Räfflad eller slät, spelar också roll

Vi snackar chips, för att inte blanda ihop det med dryckernas värld. Småskaligt och lokalt ska det vara även för Estrella som nu lanserar grytfriterade Västkustchips. De nya chipsen kommer i smakerna havssaltade släta eller räfflade och den tredje är gräddfil och lök. Jag har haft chipsprovning, helt klart förgyllde det min vardag, och smakerna + konsistens har fått betyg.

De nya chipsen görs bara av potatis som kommer från utvalda gårdar på Västkusten. Potatisen skivas med skalet kvar och ytstärkelsen sköljs inte bort varför mer smak stannar kvar i chipset. Friteringen sker i jordnötsolja, i stället för den inom chipstillverkningen vanliga palmoljan, och processen tar längre tid då detta sker i låg temperatur. Förloppet tar ungefär tre till fyra gånger så lång tid jämfört med den vanliga för chipstillverkning. Anders Andersson som är produktutvecklings-direktör på Estrella säger att chipsen smakar mer plus att de har kvar alla näringsämnen. Kvaliteten på oljan avspeglas också i smaken vilket bidrar till att göra chipsen sundare.

Detta låter onekligen toppen för vem vill ha en gnagande olust-tanke över de eventuella onyttigheter man stoppar i munnen eller bli påmind om rubriker som ”regnskog-snart på var mans talltrik”. Men, kan man verkligen känna smakskillnaden jämfört med ”vanliga” chips och är prisskillnaden motiverad (oaktat nyttighets- och regnskogsdiskussionen för i det ljuset är alternativet alltid bättre).

Test Estrellas Västkustchips, augusti 2012

Havsalt släta
Fina och elegana, så tänker jag på smaken när vi provar de släta havssaltchipsen. Ytan ger smaken en flärdfull krispighet. Finlirs-chips med tydlig potatissmak och balanserad sälta, de släta chipsen är mitt första-val.

Havsalt räfflade
Den lite grova, räfflade ytan ger ett visst tuggmotstånd och potatissmaken sitter verkligen fint och precis där den ska. Men man ser inte potatisskalet lika tydligt som hos de släta chipsen. En del av det ”naturliga” passerar därför obemärkt och det är tråkigt. Precis som hos de släta chipsen smakar saltet lagom, och naturligt. De räfflade havssaltchipsen var bäst i test till fördrinken.

Gräddfil och lök
Tillsatsen av lök och gräddfil smakar mer än själva potatisen. Det är tråkigt tycker vi. Det är inget fel på chipsen men här gick meningarna isär något. Någon skulle hellre köpa smaksatta chips för en tredjedel av priset, andra inte.

Alla som provade kunde känna tydlig smak av potatis och vi kände skillnad till ”vanliga chips”. Till vår fördrink med allt från rosévin, vitt torrt vin och en torr cava, single malt whisky plus alkoholfria alternativ var chipsen perfekta, inte för salta m a o. Västkustchipsen har få konkurrenter i livsmedelsbutiken och närmaste alternativ är chips från Bjärehalvön och liknande gourmet-tugg. Det blir utan tvekan svårt att gå tillbaka till ”vanliga” igen ….

Chipsen lanserades i butik v 36 och en påse, 180 gr har ett rekommenderat pris på 24:90 kr.

Läs mer, fördjupning

WWFs artikel – Palmolja, ett hot mot regnskogen och orangutangen

Vegetabilisk olja, Wikipedia

Välj rätt chips – slipp onödigt fett, SVD 2009

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *