Ny sjö

Kvällsfiske i Tavelsjö och en ny sjö blev testfiskad!

I onsdags var det inplanerat öringtrolling i havet, de kraftiga vindarna och länstyrelsens regler satte stopp för det. Det visade sig att det område vi skulle fiska i är ett fredningsområde. Dragrodd och trolling är förbjudet men det går bra med spinnfiske, det är samma regler som i älven. De två tidigare passen vi varit där var alltså tjuvfiske. Nu vet jag bättre, vi ska åka dit och svinga lite när det passar. Rapporter från havet jag fått beskriver mycket öring, visst finns det stora med topp på 8,1 kg. Grattis Ronny!

Lena och jag åkte istället till Tavelsjön och sjösatte båten. Perfekt vind och inte alltför hård, flytoverall var skönt i vinden men den värmde alldelels för mycket. Vi kastade av några grund utan något större resultat men det är så grymt roligt att det spelar ingen roll. Vi riggade trollingspöna och puttrade oss fram efter en djupkant. En liten snipa krokades av vid relingen efter att den tuggat på min magnumwobbler. En snabb förflyttning och ner med grejorna igen. Mitt spö gungar till och äntligen drillar jag lite tyngd. Den trycker en stund på botten men kommer sen snällt upp. Kort men tjock efterleksgädda som vägdes in på 4,3 kg.

Totalt blev det 10 gäddor för oss, sköna hugg på trolling men väldigt försiktiga på jerkbait.

Helg och åter i byn och en ny sjö skulle testas. Jag skulle hänga med SkogsNicke i hans båt till grannsjön Trehörningen. Jag hoppade i båten kring 12:00 och hälsade på Erik som också var med. Trehörningen är en spännande sjö med dokumenterat stora abborrar, det brukar innebära stor gädda också. Jag hängde på min nya Stampe, ut med betet och ett litet nafs så var betet invigt. Vi fiskade oss runt vasskanterna och körde lite fultrolling emellanåt utan större resultat. Det var ett riktigt sniprace och några gäddor var lika stora som mina beten.

Erik tog 22 gäddor, Nicke fick upp 17 och jag åtta gäddor. Största gäddan vägde ca 3 kg men en bonusfångst på trolling blev en abborre på 1,2 kg. Andra gången jag ser en kilosborre och de är grymt mäktiga! Vi hamnade lite i tidsbrist och vi fultrollade oss mot upptagningen. Nicke får ett hugg och börjar drilla, i samma veva smäller det på för Erik. Tordde han, gäddan satt på Nickes wobbler och i trasslet som blev så fastnade hans wobbler i sidan på gäddan. Grymt dubbelhugg och riktig amatör trolling avslutade dagen.

Innan vi åkte till stugan gjorde Lena en mysig upptäckt! Två bortglömda maggotburkar med en massa flugor i! Orutinerat av oss men så kan det gå när isen helt plötsligt försvinner 😀

På tisdag är det dags för fiske igen, en heldagsbokning i Tavelsjö som skall bli riktigt rolig och intressant!

GRATTIS MAMMA PÅ MORSDAG!!
Självklart till er alla andra mammor men speciellt min Darling som gav mig min fina son Felix 😀

Skitfiske

Mats
umeafishing.se

2 kommentarer

 1. Hej Mats !

  Synd att du inte fick prova på mitt nya favoritfiske efter öring, med det kommer säkert fler gånger.
  Har försökt läs mig till reglerna runt Obbola och öringstrolling, det jag kan se är att man får trolla fast bara behålla odlade öringar med fettfenan klippt. Det står lite tvetydigt på länstyrelsen sida tycker jag…

  Själv skall jag ut på onsdag efter 2 veckor uppehåll om förhållandena tillåter samt ifall Lasse hinner tillverka lite nya wobblers…

 2. Hej Ronny.
  Det blir fler tillfällen! Länstyrelsen säger klart vad som gäller!
  Utanför älvmynningarna finns fredningsområden. Där är bl.a. trolling och dragrodd förbjudet i fredningsområdets inre delar” Det går bra att spinnfiska med i övrigt förbud. Man måste läsa på tre ställen!
  http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/djur-och-natur/fiske/bestammelser/fiskebestammelser-for-kusten/Pages/default.aspx

  http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/djur-och-natur/fiske/bestammelser/fiskebestammelser-for-kusten/fredningsomraden/Pages/ume-alv.aspx

  http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/djur-och-natur/fiske/bestammelser/fiskebestammelser-for-kusten/fredningsomraden/Pages/default.aspx

  Kommer KB och du trollar i fredningsområden då är du utan båt!!??
  M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *