Höst

Onsdag 101006

Mörkret närmar sig, fisketimmarna försvinner snabbt. Onsdagens fiske hade jag gärna haft ogjort!

Firman är igång och som väntat så är det trögt även om jag fått några artiklar publicerade. 1, 5 månad på jobbet och det var nu dags för ”överlevnadsdag”. En dag att göra det jag vill själv, självklart blev det fiske. Planerna var att åka ut och söka nya platser i havet utanför Umeå. Väderprognosen sa 16-18 meter/sekund i vinden. Det lockade inte så jag valde att köra i mitt kära Tavelsjö. Där skulle det ”bara” blåsa kring 8 meter/sekund vilket inte är så farligt?

Klockan ringde 6:00, allt var redan ordnat så kaffet blev det näst sista jag gjorde hemma. Lena fick en kyss och sen åkte jag och tankade båten för en heldag. Väl i ”byn” svängde jag in med tidningen till Affe och Elsa som inte helt oväntata låg och sov. Samtidigt passade jag på att tömma båten på ”onödig” fiskeutrustning, om det nu finns någon sådan?

Det visade sig att det inte skulle bli en ”lätt” fiskedag. Sydliga vinder och 12 grader varmt i luften, tyvärr gick vågorna nästan meterhöga. Det var ett rent helvete att sjösätta och nu i efterhand ångrar jag min dumhet. Båten slog i trialern och låg sen bredsida mot strandkanten. Jag fick slita för att få den till bryggan men det gick! Jag tog mig ut och planade upp båten i 22 knop (40 km/tim) i motvinden. Det slog kraftigt och jag var tvungen att ställa mig upp för att parera stötarna medans jag körde mot en lävik.

Jag insåg att det inte skulle fungera att jerka eller med dropshot, vågorna  och vinden var för besvärliga! Trolling fick det bli, jag hade lämnat gäddwobblerna hemma och var ute efter öring och gös? Ja, tydligen finns de men jag har inte fått eller sett några! En av de minsta trollinggäddslipsarna hängde dock snart på den lilla rapalan. Vinden slet i båten och och jag fick parera med motorn hela tiden. 

Jag hittade en ny djupkant och ankrade på 14 meter i någorlunda lä! Provade lite dropshot men inga abborrar ville vara med idag. Jag provade en brunglittrig jigg och helt plötsligt står spöet dubbelböjt. Efter en stunds drillning lyfter jag upp en liten men FET gädda. Magen stod rakt ut, den gav mig en god kamp så jag tackade och släppte tillbaka den till djupet.    

Jag gav helt enkelt upp, på eftermiddagen blev det ohållbart. Jag körde mot rampen och insåg att jag inte skulle få upp båten. Jag var lite nervös över inkörningen men det gick över förväntan. Jag hade förberett med ”puttifrånkorvarna” som Kent kallar dem. Jag snodde helt enkelt en plats vid bryggan som varit tom hela sommaren och hösten. Jag tömde båten och åkte hem med en trött men härlig känsla. JAG HADE KLARAT MIG!! 😀

Skitfiske
M

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *