Det är mycket orange nu

De sista dagarna i oktober och första i november är den veckan på året när kalendern vill bestämma över vår sinnesstämning. Funderar således över hur mycket några få dagar på året kan innehålla av påprackade känslor utan att vi själva egentligen är i en unik livssituation. Men kraft av orange signalfärg är denna vecka tydlig, brandgult undgår bara dem som reser bort, precis som dess budskap ”skräckblandad förtjusning”. Det är ingen slump att vi pyntar med orange, eller väljer att laga mat som går i orange.

Man skulle nästan kunna tro att höstlovsveckan var ett skapat västvärldsfenomen, allt i syfte att effektivisera samhället. Skräck, förväntan, glädje, kreativitet, bus eller godis, stillhet, eftertanke, minnen och sorg. Allt ska uppfyllas under några få dagar. Tur är det därför att många är lediga, hur ska man annars hinna med allt dessutom om allt ska färgmatchas.

I vinvärlden finns många orangefärgade viner. Ofta är de söta, några även starka. Det finns två ursprungsområden med namn Orange.
Det ena finns i Australiens region New South Wales. På systembolaget finns bland annat utmärkta viner från producenten Tamburlaine exempelvis deras Orange Reserve Syrah (75320) eller annan producent Cumulus Shiraz (72699) på Systembolaget.

I Frankrike ligger Orange i södra Rhônedalen, norr om staden Avignon. Domaine de la Janasse är en av områdets berömda producenter med fantastiska viner som jag är en stor fan av. För tillfället kan man inte köpa dem i Sverige då det bara kommer ett fåtal flaskor vid varje tillfälle och säljer, vips, slut direkt. Men håll koll, det kommer nya årgångar.

Veckans tips är ett sött vin i gyllene ljusorange färg:
Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2007(2901), Ungern, 169 kr för 500 ml.
Ursprunget för Tokaj är Ungern. Smaken på vinet är söt och påminner om solvarma apelsiner, torkad frukt som aprikos med inslag av honung och fat. Servera vinet till grönmögelost, till bakverk som tunna fruktkakor med lättvispad grädde, till choklad eller som Systembolaget föreslår, till kardemummaparfait med hasselnötsknäck och körsbär.

Orange färg symboliserar hälsan, entusiasmen, optimismen och vitaliteten – liksom självförtroendet, kreativiteten och modet. Färgen anses kunna mildra depressionen och stimulerar aptiten. Orange är även det Sakrala chakrats färg. Chakrat är placerat ca tre fingerbredder under naveln, därför kallas det även ibland för navelchakrat. Det är här kroppens centrum eller tyngdpunkt sitter. Man kan hålla en bättre balans, både fysiskt och psykiskt, om man är balanserad här.

Läs mer om orange färg på Wikipedia

Källa:
Om orange färg, Feng Shui i Fokus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *