_av_10_05_07_011_1.jpg
Lördag förmiddag (Foto:Mats Söderholm)
Kopia_av_10_05_08_003_1.jpg
Lördag eftermiddag (Foto:Mats Söderholm)
På söndagen när vi åkte hem var det öppet vatten i Sunnansjö och Långviken, det bådar gott för kristihimmels helgen! Då åker vi upp igen, jag hoppas att jag får hjälp med sjösättningen. Hälsenan blir bättre och bättre men jag riskerar den inte! TK och Metal-Jens kanske kan hjälpa oss. Affe och Lena är också där så det ska nog lösa sig, Felix var jätteduktig förra våren, han och jag fick i båten själva men då var den fysiska statusen helt annan!! 

Skitfiske väntar 😀
M

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *