David tar tillbaka berättandet

 

Foto: Jonatan StålhösI dagens tidning går premiären av Fokus på foto, och jag hade äran att få intervjua fotografen David Dahlberg.

David har deltagit i två utställningar i rad (!) på Västerbottens museum. Först i VODA och sedan Inland. Det var riktigt intressant att intervjua honom, han har mycket klokt att säga om gruvnäring, Norrlandspolitik och hur han berättar om exakt det i sitt fotograferande.

 

 

Foto: David DahlbergFoto: David Dahlberg

David Dahlberg menar att fotografiska skildringar av Norrland lätt landar i mörker, vemod och ”den ensamma mannen”. I bildserien Inlandia ville han ställa det stereotypa berättandet på ända, och projektet belyser istället mänsklig värme, närhet till naturen och ljusa sommarnätter.
– Man har all rätt att försköna, ingen annan kommer då att göra det åt oss. Det ger förmodligen också mer tyngd än om Dagens Nyheter kommer upp och gör ett dystert reportage från en avfolkningsbygd, säger han. 

Foto: David Dahlberg

 Foto: David Dahlberg

”Till reportaget Gruvorna har David varit 1600 meter under jord i Kristinebergsgruvan, porträtterat motståndare till Rönnbäcksgruvan och utforskat det nedlagda gruvsamhället Adak.
– Jag kommer från ett gruvsamhälle och har ingenting emot gruvor – de behövs. Men det måste skötas ansvarsfullt, säger David Dahlberg.”

Läs hela intervjun med David i dagens tidning, eller som betalande prenumerant på webben här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *