Dag 3 av 4, Öring

Lördag och vår jakt efter Umeåälvens öringar forsätter, likaså gjorde vädret. 

Minusgraderna på morgnarna gjorde att vi tog en skön sovmorgon igen. De kalla nordliga vindarna och skuggsidan gjorde det inte behagligare. Vi stod och tittade på andra sidan av älven. Fiskeklubben där hade sin årliga tävling, solen sken på både svärfar Affe och hans kompis Lasse. Vattennivån var återigen väldigt låg men förhoppningarna från fredagen var väldigt motiverande. Robert och Markus B var samtidigt ute på ett riktigt gäddrace. På de ca 3 timmarna de varit ute samma morgon hade de räknat in ca 40 gäddor. 

Lena skulle under dagen använd mask för att se om öringarna skulle bli mer huggvilliga av lite doft. Enda nackdelen var att alla bottennapp som gjorde att masken försvann snabbt. Fisket började riktigt bra där vi fick varsin öring. Ingen av dem var godkända så de fick de fick snabbt återgå till bottnen.

(Foto: Lena Sjöblom)
Vi såg någon enstaka öring komma upp på andra sidan. Det brukar vara bättre fiske där och tyvärr måste man vara medlem för att fiska där, fiskekort gäller inte!

Självförtroendet var stort och jag hoppades att vi kunde ta hem någon till middag. Lena satte sig för att fika och vila sin rygg, det tar på att stå och kasta. Att hela tiden stå på spänn och känna betet studdsa på bottnen, risken att fastna är stor så detgäller att inte slappa för mycket. Hon återvände och kastade ut, FISK ropar hon och jag ser spöet så böjt. Jag går dit och väntar, en vackert prickig öring satt på. Fetttfenan var kvar och efter några snabba foton så fick den återvända

(Foto: Mats Söderholm)
Jag kämpade vidare och Lena tog snabbt en till liten som hon returnerade. Förlusterna av beten hade gått mycket bättre idag, jag hade endast förlorat tre stycken 😀 En kraftig stöt i spöet och det bljs kraftigare än tidigare. FISK ropar jag och öringen drar ut i strömmen. Spöet stannar upp, äsch en pinne som vanligt. Jag vevar in när linan drar iväg igen, den var kvar och jag kunde lyfta upp en fettfeneklippt GODKÄND öring. Det skulle bli middag och jag var enormt stolt och glad. När jag lägger den i påsen så ser jag att den är märkt på ryggen, vad fan tänkte jag? Vad har jag gjort för fel nu!! Mange och den lite slitna Meijer kom gående, de lugnade mig och tyckte att jag skulle skicka in den enligt anvisningarna.

Totalt på två dagars fiske så blev det sju öringar på två personer, det är klart godkänt!
Det finns hopp om alla sköter sig och gör som de ska när det gäller reglerna!!

M

8 kommentarer

 1. Vad räknas som godkänd lax? Är det vikt eller storlek? Vet du VAR man får stå på Grisbacka Grubbesidan. Jag har köpt fiskekort där….men buden är så många så jag är inte säker på att jag står där jag FÅR stå?? Tacksam om du kan hjälpa mej.

 2. Hej nybörjarfiskarn!
  En godkänd lax enligt fiskeverket är 50 cm, längd är alltså det som gäller. Jag håller med dig om att det är svårt med fiskereglerna. Det finns ett antal fiskeklubbar som man kan ansöka till men det ÄR väldigt lång väntetid. Dessa klubbar kan själv bestämma vilka mått som ska gälla för att behålla fisk. Den sträcka av älven du beskriver där kan du inte köpa fiskekort. Jag köper fiskekort på Röbäck för att fiska från land. Tillsammans med min sambo tog vi 10 öringar (40 cm gäller utan fettfena)på tre pass. 8 st var med fettfena som vi släppte och två var odlade med godkänd längd som vi har ätit upp. Blixt sport på Kungsgatan kan hjälper dig mer!!
  M

 3. Enligt länstyrelsens bestämmelser för sportfiske i sötvatten är det dessa mått som gäller.
  Minimimått
  För några fiskarter gäller minimimått (från nosspetsen till stjärtfenans yttersta spets):

  •Lax 50 cm
  •Öring 35 cm
  •Harr 25 cm
  •Ål 55 cm
  •Gös 40 cm
  Umeå kommuns broschyr
  Sportfiske i Umeälven anger
  Lax 50 cm
  Havsöring 35 cm
  Harr 30cm
  Vad är det som gäller egentligen?

 4. Hej!
  Som jag skrev i förra kommentaren så kan fiskeklubbar och markägarna välja andra mått. Jag förmodar att det är utifrån fiskevård de väljer att göra så? Förhoppningsvis så släpper ALLA tillbaka de fiskar som inte håller måttet. Det är du som sportfiskare som är skyldig att ta reda på vilka bestämmelser som gäller. I älven är det ett säkerhetsbolag som kontrollerar fisket, de kan ta din utrustning och ge dig böter om du inte följer de regler som är på just den sträckan!! Ha koll på var du är och vad som gäller där!!
  M

 5. Hej,
  det kan vara intressant för folk att veta att harr blir könsmogen vid ca 35 cm. Minimimått är ju ett sätt att försäkra sig om att fisken hunnit ”göra nytta” innan man tar upp den. Mad andra ord är minimimåttet 25 cm på harr helt obegripligt. Kom även ihåg att ANTALET avlivade fiskar spelar roll. Man är ju inte ensam om att ta upp fisk…

  Mvh/Jonas

 6. Hej Jonas! Jag har missat din kommentar som är bra, visst är det konstigt med minimimmåtten. Enligt fiskerikonsulenten Stefan på Umeå kommun kommer Fiskeriverket med nya bestämmelser under 2011. Minimimåtten ökar men tyvärr lär det väl inte räcka. Det finns väl fortfarande inte dem som bryr sig!!??
  M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *