Sista båtpasset?

Är det dags nu, eller ska man chansa?

Farsdag och självklart tog jag chansen att komma ut på vattnet igen. En hård kall nordvästlig vind svepte in över gården och båten var alldeles isig. Äh, skit samma ut skulle jag. I med grejorna och Felix som skulle släppa av på bussen till farmorn. Rampen låg stilla i lä och väldigt snabbt var jag ute och letade pelagisk stimfisk. Elmotorn var laddad och bensinaren fick göra jobbet att leta dem. Första gänget hittade jag på 15 meters djup alldeles i en svacka i sjön. Ankrade elmotorn och började svinga ”bullar” i olika färger överallt. Inte ett liv så jag bytte motor igen och letade vidare. Ströfiskar här och där men inte ett pill på krokarna.

Jag ringde min fru och undrade vart hon tog vägen. Jag höll på att frysa fingrar av mig så jag ville köra vidare. När hon väl klev i båten fullt påpälsad drog vi iväg mot de så tidigare lyckosamma djupkanterna. Visst fanns det betesfisk så vi började svinga. Vi fiskade på bottnen, mellanvatten och högre upp men totalt dött. Vi bytte relativt snabbt plats  till där storabborrarna var aktiva i höstas.Enorma moln av fisk tornade upp sig på lodet och det gjorde vinden med. Elmotorn fick jobba kopiöst så jag valde att ankra med lång lina och det blev mycket stabilare.

”Bullarna” åkte iväg igen och svepte genom vattnet. Lodet blinkade flera gånger och det hade svårt att sätta djupet. Jag vet att vi låg på ca 11 meter och molnen avtog aldrig. Jag provade några sjunkjerkar och sänkte ner olika Birkan, Stampe och Wolfar men utan resultat. Nu frös jag så om händerna så att jag började skaka i armarna. Klockan började närma sig 15:30 och mörkret sänkte sig snabbt över sjön. Vi blåste hem och jag hoppades på att ”soppan” skulle räcka så jag slapp tanka om. NÄPP, mitt på sjön högg motorn till och ville ha mer. Inte långt efter stod båten på gården och med stor sorg tömde jag den på all känslig utrustning. Även alla grejor som kommer att behövas till ismetet stuvades bort.

Tur att det är några veckor innan isfisket så jag hinner städa i ordning efter mig!

Skitfiske, ni som kan!
Mats
umeafishing.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *