Hycklerivarning, Taylor Swift

Du kanske har sett eller hört det fladdra till i nyhetsflödet de senaste dagarna. Att popstjärnan Taylor Swift skrev ett öppet brev till Apple angående lanseringen av deras nya musiktjänst Apple Music och tre första gratismånaderna som gäller för tjänsten.
Vill du läsa hela brevet finns det här, men kortfattat så är hennes poäng att det är dåligt beteende av företaget att under de tre gratismånaderna inte betala artisterna för att använda deras musik.

Och det har hon ju all rätt i.

Bara någon dag senare svarade en amerikansk fotograf, Jason Sheldon, med ett nytt öppet brev, och pekade ut Taylor Swift som en hycklare. Han visade upp avtalen som alla fotografer måste skriva under för att få fotografera hennes konserter. Där fanns standardgrejer som att fotografering bara var tillåten under de två-tre första låtarna, men även betydligt mer chockerande krav som att fotografen fick bara använda bilden vid ett publiceringstillfälle, sedan ägdes bilden helt och hållet av Taylor Swift (eller hennes skivbolag). Man gav alltså upp sin egen äganderätt till bilden. Dessutom hade konsertpersonal rätt att konfiskera och även FÖRSTÖRA kamerautrustning direkt på plats om fotografen bryter mot någon av alla galna krav som fanns på listan.

Men det som verkligen överraskar mig är det som följde sen. Fotografens svar till Swift har spridits REJÄLT. Jag har läst om det i amerikanska tidningar, i brittiska tidningar, jag hörde det nämnas på P3, och så vidare.
Det är nämligen inte varje dag som diskussioner om fotografers upphovsrätt lyfts upp av andra än fotograferna själva. Bilder på nätet anses så ofta som allmängods och väldigt sällan hänvisas var bilder kommer ifrån eller vem som tagit dem. Då är det fotograferna som får stå och skrika från palissaderna för att hävda sin rätt. Därför känns det fint att så många av de artiklar jag läst faktiskt förstår fotografens perspektiv och i princip tar hans parti.
Den otroliga spridningen kryddas såklart också en hel del av att det alltid är kul att sätta dit någon som satte näsan i vädret själv, framför allt om denne någon är en världskänd popstjärna, mer än att alla plötsligt står upp för upphovsrätten. Men jag väljer att ta det som något bra ändå.

Fotografens svar till Taylor Swift hittar du här. Och här.
Och här. Hehe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *